Sürgetik a betegeket, hogy közöljék orvosukkal, ha alternatív kezelést vesznek igénybe

Az Egyesült Államokban a különféle alternatív gyógymódokat - akupunktúrát, melatonin pótlást - csaknem 60 millióan vettek igénybe, a legkülönbözőbb betegségek kezelésére.

alternatív, gyógymódok, módszerek, természetgyógyászat, komplementer, medicina, alternatív | The New York Times Health News Service   Medincorp

A statisztikák szerint azonban a betegek 70 %-a nem közli orvosával, hogy más kezelést kap.

Az alternatív módszereket fontos lenne megtárgyalni az orvossal, mert számos veszély ellen szükséges védekezni, Dr. David M. Eisenberg, a bostoni Beth Israel kórházban lévő Center for Alternative Medicine Research igazgatója szerint.

Ajánlatos lenne, hogy az orvosok viszont beszéljenek a betegekkel arról, hogy mit várnak el és melyik gyógymódot választanák inkább, jegyeztessék fel a tüneteket a beteggel és rendszeresen ellenőrizzék őket, azért hogy meggyőződjenek arról, hogy a beteg által választott gyógymódnak nincs káros mellékhatása.

Néhány alternatív módszer bizonyos állapotok kezelésére biztonságos és hatásos, néhány veszélyes eljárás is létezik. Tavaly például többem meghaltak ma huang, növényi eredetű ephedrin szedése miatt.

"A természetes nem azonos a biztonságossal. A kígyóméreg is természetes, ugyanakkor halálos.", jegyezte meg Eisenberg.

Mielőtt az orvos alternatív kezelést javasol, teljes orvosi vizsgálatot kell végezni, és először a szokásos kezelési módszereket kell kipróbálni, mondta.

Ezután a lehető legjobb ellátást kell biztosítani, az orvosnak ajánlania kell egy természetgyógyászatra szakosodott kollégát, ellátni a beteget a kérdések listájával és rendszeresen ellenőrizni kell a beteget, javasolta Eisenberg.

"Azt javasolom, hogy a betegek mindent mondjanak el orvosuknak az alternatív gyógymódok igénybevételéről., mondta Dr. James S. Gordon, a Georgetown University családorvosi tanszékének professzora.

Ha a betegek úgy érzik, hogy orvosuk nem szívesen hallgatja meg őket, keressenek másik orvost, mondta Gordon, több, a témával foglalkozó könyv szerzője.

Nemrég az Amerikai Orvosszövetség felkérte tagjait még több, tudományosan kontrollált vizsgálat végzésére, és javasolta az orvosok és orvostanhallgatók jobb képzését, hogy tanácsot tudjanak adni betegeiknek.

Megjelent: Medical Tribune News Service

| alternatív, gyógymódok, módszerek, természetgyógyászat, komplementer, medicina
2002-07-31 18:37:20
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop