Hirdetés

Tizenéves lányok gondjai - 1. rész

Az alábbi igen vegyes témákban egy közös: mindegyik a tizenéves lányok életét keserítik meg, az internet veszélyeitől a rossz leheletig. Arra is kitérünk, mit tehetünk a problémák megoldásáért.

tini, tinédzser, serdülő |

InforMed Hírek20   InforMed | Sándor, K.


A gonosz lány

Csinos, népszerű és nagyon aljas. Bárkin átgázolna, rajtad is. Kedvenc fegyverei a pletyka, a rágalmazás és a lelki terror.

Mit tehetsz? Ne tűrd el, kérj segítséget. Keress valódi barátokat, és vigyázz, hogy az önértékelésed ne sérüljön.

Segítség, nő a mellem

Az iskolában egyszer csak nem az arcodat nézik a fiúk. Minden lánynak nő a melle, csak éppen nem azonos időben.

Mit tehetsz? Egy jól megválasztott melltartó a legfontosabb, de laza ingekkel vagy egy sállal is elterelheted a figyelmet a melledről.

Kínos helyzet az interneten

Valaki fölrakta a Facebook-ra a fiúd nevét, meg azt, szerinte miket csinálhattál vele. A fél iskola már látta, és te össze vagy törve.

Mit tehetsz? Szűkítsd az online ismerősök körét, az oldalt be lehet úgy is állítani, hogy csak a legjobb barátaid láthassák a rólad szóló információt. Ha valaki zaklat, blokkold az illetőt.

Félsz megszólalni

A tanár föltett egy kérdést az osztálynak, te tudod is a választ, csak a torkodban dobog a szíved, és nem mersz megszólalni. A legszívesebben elbújnál.

Mit tehetsz? Nagyon sok ember fél a nyilvánosság előtt megszólalni. Kérd szakember segítségét, mielőtt a félelem a jegyeid rovására megy.

Utálom az orromat!

Nagy, széles vagy turcsi, és te azt hiszed, mindenki állandóan azt bámulja. Gyűlölöd az orrodat, és plasztikai műtétet szeretnél.

Mit tehetsz? A műtétnek is vannak kockázatai, és idővel még a beavatkozás után is változhat az orr alakja. Ha az orr két oldalára sötétebb alapozót teszel, keskenyebbnek, kisebbnek látszik. A műtét helyett jobban teszed, ha megszereted az orrodat. Minden bizonnyal jobban illik hozzád, mint gondolnád.

Mindenből kimaradok

Az iskolában mindenki tagja valamilyen klikknek, csoportnak, csak te maradtál kívül.

Mit tehetsz? Biztos, hogy annyira fontos ez? Alakítsd meg a saját csoportodat azonos érdeklődésű barátaidból. Az igaz barátok nem zárnak ki csak azért, mert nem vagy elég népszerű, vagy nem jársz a legdivatosabb ruhákban. Az igaz barát önmagadért szeret.

Románc a neten

Már jó ideje csetelsz egy fiúval, helyesnek tűnik, és te is felkeltetted az érdeklődését. Személyes találkozást javasol. Elmenj-e?

Mit tehetsz? Az rendben van, hogy barátkozol a neten, de hagyd meg ezeket a kapcsolatokat a virtuális térben. Soha ne adj ki magadról személyes információt (lakcímet, telefonszámot, a valódi nevedet), és ne menj bele abba, hogy találkozz bárkivel is.

Nem vagy annyira oda érte

A barátod szerelmet vallott, de te úgy érzed, nem tudod viszonozni az érzéseit. Nagyon helyes srác, csak éppen nem vagy belé szerelmes. Hogy szakítasz vele anélkül, hogy összetörnéd a szívét?

Mit tehetsz? Szakítani mindig nehéz. Tedd meg mégis minél egyszerűbben és úgy, ahogy azt magadnak is kívánnád hasonló helyzetben. És mindenképpen személyesen, nagyon helytelen dolog SMS-ben vagy e-mailben szakítani.

Ha hirtelen megjön

Éppen besétálsz az osztályba, amikor a barátnőd szól, hogy a nadrágod véres hátul. Te meg még a foltnál is vörösebb vagy.

Mit tehetsz? Köss egy pulóvert a derekadra, és keresd fel az iskolaorvosi rendelőt. Mindig tarts a szekrényedben egy váltás bugyit, és betétet vagy tampont.

Rossz lehelet

Éppen befejezted a beszélgetést az osztály leghelyesebb fiújával, amikor a barátnőd szólt, hogy kellemetlen a leheleted.

Mit tehetsz? Ha ez gyakran előfordul, nem jól vagy nem elégszer mosol fogat és tisztítod ki a fogközöket. Lehet, hogy az ebédre evett hagyma vagy fokhagyma okozza. Ha fogat mosol, a nyelvedről se feledkezz meg. Próbáld ki a mentolos cukrot vagy a cukormentes rágót. Nyald meg a kézfejedet, és ha megszáradt, szagold meg, ezzel letesztelheted az eredményt. Ha más nem segít, keresd fel az orvost vagy a fogorvost.

Gügyögő szülők

Már középiskolás vagy, de a szüleid még mindig lehetőleg a barátaid előtt figyelmeztetnek, hogy vegyél sapkát-sálat, és idd meg a tejet.

Mit tehetsz? Ha azt akarod, hogy felnőttként kezeljenek, viselkedj is úgy. Mutasd meg, hogy van benned felelősségérzet. Segíts a ház körül, tanulj jól, még akár diákmunkát is vállalhatsz.

Rossz hangulat

A barátaid bulizni mennek, de neked nincs kedved, csak be akarsz bújni az ágyba és aludni. Mindig rossz a kedved, semmi sem tud felvidítani, sem az iskola, sem a sport, még a barátaid sem.

Mit tehetsz? Ha ez a rossz hangulat már több mint két hete tart, lehet, hogy depresszióról van szó. Kérd meg a szüleidet, hogy vigyenek el a pszichológushoz, aki segít kideríteni, miről is lehet szó. Sokkal jobban fogod magad érezni már attól is, ha beszélsz az érzéseidről.

Folytatás 

tini, tinédzser, serdülő

2022-04-10 11:59:46

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop