Csak természetesen... Segítség a klimaxban

Hőhullám, fokozott verejtékezés, depresszív hangulat, testsúlynövekedés... Rengeteg változás történik a női szervezetben a klimax idején. Hogyan segíthetünk magunkon természetes növényi szerekkel, ha fellépnek a változókor tipikus nehézségei? Beszéljünk róla!

| Ideál - Reforméletmód magazin 2004 ;16(6):13-15   Celsus Kft. | Mercz, M.; Czellér, T.E.
A változókor szimptómái korántsem pszichés tünetek, beképzelt panaszok! Nagyon is kézzelfogható biológiai okok húzódnak meg hátterükben. Ezek közé tartozik, hogy a változókor idején - néhány év leforgása alatt - leáll a női nemi hormonok termelődése. Miután főleg az ösztrogénnek van sokrétű szerepe a női szervezet egészséges működésében, így a lehetséges panaszok is igencsak sokrétűek lehetnek.

Mi is az a menopauza?

A klimax az a többnyire gyötrelmes életszakasz, amikor a petefészkek ciklusos működése és a menstruáció abbamarad. A menopauza a nő utolsó menstruációjakor következik be. Tényként csak akkor beszélhetünk róla, amikor már 12 hónapig nem volt havi vérzés. A menopauza általában 50 éves korban következik be, de megjelenhet akár tíz évvel korábban is. Mi történik ekkor a szervezetben? A korral a petefészkek egyre kevésbé képesek válaszolni az agyalapi mirigyben elválasztott sárgatestképző és tüszőserkentő hormon ingereire. Következésképpen egyre kevesebb mennyiségű ösztrogént és progeszteront választanak ki, s végül abbamarad a petesejtek kiszabadulása, az ovuláció is.

A 40 éves kor előtti menopauza lehetséges okai közé tartozik a genetikai hajlam, vagy bizonyos autoimmun rendellenesség. Ugyanakkor adohányzás is okozhat idő előtti menopauzát!

Érdekes, hogy vannak olyanok, akik a klimax tüneteit észre sem veszik, vagy alig érzékelik, mások viszont kifejezetten szenvednek ezektől. A hőhullámokat a nők 75%-a tapasztalja meg. Ilyenkor bőrük kipirul és meleg lesz, erősen izzadnak. A legtöbb nőnek több mint egy évig vannak hőhullámai, és 25%-uknak 5 évnél is tovább tart ez a kellemetlenség. Az ösztrogénszint csökkenése lelki és érzelmi tüneteket, fáradékonyságot, ingerlékenységet, álmatlanságot és idegességet is okozhat, az éjszakai izzadás pedig zavarhatja az alvást, tovább súlyosbítva a fáradékonyságot és az ingerlékenységet.

Szerencsére ma már egyetlen nőnek sem kell beletörődnie kellemetlen klimaxos panaszaiba! Nézzük, mi mindent tehetünk!

Az ösztrogénhiány következményei

Haj: amikor az ösztrogéntermelés hanyatlik, illetve leáll, a nők szervezetében is a "férfias" hormonok kerülnek túlsúlyba. Ezért a haj elvékonyodik, intenzívebben hullik - kopaszodó halánték -, s a fejbőr hajlamossá válik a korpásodásra.

Mell: a mirigyek és a tejutak visszafejlődnek, helyüket kötőszövet veszi át, így veszít terjedelméből, kisebb lesz, szövete petyhüdtté válik.

Testalkat: az ösztrogén felelős a tipikus női idomokért, a melleken, a csípőn és a combokon található "zsírszövettöbbletért". A hormon hiányában azonban a testalkat megváltozik, átrendeződik, "elférfiasodik". Így a klimax múltával a zsír már nem csak a tipikus nőies helyeken, hanem pluszban a hason is megjelenik.

Bőr: az ösztrogén hiányának következtében csökken a bőr és a nyálkahártyák vérkeringése, így a tápanyaggal való ellátottságuk is hiányt szenved. Az anyagcsere lelassul, a bőr elvékonyodik, és nem lesz többé képes arra, hogy megkösse a vizet. Kiszárad, és ráncossá válik.

Agy: az ösztrogén fontos szerepet játszik a köztiagy idegi egyensúlyában. Ha hiányzik a hormon, idegi zavarok léphetnek fel, amelyeknek tipikus jellemzői a hőhullámok, a rendszertelen pulzus vagy fokozott szívverés, az idegesség, a nyugtalanság, az ingerlékenység és az agresszivitás. Az ösztrogénhiánynak gyakran egyenes következménye a depresszív hangulat. Ilyenkor az alvászavarok oka is - a hormon hiányának következtében - a köztiagy működésében keresendő.

Szív és keringés: az ösztrogén természetes módon szabályozza a vérnyomást és a koleszterinszintet. A vérben csökkenti a kedvezőtlen LDL- és növeli a kedvező HDL-koleszterin szintjét. Amikor a természetes védelem megszűnik, ugrásszerűen megnövekszik a szívinfarktus és az agyvérzés rizikója is.

Csontok: szervezetünk állandóan változó szövete a csont. Folyamatosan fel- és leépül. Eközben az ösztrogén megakadályozza, hogy csontjaink sűrűsége csökkenjen. Ám, ha hiányzik ez a hormon, évente akár 1-10%-nyit is elveszíthetünk csonttömegünkből, s a csontritkulás veszélye fenyeget, még a menopauza fő egészségügyi kockázata. A hormonhiány az izületeket is érinti, elsősorban az ujjak és a csukló izületeit. A porcok és az ízületi folyadék a hormonhiány következtében egyre kevesebb vizet kötnek meg, ezáltal nő a súrlódás és az izületekben kopás és fájdalom jelentkezhet.

Alhas: a hüvely nyálkahártyája az ösztrogénhiány következtében szárazabbá, vékonyabbá és így sérülékenyebbé válik, romlik a vérkeringése is. Ennek pedig az a következménye, hogy a nemi élet kevesebb örömmel, esetleg fájdalommal járhat. Miután a hüvely ellenálló képessége csökken, könnyebben keletkezhetnek gyulladások, melyeket égető érzés, viszketés és folyás kísér.

A húgyhólyag és a húgyvezeték rugalmassága is csökken, az izomzat és a kötőszövet petyhüdtté válik. Ennek következtében "előreeshetnek" a női nemi szervek, és hólyaggyengeség, inkontinencia alakulhat ki.

Sikeres váltás

Sport: a rendszeresen végzett testmozgás, hetente legalább háromszor egy óra, karbantartja a szívet és a keringést. A sporttal a testsúly is kiválóan kordában tartható, az elhízás megelőzhető. Ráadásul hozzásegít a lelki béke megteremtéséhez, hiszen sportolás közben szervezetünk "jókedvhormont" termel. Mit érdemes sportolni? Mindenkinek azt, amihez a legnagyobb kedvet érzi. Így például remek időtöltés a tempós séta, a kocogás, a kerékpározás, az úszás, a különböző fitneszsportok, illetve a súlyzózás. A hangsúly nem a mozgásformán, hanem a rendszerességen van! Emellett érdemes megtanulni az intimtornát, amivel megedzhetők a kismedence izmai, s így hathatósan megelőzhetőek a vizelési problémák, a nemi élet pedig örömtelibbé tehető.

Táplálkozás: korunk előrehaladtával kalóriaszükségletünk csökken, ám szervezetünknek ugyanúgy szüksége van vitaminokra és ásványi anyagokra mint korábban, a kalcium bevitele, akár nagyobb mennyiségben is, elengedhetetlen a klimaxban, a csontritkulás megelőzése érdekében. Ezért étkezéseink során csökkentenünk kell a hús és a felvágottak arányát, ugyanakkor gyümölcsökből, zöldségfélékből és tejtermékekből többet kell fogyasztanunk. Aki erre nem kapható, annak mindenképpen kalciumos táplálékkiegészítőt kell szednie! A klimaxba lépőknek kerülniük kell az olyan italokat, amelyek kimossák szervezetükből az ásványi anyagokat! Ilyennek elsősorban a kávé és a fekete tea. Egyúttal a magas alkoholtartalmú italok fogyasztását is érdemes felfüggeszteni.

Növényi szerek: a depresszív hangulat hathatós ellensúlyozója az orbáncfű és a kava kava. A macskagyökér, akár komlóval és golgotavirággal való kombinációban megnyugtat és segít kikapcsolni. A változókor nehézségeivel szembeni harcban különösen fontos szerephez jutnak a fitohormonok. A ligetszépe, a szója, a macagumó és a barátcserje hatóanyagai hasonlóan hatnak szervezetünkben, mint az ösztrogén, ezért enyhe panaszok esetén jó eredménnyel alkalmazhatóak. A borágó- és a halolajból készült termékek pedig az esszenciális zsírsavak hiányát enyhítik. A wild yam gyökér elsősorban progeszteronszerűen ható anyagokat tartalmaz.

Konzultáció a nőgyógyásszal: a rendszeres, megelőző nőgyógyászati vizsgálatokra húszas éveinktől valamennyiünknek szüksége van. A klimaxban lévő hölgyeknek még inkább eszükben kell tartaniuk, hogy évente végeztessenek méhszáj- és mellvizsgálatot! Azért van erre szükség, mert az életkor előrehaladtával egyre nő a daganatos megbetegedések kialakulásának kockázata. Ám az időben felfedezett elváltozások sikeresen gyógyíthatók!

Bizonyos esetekben az orvos hormonpótló terápiát is előírhat, de csakis a megelőző laboratóriumi vizsgálatok eredményeinek ismeretében! Mielőtt bármilyen gyógyszert bevennénk, kérjük meg nőgyógyászunkat, hogy részletesen mondja el az általa felírt szer előnyeit-hátrányait, esetleges kockázatait, majd alaposan mérlegeljük, hogy vállaljuk-e mindezt.

Jó tudni! Szerencsére be lehet már szerezni növényi eredetű természetes ösztrogént és progeszteront is. Így a mesterséges hormonpótlás mellékhatásai elkerülhetők.

Akupunktúra, homeopátia: ezekkel az alternatív terápiás módszerekkel is igen eredményesen befolyásolhatjuk a klimaktérium jellegzetes panaszait. Mielőtt gyógyszerhez nyúlna, okvetlen próbálja ki ezt az utat is!

A kövér nők kevesebbet szenvednek?

Nem csak a petefészkek termelnek ösztrogént, hanem - igaz, csak kis mennyiségben - a zsírszövet is. Így tehát, míg a petefészkek működése lassan megszűnik, addig a zsírszövet még mindig képes arra, hogy ösztrogént állítson elő. Az pedig már matematika, hogy minél több a zsír, annál több az ösztrogén. A túlsúlyos nők ilyen szempontból mindenképpen előnyben vannak a sovány vagy normál testsúlyú sorstársaikhoz képest, ritkábban és általában kevésbé intenzíven élik meg a változókor nehézségeit.

M. M. - C. T. E.

|
2004-05-26 22:13:28


Fiatalodjon – plasztikai műtét nélkül

Az időt, sajnos, nem lehet megállítani, mire ezt a cikket elolvassa is idősebb lesz. De csalni lehet egy kicsit. És most nem a plasztikai műtétekről lesz szó. Hat egyszer...


Rossz szokások – jó megoldások

Számos oka lehet annak, ha egy gyerek szopja az ujját, tekergeti a haját vagy piszkálja az orrát. Szinte valamennyi „rossz” szokás a szorongás, az unalom vagy a fáradts...


Édes csábítás

A cukor manapság gyakran akkor is felbukkan, ha a fogyasztó egyáltalán nem számít rá és ízlelőbimbói sem érzékelik igazán. A vitaminrabló cukorról ma már m...


Gyógynövények és a gyógyszerek

A leggyakrabban használt gyógynövények alábbi felsorolása feltárja azokat a lehetséges problémákat, amelyek gyógyszerrel együtt történő szedése esetén előfordulha...


A zene mint orvosság

Egy érdekes vizsgálat kimutatta, hogy az emberi agy a zenére majdnem úgy reagál, mint a gyógyszerre. A zene a kutatás szerint képes szabályozni egyes testi funkciókat, ö...


hirdetés