Hirdetés

Hasznos tanácsok kutyásoknak és macskásoknak

Ha elhatározza, hogy kutyát vagy macskát vesz a házhoz, ne feledje, hogy 10-20 évre vállal kötelezettséget. Ha jó gazdi szeretne lenni, tájékozódjon előre.

kutya, macska, háziállat |

InforMed Hírek10   InforMed | Sándor, K

Kép_ Newsweek

Ne a kutya sétáltasson bennünket

A rosszul idomított kutya akár fel is döntheti gazdáját séta közben. Évente több tízezren kötnek ki a baleseti osztályon emiatt. Az idomítás, nevelés a legjobb módszer arra, hogy ne a kutya sétáltassa a gazdit, hanem fordítva.



Bélférgesség

A gyűrűsféreg kerek, kopasz foltokat okozhat az állaton, a család, különösen a gyerekek is ki vannak téve a fertőzés veszélyének.

Az orsógiliszta is igen gyakori a háziállatoknál. hasmenést, hányást, sőt, súlyos betegséget okozhat. A petéket lerakja a homokba, vagy az alomba, a gyerekek megfertőződnek, ha ujjukat a szájukba veszik. Ha emberben kelnek ki a peték, vakság vagy más szövetkárosodás lehet a következmény

Toxoplazma

Sok terhes nőnek tanácsolják, hogy váljon meg a macskától terhessége alatt
Akinek macskája van, már minden bizonnyal ellenálló ezzel a parazitával szemben. Elég, ha az alommal nem kerül érintkezésbe a kismama.

Bolhák

Nem csak az állatok szenvedik meg, ha elmulasztjuk a bolhairtást. A bolhák gyorsan betelepednek, főleg nyáron és ősszel. Embereknél többféle kórokozót terjeszthet, még a bubópestist is. Ajánlatos a havi egyszeri bolhairtó szer alkalmazása.

Figyeljünk a kullancsokra


Erdei séta után nem elég, ha csak magunkat ellenőrizzük kullancsok szempontjából, a kutya és a macska is ki van téve a Lyme-kórnak és más fertőzéseknek. A fertőzött kullancs a családra is veszélyes. Ha kullancsot találunk, óvatosan, csipesszel távolítsuk el, és kérjünk az állatorvostól kullancs elleni szert.

Ivartalanítás

Kutyák és macskák milliói kóborolnak az utcán vagy vár rájuk elaltatás a nem kívánatos szaporodás miatt, mégis sok gazda vonakodik az ivartalanítástól. Szakemberek szerint az ivartalanítás a legjobb döntés a kisállat számára. Szukáknál csökkenti az emlőrák, kanoknál a prosztatarák kockázatát is, a kan kutyák kevésbé szöknek el, nem lesznek agresszívek.

Tele a tál

A legjobb szándékból ugyan, de sok gazdi túleteti kedvencét. A kutyák és a macskák gyakran többet esznek, mint amennyire szükségük van. Ha állandóan hozzáférhető számukra az étel, a túlzott kalória-bevitelnek elhízás lesz az eredménye.

Vegetáriánus macska

Sok vegetáriánus a macskáját is megpróbálja hasonlóan etetni. A macska kizárólagos húsevő, az életbe maradáshoz húst kell ennie. A kutya viszont jól tűrheti a kiegyensúlyozott vegetáriánus étrendet, ám beszéljünk előtte az állatorvossal.

Tejet adni a macskának?

Az, hogy a cica szereti a tejet, a mítoszok körébe tartozik. Gyakran éppen az ellenkezője igaz, a legtöbb macska laktózérzékeny. Még annak sincs rá szüksége, amelyik meg tudja emészteni.

Romlott étel

Soha ne adjunk romlott ételt a kutyának, neki sem jobb, mint az embernek. Ne hagyjuk, hogy a szemetesben kotorásszon, a romlott étel sok súlyos betegség forrása lehet.

Csont

Szakemberek szerint a csont veszélyes a kutya számára, fölsértheti az ínyét, nyelvét nyelőcsövét, beleit is. Inkább valami alkalmas rágókát keressünk neki.

Koldulás

Sokszor bizony nehéz ellenállni a könyörgő pillantásnak, de ne adjunk soha kutyának asztaltól ételt, mert nem lesz vége a koldulásnak. Ha maradékot akarunk neki adni, menjünk távolabb az asztaltól, és használjuk jutalomfalatnak.

Száraz táp


A macska keveset iszik, ezért szüksége van a konzervben található folyadékra is, különben könnyen kiszáradhat, és húgyúti fertőzést is kaphat.

Testmozgás

Az emberekhez hasonlóan a kisállatoknak is szükségük van mozgásra, edzésre, a kanapén heverésző állat elhízik, ami fokozza a diabétesz, a szívbetegség, a légzőszervi megbetegedések lés az ízületi problémák kockázatát. Legalább napi fél óra mozgás kell a kutyának.

Testbeszéd

A kutyát nem elég szeretni, érteni is kell. Ha azt hisszük, a farok csóválása mindig jó jel, csúfos meglepetések érhetnek, ugyanis fenyegetést is jelenthet támadás előtt.

Unalom

A kisgyerekhez hasonlóan a kisállt is elunja magát egy idő után, az unalom viszont helytelen viselkedésformákhoz vezethet, rágás, ásás, ugatás, nyüszítés. A macskák is kaparnak, nyávognak unalmukban. Adjunk az állatnak játékot, jó ötlet jutalomfalatokat eldugni a lakásban, vagy bújócskázni az állattal.

Alom

Több macska és csak egy alom felhívást jelent a macskának arra, hogy a padlóra csináljon. A macska nagyon válogatós, ha piszkos, vagy más macska szaga érezhető, nem fogja használni. Ne kísérletezzünk közös alommal, inkább legyen egy közös, és egy külön is, létszámon felül.

Kötődés az emberhez

Életük első hét hetében igen fontos a kötődés kialakítása, a simogatással, játékkal a bizalmat alakítjuk ki. A felelős tenyésztő elkezdi ezt a folyamatot, a gondos gazdi otthon folytatja. Minden nap játsszunk a kiskutyával vagy kiscicával!


Egyedüllét

A legtöbb kutya számára túl sok az egyedül töltött 8-10 óra, szorongást, depressziót okozhat, a kutya ugat, vonyít, kapar. Ne hagyjuk egyedül a kutyát 4-5 óránál tovább, előtte és utána futtassuk jól meg.

Szabályok

Vannak, akik elvárják kedvencüktől, hogy az magától tudja, mi a rossz és mi a jó. Az emberi etikett azonban nem természetes a kutyák és a macskák számára. Világossá kell tenni, hogy felugrálni emberekre, szétkarmolni a bútort, a szőnyegre pisilni nem helyénvaló. Legyünk következetesek, de jutalmazzuk meg, ha jól viselkedik.

Szidás

Ha arra megyünk haza, hogy egy nagy tócsa van a szoba közepén, semmi értelme leszidni a kedvencünket, nem fogja érteni, miért kiabálunk. Jobb módszer, ha megdicsérjük a siker után.

Ne hagyja egyedül az állatot a kisgyerekkel

A legtöbb kisgyerek nagyon szereti az állatokat, de bánni nem tud velük. Ha túl durván közelít, az állat védekezésből támadhat. Ne hagyjuk őket egyedül, és tanítsuk meg a gyereknek, mit szabad, mit nem, és mik a jelei annak, hogy az állat inkább azt szeretné, ha békén hagyják.

Elkötelezettség

Szeszélyből ne vigyünk haza állatot. Egy kapcsolat egyúttal kötelezettség is, kutya esetében 10-15 év, a macskák még tovább élnek. Soha ne döntsünk állattartásról kizárólag a pillanat hatására, felelősséggel fogadjunk örökbe állatot.

kutya, macska, háziállat

2023-03-11 14:01:25

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop