Újból (sz)ép bőrben 2. - Az allergiás neurodermitis kezelési lehetőségei

A feltűnő bőrelváltozás megkeseríti az érintett életét, és gyakran - igazságtalanul! - elszigeteltséghez is vezet, még akkor is, ha a betegség, mint például a neurodermitis, egyáltalán nem fertőző... Cikkünk második részével is a tünetektől szenvedőknek szeretnénk további segítséget nyújtani.

| Ideál - Reforméletmód magazin 2004 ;16(9):50-51   Celsus Kft. | Bárdosi, E.
Minden bőr- és allergiás betegség esetén fokozott figyelmet kell fordítanunk táplálékaink összetételére!

TÁPLÁLKOZÁSI IRÁNYELVEK

Neurodermitis esetén élelmiszereink legyenek allergénmentesek, teljes értékűek, lehetőleg ökológiai-biológiai termesztésből származóak, ám emellett arra is figyeljünk, hogy kímélő étrend szerint étkezzünk!

Élelmiszer-allergia esetén mihamarabb járjunk utána, mely táplálékok okozzák allergiás tüneteinket, majd iktassuk ki ezeket étrendünkből!

Allergiát okozhatnak: a tehéntej-alapú készítmények, a tyúktojás, a tenger gyümölcsei és néhány halfaj - lazac, hering -, a sertéshús és a belőle készített húsáru, a citrusfélék, az eper, a kivi, a majonéz, a csokoládé, a méz és más édességek, a gabonafélék, a hüvelyesek és a hagyma, a búzalisztből készült sütemények, a fagylalt, az iparilag előállított gyümölcslevek, limonádék, üdítők, a sör, a bor, a mogyoró, a földimogyoró, a dió és a paradió, valamint az élelmiszer-adalékanyagok.

Az allergiás tünetek súlyosbodását okozhatják egyes fűszerek, például: a fahéj, a szegfűszeg, a bors, a fűszerpaprika, a szerecsendió és a babérlevél.

TERÜLJ, TERÜLJ, ASZTALKÁM!

A tiltott élelmiszerek fogyasztása helyett az alábbiakból válasszunk!

Tehéntej helyett: juh-, kecske-, kancatej, rizs-, kókusz- és mandulatej

Tehéntejből készült sajt helyett: juh- és kecskesajt

Vaj helyett: margarinok, főzéshez hidegen sajtolt növényi olajok

Méz helyett: körte-, alma- és juharszirup

Tyúktojás helyett: fürjtojás, a sütéshez pedig fél kg liszthez két evőkanál agar-agar és egy teáskanál guarmagliszt

Nyers zöldségek és gyümölcsök helyett: a zöldség vagy a gyümölcs párolt változata

Búzaliszt helyett: rizs-, kukorica-, köles-, tönkölybúzaliszt

Kenyér helyett: rizsből készült ostya, teljes kiőrlésű, extrudált kenyér.

SPECIÁLIS DIÉTÁK

A megengedett, illetve allergiát nem okozó élelmiszereket a Riegler-diéta szerint vagy a Hay-féle szelektív étrend alapján fogyasszuk!

Dr. Ewald Riegler belgyógyász orvos ismerte fel, hogy sok, migréntől és fejfájástól szenvedő páciense a szénhidrátokat - kenyér, gabonafélék, édességek, cukor - nem bírja, ezek okozzák panaszaikat. Étrendjükből a szénhidrátokat néhány hétre kihúzta, és erre az időszakra elsősorban fehérjéből, gyümölcsből és salátákból álló étrendet állított össze. Dr. Riegler azt ajánlja, hogy naponta legalább kétszer-háromszor fogyasszunk húst, sejtjeink energiaellátása miatt pedig óránként-kétóránként együnk meg egy almát vagy körtét.

Módosított Riegler-diéta
Hetek 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9.
Hal + + + + + + + +
Saláták, bors és ecet nélkül + + + + + + + + +
Bioalma, körte 1-2 2-3 2-3 2-3 2-3 2-3 2-3 2-3 2-3
Kávé
Gyümölcs (kivéve kivi, citrusfélék) + + + + + + + +
Teljes kiõrlésû kenyér + + + + + + +
Burgonya, hántolatlan rizs + + + + + + +
Fõtt zöldségek + + + + + + + +
Juhsajt, kecskesajt + + + + + + +
Alkohol +
+ = megengedett, – = nem megengedett

A Hay-féle étrend szerint reggelente és délelőttönként csak gyümölcsöt, ebédre és vacsorára a szénhidrátot és a fehérjét elkülönítve, sohasem egymással elegyítve kell fogyasztani. A fehérje- vagy a szénhidráttartalmú étkezést bőségesen kiegészíthetjük salátával és zöldségekkel.

Allergiások esetében nagyon gyakran felfedezhető az élelmiszer-allergia, illetve az -intolerancia. A módosított Riegler-diéta számukra hasznos segítség lehet.

Ha a terápia betartásával a 8. hét után javulás áll be, a 9. héten óvatosan kis mennyiségű alkoholt már lehet fogyasztani, naponta 1/8 liter minőségi bort vagy 1 pohár sört. Ha ez az állapot rosszabbodásához vezet, az első heti étrendet ismételjük meg, s alkoholt ne fogyaszszunk újra! Főtt zöldségekből és burgonyából kezdetben csak kis mennyiséget fogyasszunk! Ha a 10. hét után is teljes panaszmentesek vagyunk, akkor ezt követően a kenyér, a sajt, a burgonya és a főtt zöldségek korlátlan mennyiségben megengedettek.

A megadott élelmiszerekből annyit fogyaszthatunk, amennyi jólesik!

  • Salátákhoz használjunk fejes salátákat, cikóriát, katángsalátát, paradicsomot, hónapos retket, ízesítsünk petrezselyemmel, metélőhagymával!
  • Húst és halat hidegen sajtolt olajokkal készítsünk! A főzéshez is használatos vaj csak a 8. hét után megengedett!
  • Igyunk, amennyit csak tudunk, naponta legalább 2-2,5 liter szénsavszegény vagy szénsavmentes ásványvizet és gyógyteákat: kamilla-, borsmenta-, csipkebogyó- és mályva-, zöld- és lapacho-teát.
  • Ha farkaséhséget érzünk kenyér vagy édességek iránt, együnk meg néhány almát vagy körtét. Éhségünk néhány percen belül elmúlik!
    FONTOS! Rágjunk alaposan! Próbáljunk minden falatot 30-50-szer átrágni.
  • Sok hús fogyasztása szervezetünk átmeneti túlsavasodását okozhatja. Közömbösítéshez naponta két-három alkalommal fogyasszunk el egy teáskanál magnézium-karbonátot, 1 csésze vízhez keverve!

GABONACSÍRÁBÓL KENYÉR

Nagyon sok kenyérféleséget - búza, rozs - az allergiában vagy a neurodermitisben szenvedők szervezete nem tűr. Ennek oka feltehetően a bennük található glutén és fitinsav. Ezek a gabonamagvak csíráztatása során inaktiválódnak. Érdemes hát magunknak sütnünk kenyeret! Csíráztatáshoz áztassunk be 1,5 liter hideg vízbe 430 gramm gabonát - búzát vagy tönkölybúzát! Ez a mennyiség egy kenyérhez elég. A magokat fedjük le 12 óra hosszat, végül szűrjük le, és osszuk szét négy darab kétliteres befőttesüvegbe! A csíráztatott szemeket naponta kétszer öblítsük át! Majd 48 óra elteltével a gabonaszemeket terítsük sütőlapra - vagy lapos edényekbe -, és hagyjuk, hogy körülbelül három nap alatt - 400 gramm tömegűre száradjanak! Ekkor válnak őrlésre késszé.

ESSENI KENYÉR:

Alapanyagok: 400 g finomra darált, csíráztatott búza vagy tönkölybúza, 150 g finomra darált kukorica, 50 g kukoricakeményítő, 50 g élesztő, 10 g sütőpor, 0,4 l langyos víz, 1 teáskanál tengeri só, 2 evőkanál szezámmag, 20 g napraforgómag, 2 teáskanál egész kömény

A száraz hozzávalókat keverjük össze, tegyük egy tiszta munkalapra, közepébe fúrjunk mélyedést! Ide öntsük a langyos vízzel elkevert élesztőt! Tíz perc alatt gyúrjuk tésztává, formáljunk 30 cm hosszú hengert! Tegyük az egészet egy kukoricakeményítővel behintett formába, és 50 ºC-on egy óra hosszat kelesszük! A kenyeret 200 ºC-on süthetjük készre. A sütőforma mellé állítsunk egy vízzel teli edényt is a sütőbe!

DATOLYÁS-JUHARSZIRUPOS KENYÉR

Alapanyagok: 400 g finomra őrölt, csíráztatott és szárított tönkölybúza, 130 g kukoricadara, 65 g kukoricakeményítő, 30 g friss élesztő, 1 teáskanál őrölt édesgyökér, 3 g tengeri só, 100 g kimagozott, negyedelt datolya, 40 g juharszirup, 0,35 l víz

Minden száraz hozzávalót keverjünk össze, majd adjuk hozzá a langyos vízzel elkevert élesztőt! Az egészet gyúrjuk össze a juharsziruppal és a datolyával! Tegyük a tésztát kalácssütő formába, és meleg helyen kb. 40 percig kelesszük. Egy csésze vizet melléhelyezve 190 ºC-on kb. 50 perc alatt készre süthetjük.

JÓ TUDNI!

  • Néhány oltóanyag tyúktojás-fehérje alapú, az ilyen oltás allergiát válthat ki vagy tarthat fenn. Azok lehetnek érzékenyek rá, akiknél egyik vagy mindkét szülő allergiás.
  • Kerüljük az illatosított mosószereket, szappanokat, kozmetikumokat! Térjünk át az allergiatesztelt készítményekre!
  • Lehetőleg természetes alapanyagú ruhákat válasszunk, például kezeletlen pamutból vagy selyemből!
  • A viszketegség és a vakarózással járó hámsérülések ellen biológiai hatóanyagú kenőcsökkel védekezhetünk.
  • Nemesacél edények helyett inkább zománcozottat használjunk!
  • Szabaduljunk meg a lakóterünkben lévő mérgező anyagoktól - favédők, formaldehid stb. -, mert a szemben égő érzést, könnyezést, torokgyulladást, krónikus köhögést, fejfájást, hányást, szívritmus- és keringési zavarokat okozhatnak vagy tarthatnak fenn!
|
2004-08-31 15:06:20
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop