A beteg látja kárát a komplementer orvoslásról szóló vitának

A British Medical Journal egy tanulmányában a komplementer orvoslás szakértője, Edzard Ernst kifejti, hogy az örökös viták nagymértékben félrevezetik a betegeket.

komplermenter medicina | InforMed Hírek6   InforMed | Dobos, L.
A szakember szerint a beteg képtelen tájékozódni az egymásnak ellentmondó érvek rengetegében, és nem találja arra az egyszerű kérdésre a választ, hogy az komplementer gyógymódok többet ártanak-e, mint használnak.

Ernst szerint a szkeptikusok nem veszik figyelembe a bizonyítékokat, és az orvosi folyóiratok nem közlik a pozitív eredményeket.

Másfelől viszont a komplementer gyógyászat feltétlen hívei hajlamosan nem tudomásul venni azokat a tényeket, amelyek nem felelnek meg saját hiedelmeiknek, és kijelentik, hogy a komplementer gyógyászatban nincs helye a tudományos bizonyítékoknak.

– A vesztes ebben az örökös vitában természetesen a beteg – írja Ernst. – Ha a „nincs bizonyíték” érvelésre figyelnek, nem részesülnek a gyógymódok előnyeiből. Ha azonban „a tudomány erre nem alkalmas” nézetet követik, esetleg több kárt okoznak maguknak, mint hasznot.

A szakember változásokat sürget, és szerinte a pozitív változást csakis a laikusokat megcélzó megbízható információk hozhatják el.

| komplermenter medicina
2008-04-21 10:12:34
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop