Esőerdők kincse

A la pachót Dél-Amerikában ősidők óta univerzális gyógynövénynek tekintik. Az őserdők gyógyszere tea formájában már az európai kontinenst is meghódította. A la pacho erősíti az immunrendszert, enyhíti a fertőzéseket és bőrbetegségeket, és csökkenti a szív- és érrendszeri panaszokat, sőt a szakértők szerint a daganat elleni küzdelemben is segít.

| Ideál - Reforméletmód magazin 2004 ;16(2):34-35   Celsus Kft. | Mercz, M.
Dél-Amerika indián őslakossága az "élet fájának", az "istenek fájának" nevezi, tudományosan pedig a "tabebuia avellanedae" néven osztályozták. A la pacho fáról van szó. Hazájában, az Argentína és Mexikó között húzódó trópusi esőerdőkben éppen most bontogatja szirmait ragyogó lilás-vöröses színben. A csodafa akár 20 m magasra is nőhet, és 700 évet is megélhet. A legcsodálatosabb a la pacho fában azonban az a hihetetlen gyógyhatás, amit neki tulajdonítanak. Alig akad még egy olyan növény, amely hatását tekintve ilyen sokoldalú lenne. A növény jótékony hatását tea formájában élvezhetjük, amelyet a fa vékony vörösesbarna, belső kéregdarabkáiból nyernek.

Gyógyító hatóanyagok

Már az inkák varázslói (sámánjai) is használták a la pacho teát a legkülönbözőbb betegségek ellen - valóban, modern laborvizsgálatok is igazolják, hogy a teában számtalan ásványi anyag és nyomelem különösen értékes kombinációja található. A la pacho-kéreg többek között olyan életfontosságú anyagokat tartalmaz, mint a vas (hiánya vérszegénységhez, fáradtsághoz, étvágytalansághoz vezet), a jód (a csontok stabilitásáért felelős, támogatja a sebgyógyulást), a magnézium (segít stressz és izomgörcsök esetén), a mangán (erősíti a szervezet ellenálló képességét), a szelén és a cink (biológiai védőanyagok).

Jó tudni! Található a növényben egy további igen értékes hatóanyag is, a lapachol, amelyről azt állítják, hogy antibiotikus, sőt tumornövekedést gátló hatása is van. A vizsgálatok azt igazolják, hogy bár ez az anyag a kéregben csak minimális mennyiségben fordul elő, mégis igen effektív.

A la pacho tea

  • méregtelenít
  • serkent
  • csillapítja a fájdalmat
  • csökkenti a vérnyomást
  • segíti a sebgyógyulást
  • csökkenti a lázat
  • antibakteriális
  • vér- és bőrtisztító hatással rendelkezik.
  • Ennek megfelelően a la pachót a legkülönbözőbb panaszok felmerülésénél alkalmazhatjuk. Teaként fogyasztva
  • csökkenti a megfázásos és fertőzéses betegségek tüneteit
  • enyhíti a szív- és érrendszeri betegségek panaszait
  • csökkenti a reumatikus fájdalmakat
  • javítja a vérképet,
  • helyreállítja a gyomor- és béltraktus zavarait.

S mindezt mellékhatások nélkül.

Figyelem! A tea túlzott élvezete azonban nem ajánlott: mint a legtöbb növényi szer esetében, ilyenkor a la pachónál is nemkívánatos mellékhatások léphetnek föl. A teát 4-6 hétnél tovább ne fogyassza!

Rák elleni szer?

"Sok minden indokolja, hogy a la pachót akár rákos, ill. az immunrendszer gyengeségéből adódó betegségek során is alkalmazzák. Méregtelenítő hatásának köszönhetően a kemoterápiával párhuzamosan jótékony hatást fejthet ki.

Viszont az óvatosság indokolt! Minden komoly megbetegedés feltétlenül egy tapasztalt orvos felügyeletét igényli. Bár a hatvanas évek óta újra és újra hihetetlen gyógyulási eredményekről számolnak be, a tudományos vizsgálati eredmények még hiányoznak, a gyógyszerek elhagyása nem tanácsos.

Egyedül a teával a súlyos depresszió sem gyógyítható. Mégis, egy többhetes lapacho kúra után sok ember számol be arról, hogy lelkileg is kiegyensúlyozottabb, békésebb és nyugodtabb lett. Dél-Amerikában az orvosok ezért a teát depresszív hangulat és álmatlanság esetén is ajánlják. Az édesített la pacho tea kortyokban fogyasztva jó alternatívája lehet az elalvást elősegítő klasszikus mézes tejnek, amelyet nem minden gyomor tolerál.

Külső felhasználás

A la pachóból készült tinktúrákat, fürdőket, borogatásokat és szájöblítőket alkalmazhatjuk olyan bőrbetegségeknél, mint az akne, a gombás fertőzés, az ekcéma és a leégés, ill. sebeknél és ízületi gyulladásnál is.

A kozmetikában is élhetünk a la pacho jótékony hatásával. A tea kisimítja a bőrt, elősegíti annak vérellátását, ill. frissít. Elsősorban érzékeny és pattanásos bőr esetén érdemes az arcot meleg teával átitatott kozmetikai vattakoronggal letisztítani.

Extra tipp: a tisztítás után kenjük be az arcunkat egy hidratálókrémmel, amelybe cseppentsünk kb. 4 csepp grépfrútmagkivonatot.

A legjobb la pacho-receptek

Négycsészényi teának megfelelő alaprecept

Hozzávalók: 1 liter víz, 2 csapott evőkanálnyi la pacho-kéreg

Elkészítés: forraljuk fel a vizet, adjuk hozzá a la pacho-kérget, röviden forraljuk fel, majd hagyjuk alacsony tűzön további 5 percig forrni. Hagyjuk a teát 15-20 percig lefedve állni, majd szűrjük le. Ízlés szerint adhatunk hozzá kevés tejszínt és/vagy mézet, esetleg citromlevet.

12 hetes la pacho-kúra

A kúra minden krónikus megbetegedés esetében ajánlott. A cél a vér minőségének javítása, az immunrendszer erősítése és a szervezet túlsavasodásának megakadályozása. Különösen ajánlott a kúra csökkent ellenálló képesség esetén (lábadozás idején), ill. fizikai vagy szellemi megterhelés után.

  • Igyunk meg 4 héten keresztül napi egy liter teát az étkezések között!
  • Tartsunk 4 hétig szünetet!
  • Ismételjük meg a 4 hetes teakúrát!

Tipp: kúra idején lehetőleg kerüljük az alkoholt és a nikotint és ügyeljünk az egészséges táplálkozásra.

La pacho-elixír

A la pacho-kéreg tartalmaz néhány anyagot, amely alkoholban jobban oldódik, mint vízben. Az elixírt folyadékban (víz, gyümölcslé) oldva, étkezések alkalmával vegyük be. Néhány csepp elixírt jojobaolajjal keverve kiváló masszázsolajat kapunk.

Hozzávalók: 100 ml 70%-os alkohol, 3 teáskanál la pacho-kéreg

Elkészítés: a kérget egy mozsárban zúzzuk szét, öntsük rá az alkoholt, és keverjük össze. Tegyük a keveréket sötét, zárható üvegbe, hagyjuk 10 napig ázni, és időről időre erőteljesen rázzuk össze! Öntsük a keveréket a kéregdarabkákkal egy kisüvegbe, amelyen cseppentő van. Hűvös helyen tároljuk!

Téli la pacho-ital

A la pacho nem csak gyógytea, de ízletes ital is egyben. Vaníliaízű, fűszeres aromája meleget varázsol a hideg napokba.

A hozzávalók személyenként: ¥ liter la pacho tea, egy kevés tejszín, 1 tk. méz, 1 késhegynyi vanilia, ánizs és koriander

Elkészítés: keverjük össze a forró teát a hozzávalókkal

Ha a fűszereket egy mozsárban összetörjük (közvetlenül az elkészítés előtt), akkor még ízletesebb italt kapunk!

Téli mix megfázásra

Megfázás és nátha esetén igyunk meg napi egy liter teát, és vegyünk be 3x10 csepp la pacho-elixírt. Inhalálhatunk is: egy liter friss teát öntsünk egy tálba, majd letakart fejjel hajoljunk a tál fölé, és inhaláljuk 10 percig a felszálló gőzt.

Helyes tárolással (sötét, hűvös helyen, a legjobb csavaros üvegben vagy teásdobozban) a szárított teát akár néhány évig is eltarthatjuk. A megkezdett csomagot azonban néhány hét alatt használjuk el!

A hatóanyagok összjátéka

Gyógynövények esetében egyre gyakrabban figyelhető meg a. szinergetikus hatás, ami nem mást jelent, mint hogy a különleges gyógyító hatás igazából a növényben jelen levő hatóanyagok összjátékából adódik, míg az egyes anyagok önmagukban nem hoznak jelentősebb eredményt. Többek között ez lehet az egyik oka annak, hogy a természetes gyógykészítmények pozitív hatása természettudományos módszerekkel oly nehezen igazolható. Míg egy növény egyes alkotórészei hatásukat tekintve laborvizsgálatokkal jól vizsgálhatók, addig több komponens egymásra hatását és az így kifejtett effektust az eddigi módszerekkel alig lehet analizálni.

Mercz Mária

| la pacho, immunrendszer
2004-01-27 18:37:40
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop