Gyógyító böjt

A böjt a legrégebbi és leginkább elterjedt gyógymód. A beteg állatok ösztönösen tudják, hogy mi a helyes, amikor napokig nem vesznek magukhoz táplálékot. Minden ember ismeri a láz időszakában fellépő étvágytalanságot. Ilyenkor a szervezet lecsökkenti a táplálékfelvételt, hogy minden energiát a betegség leküzdésére fordíthasson. A böjtkúra nemcsak a betegségek megelőzésére, de gyógyítására vagy enyhítésére is alkalmas…

| Ideál - Reforméletmód magazin 2004 ;16(4):35-39   Celsus Kft. | Sütő, Gy.; Balaicza, E.
A betegségek kezelésére és megelőzésére szolgáló böjtöt a gyógyításban már az egyiptomiak és Hippokratész is ismerték, és gyakran alkalmazták is, ám a gyógyszertan kanonizálása után Galénos, az ókor egyik legjelesebb orvosa korában (131–200) sok más módszerrel együtt évszázadokra háttérbe szorult.

Csak a reneszánsz korban fedezték fel újra a böjtterápiát. Paracelsus minden lehetséges panasz esetén böjtkúrát ajánlott. A módszer különösen az alsóbb néprétegek körében terjedt el, valóban jótékony hatása miatt. A 18. és 19. században Európában, Oroszországban és Amerikában számos tanulmányt adtak ki a böjtről, és több böjtklinikát is nyitottak. Kiemelkedő fontosságú Paschutin (1845–1901) orosz professzor munkássága. Ő vizsgálta elsőként a böjt lélektani hatásait. Akkortájt alapították a legtöbb böjtklinikát.

A szervezet nem kemence

A technika, a gépek és a kémia napjainkban a medicina mentalitását is átformálta. Az orvosok gyakran az emberi szervezetet is modern kémiai berendezésként fogják fel. A kezelés leginkább egyszerű kémiai folyamatra és a rosszul funkcionáló egységek javítására, eltávolítására vagy pótlására korlátozódott. A gyógyító ilyen szempontból aligha különbözik egy mérnöktől és egy szerelőtől.

A „tudományos alapú” gondolkodás és az ipari forradalom terméke a kalóriaelmélet. A táplálék energiatartalmának meghatározásához az egyes élelmiszereket egy kemencében elégették (kaloriméter), és a keletkezett energiát megmérték. A méréseredmény alapján állapították meg, hogy bizonyos élelmiszerek energiában szegények-e vagy gazdagok. Az emberi szervezetre tehát úgy tekintettek, mint a kemencére. Túlságosan egyszerű megközelítés ez, hiszen a gyomor-bél csatorna emésztése, a felszívódás és a tápanyagok kiválasztása nem puszta égés, hanem rendkívül bonyolult, többlépcsős biokémiai folyamat. Hogyan alapozhatók hát a diéták ezekre az így nyert eredményekre?

Sok természetes gyógymód, mint pl. a böjt, régimódinak tűnik, mivel az új, kémiailag előállított gyógyszerek és a modern készülékek, úgy tűnik, tökéletesen helyettesítik a több száz évvel ezelőtt alkalmazott eljárásokat. Ám ezt a mechanikus-lineáris gondolkodásmódot pusztán tudományos és politikai hatalmi érdekek diktálták. A természetest nem lehet tökéletesen leutánozni és mindig, mindenütt mesterségessel helyettesíteni!

Mi a léböjt?

Szabad akarattal, saját elhatározásból történő lemondás a szilárd ételek fogyasztásáról és az élvezeti szerekről. DE! Sohasem jár éhezéssel, koplalással: aki éhezik, az nem böjtöl!

Gyógyító böjt – fiziológiai változások

A böjt a szilárd, komolyabb emésztést igénylő táplálékbevitel átmeneti felfüggesztése. A böjtölő arra készteti szervezetét, hogy annak valamennyi funkciója ehhez az új helyzethez alkalmazkodjon. Az adaptáció az alábbi, egymásra épülő stádiumok szerint zajlik.

1. fázis: izgalmi szakasz (1–3. nap)

A táplálékmegvonás okozta „stressz” hatására a szimpatikus idegrendszer fokozott aktivitása, valamint a stresszhormonok és a katechol-aminok (adrenalin, noradrenalin) termelődése módosítja a vérkeringést, a légzést és az emésztést a pszicho-neuro-vegetatív szabályozás által. A könnyen elérhető szénhidrátkészletek (glikogén) a májban, a vesékben és az izmokban glukózzá alakulnak át, és fedezik a szervezet energiaszükségletét. Ezek a gyorsan rendelkezésre álló energiatartalékok 1600 kalóriát jelentenek naponta. A szervezet energiaellátása a böjt első napján 80%-ban szénhidrátokból és 20%-ban zsírokból származik. A második és a harmadik napon a zsírmennyiség 40%-kal nő. A zsírfogyasztásra való átállás oka, hogy az energiát adó zsírraktára sokkal nagyobbak a szénhidráttartalékoknál. Egy 70 kg-os ember szervezetében 12–16 kg zsír van, ami kb. 100-150 ezer kalóriának felel meg. Ez a mennyiség 50–70 napig elegendő a szervezet energiaellátásához.

2. fázis: növekvő zsírbontás (a 3–4. naptól a 7–9. napig)

A 3–4. napon a szervezet takarékos működése megváltozik: a stresszhormon-termelés csökken, a szívverés lelassul, a vércukorszint és a vérnyomás csökken, a kiválasztószervek működése fokozódik.

Amikor étkezünk, a vészhelyzetre szükséges energiaszükséglet fedezéséhez aktív zsírtartalékok raktározódnak el. Ezek a természetes zsírok (pl. trigliceridek, neutrális zsírok) növényi és állati táplálékokból egyaránt származhatnak. A böjt idején, miután zsírsavakká és glicerinné bomlanak, alkalmassá válnak az energia biztosítására, illetve arra, hogy csekély energiaszükségletnél újból neutrális zsírrá alakulva a zsírszövetben vagy a májban raktározódjanak el. A 3. naptól a szervezet elkezdi felélni zsírtartalékait, miközben elégeti a zsírsavakból képződött ketontesteket. A zsír lebontása azonban terhet ró a májra, ahol a trigliceridek zsírsavakká alakulnak, ketontestek (aceton, béta-hidroxi-vajsav) jönnek létre, és lipoproteinek (koleszterin) keletkeznek.

Az 5–7. naptól jelentkező mérsékelt koleszterinszint-emelkedés átmeneti, mert a koleszterin aktívan részt vesz a zsírsavak és a glukokortikoidok előállításában. Az agy és az izomszövet csak 60-70%-ban fedezi az energiaszükségletet a zsírokból.

A második szakaszban a test alkáli (lúg-) tartalékai és ezzel a szöveti pH-értéke csökken. Ez a szövetekben savtúltengéshez vezet. A savtöbblet kompenzálására a szervezet fokozott működésre készteti a vesét. A felesleges savmennyiség egy része a bőrön át, valamint légzéssel a tüdőn keresztül választódik ki, ami a böjtölőnél jellegzetes szájszagot (acetonszagú lehelet) okoz. A második szakasz végén az acidózisos krízis (túlsavasodás) hatására fejfájás, izom- vagy reumatikus panaszok, gyengeség, vegetatív panaszok, hangulatingadozás stb. jelentkezhet, ha nincs megfelelő korrekció (pl. bázikus porokkal, gyógyteákkal és gyógyvizekkel és ásványokkal).

3. fázis: a zsírokból cukor képződik (a 7–9. naptól)

A szervezet lassanként hozzáidomul a böjt által megkövetelt feltételekhez. Állapota stabilizálódik, mihelyt a létrejött ketontestek bekapcsolódnak az energia-körforgásba. A májat elhagyva a ketontestek a vérkeringés útján a test többi részéhez is eljutnak, és mint a glükóz (szőlőcukor), részeseivé válnak az energiatermelésnek. A lebomlott zsírokból ugyanis több lépésben glükóz alakul ki. A ketontestek mennyisége a vérben ebben a fázisban megnő, míg a koleszteriné és a trigliceridé csökken. Ekkor a szervezet energiaszükségletének 70–90%-át a trigliceridek és a ketontestek elégetése fedezi. Ebben az állapotban (hacsak a test nincs rendkívüli terhelés alatt) az életfunkciók 1-2 vagy akár több hónapon át is fenntarthatóak.

Az első 14–20 napon nincs jelentős fehérjevesztés (sok fehérje a vérben, a sejt közötti térben és az izmokban).

Az anyagcsere-folyamatok stabilizálódása ezen az alacsonyabb szinten megfelelő feltételeket teremt a szervek csökkent aktivitásához. A nyál, a gyomorsav és a hasnyálmirigy enzimtermelődése minimálisra csökken. A fehérje-, a triglicerid- és a glükózképzés jelentős mértékben lelassul. A szív- és érrendszeri tevékenység a szervezet szükségleteihez igazodik, a mérséklődött terhelés miatt a szívritmus, a szív által kilökött vérmennyiség, a vérnyomás és a perifériás ellenállás csökken. A sejten kívüli folyadékmennyiség kb. 20%-kal lesz kevesebb, a vízszükséglet napi 1-1,5 literre csökken. Az anyagcsere átállása miatt a veseműködés is lelassul.

Mi legyen a gyógyszerekkel böjt alatt?

Ezt mindig az orvos mondja meg, elhagyni bármit is veszélyes lehet, ezért ha gyógyszert szed valaki, csak akkor böjtöljön, ha előzetesen egy, a módszerben jártas szakemberrel már konzultált! Lesznek olyan szerek, melyeket biztosan csökkenteni kell majd, pl. vérnyomásszabályzók, másokat el is lehet hagyni (puffadáscsökkentők, emésztésjavítók…).

Fontos! Aki beteg, gyógyszert szed, vagy bármilyen panasza van, az egyedül sohase álljon neki böjtölni, mert nem tudja, hogy a szervezet kúrareakcióival mit kezdjen! Ezért ilyen esetben mindig orvos útmutatását és kontrollját kérje!

Salaktalanítás – a böjt gyógyító hatása

A külső energiahordozók (táplálékbevitel) hiányában a szervezetnek saját erőből kell fedeznie a szükséges a tápanyagokat. Testünk arra van beprogramozva, hogy vészhelyzetben fenntartsa a létfontosságú szervek állapotát, akár más, kevésbé fontos szövetek rovására is. Böjt alatt a szervezet a felhalmozott tartalék energiaforrásokból fedezi működését. Ám a kötőszövet és a zsír lebontása során lerakódott anyagcseretermékek, továbbá a kívülről bevitt salakanyagok és mérgek felszabadulnak, és a vérkeringésbe kerülnek, majd a veséken, vagy a máj-epe-bél csatornán át választódnak ki. A böjt idején keletkezett savak is a vesén keresztül ürülnek ki. A sav távozása nagyon fontos, mert a savakkal terhelt szervezet (túlzott fehérjebeviteltől, édességtől, kávétól, fehérliszttől) sok betegség kialakulásához okot ad.

Mivel a böjt számos olyan anyagtól szabadítja meg a sejteket, melyek rontják azok vagy az immunrendszer működését, ezért hatása elég szerteágazó:

 • elősegíti a gyógyulási folyamatokat
 • fokozza a működésképtelen sejtek és szövetek lebontását és eltávolítását
 • serkenti az anyagcsere- és oxidációs folyamatok végtermékeinek, valamint a kívülről felvett káros anyagok, illetve mérgek kiválasztását
 • felgyorsítja a terhelő hatású, fölösleges tápanyagok (zsírok, fehérjék), vitaminok, ásványok és egyéb alapanyagok távozását.
Mikor jó böjtölni?

• Meghűléses és fertőző betegségeknél, gyulladásoknál a böjt az egyik legjobb gyógymód. Amikor az immunrendszer aktivitása megnő, minden pluszterhelést – ilyen a táplálkozás és az igen energiaigényes emésztés is – kerülni kell! A szervezet számára valamennyi táplálék idegen, ezért bomlik le, szívódik fel kisebb egységekben, alakul át az anyagcsere folyamán, és választódik ki a végtermék jelentős része – ahogy a legtöbb méreg és felesleges anyag is. Elvileg minden táplálék fertőző betegségeket okozhatna, ha nem volnának megfelelő elhárítómechanizmusok és kiválasztófolyamatok a hatástalanításukra – ezek az önvédő mechanizmusok azonban jelentős teljesítményt követelnek meg testünktől. Ezért az evés a nyálkahártyát is megterheli, különösen a bélben. Nem véletlen hát, hogy ha megfázunk, elmegy az étvágyunk is.

• Immunológiai problémáknál a kötőszövetek salaktalanítása és a feleslegben felhalmozódott savak, toxinok, baktériumok ürülése révén a böjt megerősíti az immunműködést. A máj salaktalanítása is – amely a böjt során (csak a 3. héten) zajlik – normalizálja a fehérje-anyagcserét és az immunfolyamatokat.

• A böjt kifejezetten hatékony szív- és érrendszeri betegségeknél , mert csökkenti a vérnyomást és a szív terhelését.

• Sokat segít az emésztőrendszer megbetegedéseinél – hiszen böjt alatt megpihenhet és kitisztulhat a bélrendszer.

• Máj- és epebetegségeknél a toxinterhelés csökkenése és a feleslegben felhalmozott zsírok eltávozása után a máj fellélegzik, és az epekiválasztás javul. A kúra alatt alkalmazott epehajtó teák és gyógynövények serkentik a pangó epe és a kőképződés kezdetét jelző epehomok ürülését.

• Anyagcsere-problémák esetén – magas vérnyomás, érelmeszesedés, magas vérzsírszint, cukorbetegség, köszvény, zsírmáj – a legeredményesebb kezelési módszer a rendszeres salaktalanítás. A lelassult és kisiklott anyagcsere miatt felhalmozott és kárt okozó anyagok a léböjt során igen nagy mennyiségben kiürülnek, és ezzel a szervezet fellélegzik, a problémák java része drámaian javul vagy sokszor meg is oldódik.

• Jó eredményeket várhatunk tőle mozgásszervi problémáknál – mert csökken az ízületek terhelése, és sok gyulladást kiváltó anyag távozik a salaktalanítás során a szervezetből.

• Egyes légzőszervi problémáknál ( allergia, asztma, krónikus hörghurut ) kiegészítésül sokat lendíthet a gyógyulás ütemén és a tünetek enyhülésén a tisztító léböjt.

• A bőrbetegségeknél is igen látványos eredményeket lehet vele elérni, hiszen a bőr a kúra hatására letisztul, megnyugszik, és a gyulladást és allergiát kiváltó anyagok javarészt kiürülnek.

• Cellulitkezelés esetén mindenképp komplex eljárásra van szükség, hisz nem elég a helyi zsírbontás serkentése, ha nem javítjuk a vér- és nyirokkeringést, ill. a szövetekben felhalmozott savak és toxinok kiürülését is.

• Regenerálásként – elsősorban kimerültség, memóriazavarok és teljesítménycsökkenés idején – remek segítség a böjt. Hatására távoznak azok az idegrendszeri aktivitást rontó anyagok, melyek miatt gyakran annyira levertnek és kábultnak érezzük magunkat.

• Megelőzésként minden korcsoport számára, de főleg negyven év fölött ajánlatos a rendszeres böjtkúra tartása, mert csökkenti a rizikófaktorokat, pl. savtúltengést, a magas koleszterin-, húgysav- és vérzsírszintet, a magas vérnyomást, a túlsúlyt, a sejtek degenerációját (daganatos elfajulását okozó) és a dohányzás okozta károkat stb.

Mikor nem ajánlott böjtkúra?
 • tuberkolózis,
 • rosszindulatú daganatok (főleg fogyással járó kórképeknél!),
 • májzsugor,
 • veseelégtelenség,
 • erős testi-szellemi és lelki kimerültség,
 • nagyon intenzív stressz,
 • pajzsmirigy-túlműködés esetén és
 • terhesség, szoptatás idején sem.
A böjt változatai

Három klasszikus változatot különböztetünk meg:

 • a klasszikus léböjtöt – lemondás a szilárd táplálékokról, mialatt a szervezet bőséggel jut folyadékhoz
 • a száraz böjtöt – lemondás mindenfajta táplálékról, beleértve a folyékony táplálékok (levesek, gyümölcslevek, gabonakrémek, tejsavó) bevitelét is és
 • a kombinált böjtöt – klasszikus és száraz böjtnapok váltakozása.

Természetesen vannak olyan böjtkúra-variánsok is, melyek az érintett szervezetéhez igazítva elviselhetőbbé teszik a kúrareakciókat, és elősegítik, hogy az intenzív megtisztulás végbemehessen. Ilyen pl. a tejsavókúra vagy a gabonanyák-böjt és a Mayr-kúra is.

Jó tudni! Már egy kis szelet kenyér, kiflidarab, vagy egy kis darabka gyümölcs is megszakíthatja a belső forrásokból történő táplálékfelvételt.

Még egyes teák és a gyümölcslé is gyomorsavat termel, amely irritálhatja a gyomorfalat. A lé- és teadiéta tehát gyomorpanaszok esetén nem alkalmas, ilyenkor inkább Mayr-kúra javasolt.

Fontos! Néha a lé- és teadiéta is hasznos, ám nem szabad összetéveszteni a klasszikus böjttel! A diéta hosszan tartó alkalmazása a szervezet kimerüléséhez és fehérjehiány kialakulásához vezethet, míg a klasszikus böjt sokkal könnyebben elviselhető és nem okoz károsodást.

Könnyű böjtkúra

Mivel a böjtkúra az első napokban komoly stresszt jelent a szervezet számára, gondos előkészületet igényel. Ez különösen a kúra első napján elengedhetetlen, amikor még farkaséhség, fejfájás és rossz hangulat léphet fel.

• A böjt előtt el kell sajátítani a böjt alapszabályait és a tisztítás módszereit (beöntés, béltisztítás, teák, levesek és levek elkészítése stb.). A böjtöt megelőző napokon ajánlatos a szokásosnál kevesebbet és egyszerűbbeket enni. Tanácsos gyümölcsöket és nyers táplálékot fogyasztani. A böjt reggelén pedig következhet a béltisztítás. Ezt célszerű pl. savanyú káposztalével, glauber- vagy keserűsóval vagy beöntéssel/kolon-hidroterápiával végezni. A bél tisztítása gátolja a salak ingerlő hatását és a visszaszívódást.

• Hashajtó szert szedni (még szennát és kutyabengét sem!) a következő napokban nem kívánatos, mert ingerli a gyomor-bél szakaszt, és elektrolithiányt okozhat!

• A kúra alatt naponta legalább 2,5-3 liter folyadékot meg kell inni! A bőséges folyadékmennyiségre azért van szükség, hogy a salak és a mérgek kiürüljenek.

• A váltott zuhany és a száraz testledörzsölés serkentik a vér- és nyirokkeringést.

• A salakanyagok a tüdőn, a bőrön és a nyálkahártyán választódnak ki. Ezért a testmozgás ugyancsak fontos feladat, mert serkenti a vérkeringést és a bomlástermékek kiürülését a szövetekből.

• Masszázzsal is támogathatjuk a salaktalanítást és a bőr feszesebbé válását.

• Elengedhetetlen az elegendő pihenés és alvás, mert az idegrendszernek is regenerálódásra van szüksége.

• Ideális, ha ilyenkor szabadságot veszünk ki, vagy olyan hotelbe megyünk, ahol csoportosan böjtölhetünk.

• Annak sincsen akadálya, hogy a böjtöt otthon végezzük. Ebben az esetben magunk dönthetünk a kezdésről és az időtartamról. Akár még a megszokott életünket is folytathatjuk anélkül, hogy szabadságot vennénk ki. Ekkortájt a rokonok és az ismerősök kritikáját a legnehezebb elviselni, ami a böjtölő kitartására vonatkozik.

• A böjt időtartama céltól függ: heti 1-2 naptól akár negyedévenkénti 30-40 napig is terjedhet. Megelőzésre negyedévenként 5-10 nap is elegendő.

Elengedhetetlen a gondos felépítés!

A kúra utáni evésre történő visszaállás rendkívül fontos. Összeállítására legalább annyi időt kell szánni, mint a böjtre. Kéthetes böjthöz tehát 4-7 nap előkészület és legalább ennyi felépítő időszak tartozik. A tapasztalatok azt bizonyítják, hogy sokkal nehezebb keveset enni, mint böjt idején egyáltalán semmilyen táplálékot nem fogyasztani. Íme egy példa a 10 napos böjt utáni felépítő időszakra:

1. nap: reggelire gyógytea, kevés joghurt, majd hígított lé (2-3 dl); ebédre és vacsorára alma

2. nap: reggelire gyógytea, kevés joghurtos müzli, ebédre gyümölcsleves (2-3 dl), vacsorára zöldségsaláta

3. nap: reggelire gyógytea, kevés joghurt lenmaggal és egy szelet vajas piritós, ebédre zöldségleves, vacsorára zöldségsaláta egy szelet rozskenyérrel

4. nap: reggelire gyógytea, kevés joghurt lenmaggal és egy szelet barna kenyér körözöttel, ebédre híg kása (2 dl), vacsorára egytálétel zöldségből

5. nap: reggelire kevés joghurt lenmaggal és egy szelet barna kenyér kevés sovány sajttal, ebédre müzli, vacsorára túró (10 dkg), héjában sült burgonyával és salátával

5–1. nap: kevés és óvatosan megválogatott reformtáplálék, az elválasztódiéta elveire ügyelni kell!

Jó tanácsok a felépítés időszakára

 • A folyadék és a szilárd táplálék bevitelének elkülönítése – mindig evések között igyon sokat!
 • Bőséges folyadékfogyasztás: vízből, gyógyteákból és hígított levekből
 • Növekvő adagban friss gyümölcs, zöldség és nyers táplálék

Jó tudni!

A rendszeres böjt része az egészséges életmódnak. A gyógyító böjtöt más méregtelenítő eljárásokkal is lehet kombinálni. Ám a kúra csak komplex kezeléssel (böjt, mozgás, reformétrend és speciális salaktalanító kúrák kombinációja) hozhat állandó és hosszú távú eredményeket!

S. Gy. – dr. B. E.

|
2004-04-11 16:27:51
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop