Ha vágy a vágy... Erekciós problémák, kimerültség miatt

A kielégítő szexuális élet a férfiak számára minden életkorban rendkívül fontos mind személyiségük fejlődése, mind pedig párkapcsolatuk szempontjából. Így érthető, hogy az impotencia – különösen, ha nem orvosolják – pszichoszomatikus panaszokhoz, depresszióhoz, szociális és hivatásbeli problémákhoz vezethet. Ugyanakkor az ilyen jellegű problémák gyakran éppen pszichés okokra vezethetők vissza. A krónikus stressz és a munkahelyi túlterheltség számlájára írható a kiégésszindróma, mely gyakran párosul erekciós zavarokkal is. Ilyenkor a homeopátia nagy segítséget jelenthet!

| Ideál - Reforméletmód magazin 2004 ;16(6):56-57   Celsus Kft. | Kovács, R.
Egy 30 és 80 év közötti férfiak körében végzett tanulmány szerint a megkérdezett 8000 férfi 30-40%-ának nem kielégítő a szexuális élete. Minden ötödik férfinek vannak erekciós problémái, s közülük csupán minden harmadik kezelteti magát. Becslések szerint az érintettek száma emelkedni fog. A potenciazavarok leggyakoribb kockázati tényezője a cukorbetegség, a különböző szív- és érbetegségek, az életkor, a dohányzás, a túlsúly. A pszichoszociális tényezők a zavaroknak csupán 20%-t okozzák, legtöbbnyire „csak” elmélyítik az amúgy is meglévő panaszt.

Tétova potencia

Elsősorban a kudarctól való félelem és a teljesítménykényszer, – amely a partner kielégítésére irányul – az, ami egyeseknél sok esetben erős gátlást vált ki. Ehhez jön még a nemi szerepekben bekövetkezett változás – s a végeredmény? A FÉRFI egyre inkább elbizonytalanodik, s ez megmutatkozik potenciájának „tétovaságában” is.

A nőiességről alkotott kép részben átalakult, a férfiassággal kapcsolatban azonban nem változtak az elképzelések . Az a feltevés, miszerint az asszony libidójának mértéke megegyezik a férfiéval, aggodalommal tölti el a teremtés koronáit, és ez csak még tovább növeli természetellenes teljesítménykényszerüket. Manapság már ugyanannyi férfi számol be szexuális kedvetlenségről, mint nő.

Testünk nem gép, hanem egy összetett rendszer, amelyet a legkülönfélébb testi-lelki, szellemi hatások érnek.

A fizikai és az idegi kimerültség gátló hatással van az erekcióra, szinte elnyomja azt, miközben az ösztönző ingereket közömbössé teszi.

Különösen stresszelt, depressziós férfiak esetében okoz gondot az erekció fenntartása, mivel esetükben a negatív érzések, gondolatok felülkerekednek a vágyakon. Gyakori oka a vágytalanságnak a partnerek közti kommunikáció hiánya. Tartsuk szem előtt, hogy a potenciaproblémák a sérült partnerkapcsolat kifejezői is lehetnek! Ilyenkor a pszichológusok párterápiát javasolnak.

Okok

Az erekciós zavarok szervi okai:

 • operációk – pl. prosztata-, ondóhólyagműtét
 • szív- és érrendszeri, továbbá anyagcserezavarok, például diabétesz
 • jóindulatú prosztatamegnagyobbodás
 • idegi eredetű megbetegedések: például Parkinson-kór
 • gerincvelő- vagy idegsérülések

Erekció a fejben…

A szexuális késztetés, tehát az erekció a hipotalamuszban kezdődik. Az inger idegi közvetítőkön keresztül eljut az erekciós központokba, ahol hatására különböző bonyolult kémiai folyamatok játszódnak le. Ezeknek köszönhetően elernyednek a simaizmok, a vér a barlangos testbe áramlik, s a vénás kiáramlás egyidejű gátlásával létrejön az erekció, ami – impotencia esetében – a fejben is végződik!

A hipotalamuszban ugyanis nem csak ösztönző folyamatok mehetnek végbe! Különböző negatív tényezők hatására – például depresszió esetén – stresszhormonok termelődnek, és megakadályozzák az erekció fenntartását.

A kezeletlen, súlyos depresszióban szenvedő férfiak mintegy 20–40%-ánál megfigyelhető az erekciós zavar.

Több tudományos tanulmány eredmény is erős összefüggést mutat a depresszió és az erekciós zavarok között, amelyek egymástól függetlenül is rendkívül negatív hatásúak az érintettek életminőségére. Ugyanakkor az is kimutatható, hogy az erekciós zavarok is előidézhetnek depressziót. Kezelés esetén ezért fontos, hogy a gyógyítók a két problémával egyidejűleg foglalkozzanak, hiszen az ok és az okozat elválasztása gyakran eredménytelenné teheti a kezelést.

Bűnbakok

Kétségtelen, hogy a szexuális passzivitás elsődleges oka az erekciós panasz. Ám egyéb tényezők is negatívan befolyásolhatják a férfiak teljesítőképességét. Ilyen például:

 •  a négynél több egészségügyi probléma
 • a depresszió
 • a magas IPSS-érték, ami a kezdődő prosztatamegnagyobbodás jelzője
 • a fizikai inaktivitás

Ezeken kívül összefüggés mutatkozik az erekciós panaszok és az alvászavarok között is!

Homeopátia és impotencia?

Amikor a merevedési problémákkal küszködő férfiak végre szakemberhez fordulnak segítségért, gyakran megesik, hogy orvosuk egyoldalúan, kizárólag a panaszukra koncentrál, közben pedig elhanyagolja a tünet mögött meghúzódó okokat, az egyéniséget és az „egész” embert. Pedig a potenciabajok általában egyszerre több okra is visszavezethetőek. Ilyen például a megrendült egészség, a rossz lelkiállapot. Sőt a hosszabb ideig tartó absztinencia is növelheti a kockázatot!

Ezzel szemben a homeopata gyógyítók az egész embert kezelik. Tehát az esetleges szervi okokon túl figyelembe veszik az összes olyan tényezőt és gondot, amelyek az illető alkatát, személyiségét befolyásolják, meghatározzák lelki- és testi állapotát.

A homeopátiában például megfázás és megfázás között is különbséget kell tenni, miként az erekciós problémák sem húzhatók egy kaptafára. Nincs két egyforma eset, hiszen nincs két egyforma ember sem!

 Homeopátiás terápia esetén – a pácienssel történő alapos beszélgetés folyamán - a szakorvos éppen azokra az egyénre jellemző személyiségjegyekre, illetve tünetekre összpontosít, amelyek az érintettről, a csak rá jellemző tulajdonságokról árulkodnak.  

Kutyaharapást szőrivel…

A homeopátiás készítmény helyes kiválasztása a tudományág egyik legfontosabb jelmondatán alapul: hasonlót hasonlóval kell gyógyítani!

A barátcserje például nagy adagban a nők esetében szexuális kedvetlenséget és zavarokat idéz elő, homeopátiás adagolásban azonban hatása éppen az ellenkező. Ezt a szert Agnus castust ezért szellemi és idegi kimerültség, továbbá szexuális zavarok esetén ajánlják. Hatását egy másik szer – az Acidum picrinicum – pikrinsav is eredményesen kiegészítheti. A két szer kombinálása ideális olyan férfiak erekciós problémáinak kezelésére, akik egyidejűleg túlhajszoltak és stresszeltek, feszültek, hajlamosak az idegi és szellemi kimerültségre, s a kiégésszindróma tüneteit produkálják. Mivel a szexuális funkciók zavarai gyakran „alattomosan”, szinte észrevétlenül fejlődnek ki, a szer szedését lehetőleg már az első pillanatokban, azaz a szexuális gyengeség kezdeti stádiumában el kell(ene) kezdeni. Ugyanakkor e szereket – megelőző kezelésként – már akkor is érdemes szedni, amikor még nincs potenciazavar, ám a kockázati tényezők fennállnak. A munkahelyi és a magánéleti terhek nőnek. Ezek hatásai ugyanis csak később válnak érzékelhetővé, amikor a szervezet már nem képes tovább ellenállni a külső és a belső nyomásnak.

Az említett két homeopátiás szer egyidejű alkalmazásának legnagyobb előnye, hogy semmiféle mellékhatásuk nincs, így a szedésük akár több hónapon át is folytatható.

K. R.

Az Agnus castus alkalmazási területei:

 • ideggyengeség, szexuális kedvetlenségen alapuló hipochondria
 • impotencia, erekciós zavarok
 • melankólia – szexuális zavarok miatt
 • hideg, gyulladt, kemény és fájós herék
 • szellemi, lelki és fizikai túlerőltetés következtében fellépő testi és szexuális gyengeség
 • szexuális túlzások, onánia
 • impotencia, kéjsóvárság

Az Acidum picrinicum alkalmazási területei

 • korai magömlés
 • ezt követően erős kimerültség, érzéki álmok kíséretében
 • szexuális erőtlenség
 • onánia, hiányzó vagy túlzott libidógyengeséggel kísérve

A homeopátiás segítségen túl az érintetteknek érdemes elgondolkodniuk azon, hogy például az akupunktúra, az autogén tréning, a jóga vagy a rendszeres sport nem eredményezhetne-e javulást állapotukban, hiszen ezek az elfoglaltságok stressz-űzők, kikapcsolnak, segítenek megszüntetni a szellemi és idegi kimerültséget, negatív állapotokat.  

Az erekciós zavarok teljes körű kezelésének lehetőségei:

 • rendszeres sportolással általában kivédhető az impotencia
 • párterápia, pszichoterápia
 • barátokkal folytatott beszélgetések
 • lazító módszerek: jóga, autogén tréning
 • akupunktúra, homeopátia
 • szexuális stimulációk: aromaterápia, vizuális ingerek, erotikus masszázs, tantra, Káma-szutra, afrodikus receptek
|
2004-05-26 22:54:02
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop