Hirdetés

Az egészség 12 ásványa - A Schüssler-sók holisztikusan gyógyítanak

Abban az időben, amikor a vadnyugat benépesült, Németország északi részén egy orvos - a kor nagy tudósainak ösztönzésére - megalapozta a biokémia kezdeteit. Dr. Wilhelm Heinrich Schüssler több mint száz évvel ezelőtt fejlesztette ki ásványi anyagokra épülő - napjainkban is hatásos - terápiáját...

egészség, ásvány, holisztika |

Ideál - Reforméletmód magazin 2006 ;18(10):18-21   Celsus Kft. | Bárdos, E.

A biokémia nem más, mint az élő szervezet felépülésében és anyagcsere-folyamataiban részt vevő kémiai elemek összetételének és hatásának tana. Ma már tudjuk, hogy szervezetünk felépítésében 22 kémiai elem vesz részt. Tudományos vizsgálatok azt is igazolták, hogy az ásványi anyagok a nyomelemekhez és vitaminokhoz hasonlóan létfontosságúak.

A táplálékkiegészítők reklámjai pedig azt próbálják taglalni, hogy ezek az anyagok egészségtelen életvitelünk ellensúlyozói. Azért ez nem ilyen egyszerű! Mert a „sok” nem feltétlenül segít sokat! Gyógyítani azt, ami meghibásodott, csak úgy lehet, ha felismerik a zavart szenvedett működési folyamatokat, és a terápiát egyénre szabják.

Dr. Wilhelm Schüssler terápiája a szervezet működésére ható - funkcionális - szerekkel jelenleg is értékes módszer.

Öngyógyítási metódusként nagyon sok, közérzeti zavarokkal küszködő emberen segít.

Sejtszintű terápia

Schüssler doktor pályafutásának kezdetén javarészt homeopata orvosként dolgozott, ám mindig is saját utakat keresett. Korának a biokémia területén folytatott kutatásaitól, de mindenekelőtt Rudolf Virchow cellulár-patológiai felismeréseitől ösztönözve fordult az új gyógyítási módszer felé. Virchow állítása, mely szerint: „... az élet, de a betegség is a sejtekhez kötött”, arra inspirálta, hogy elmélyedjen a „sejtszintű terápia” kutatásában. Első közleménye 1873-ban jelent meg egy homeopátiás lapban Egy lerövidített homeopátiás terápia címmel. Munkája elsősorban a természetgyógyász körökben talált visszhangra, számos biokémiai egyesület alakulását ösztönözte.

Érdekesség! Az orvostudományon belül akkoriban még nem ismerték fel, mennyire fontosak az ásványi anyagok az élethez, az anyagcseréhez.

Ezért saját szakmájában Schüssler nehéz helyzetben volt. De nem hagyta magát. Művét teljes egészében 1874-ben közölték, ami azután - 1898-ban bekövetkezett haláláig -25 kiadást élt meg! Az általa közölt 12 funkcionális szer mellett később még több ásványi anyagot találtak a vérben és a szövetekben, ezeket később kiegészítő szerekként jelölték. Mind a funkcionális, mind a kiegészítő szereket a homeopátiás szabályok szerint állítják elő és potenciálják.

A potenciálás a homeopátiás és a biokémiai szerek közös vonása. A biokémiának azonban nem képezi alapját a homeopátia hasonlósági elve.

A Schüssler-féle szerek a sejtek fiziológiaibiokémiai folyamataira hatnak. Ez nem szubsztitúció, vagyis hiánypótlás - mint például a táplálékkiegészítőként adott ásványi anyagok -, hanem biológiai információ, ami segít a beteg sejteknek, hogy megzavart egyensúlyukat ismét helyreállíthassák.

Jó tudni! Schüssler szerei tablettaként D3, D6 és D12 potenciában kaphatók. A pirulákat el kell szopogatni, ugyanis a hatóanyagok a szájnyálkahártyán keresztül szívódnak fel.

Figyeljünk a jelzésekre!

Nekünk is jobban kellene figyelnünk magunkra, hiszen legtöbbször nem törődünk testünk jelzéseivel - úgy bánunk vele, akár egy gépezettel, s rendre önmagunk ellen cselekszünk -, majd a műszaki ellenőrtől, vagyis az orvostól várjuk, hogy felismerje a károkat, és kijavítsa a hibákat, holott helytelen viselkedésünk tett beteggé...

Jegyezzük meg! A tudatosabb magatartás segíthet egészségessé válni! Vagyis: ki kell fejlesztenünk érzékeinket, hogy tudjuk, mi is tesz jót nekünk. Így könnyebben felismerjük azt is, mi az, ami megbetegít.
Önmagunk iránti személyes felelősségünk mellett természetesen más tényezők is szerepet játszanak. Alkatunkat - testi felépítésünket és állapotunkat - születéskor „kapjuk”. Ez azonban nem állandó, hanem az egyes életszakaszokban életmódunktól függ, és külső hatások is befolyásolják.

(Így például egy erős ember megváltozott helyzetben hirtelen összeroppanhat, míg egy gyenge egészséges életmóddal és erős akarattal egyszer még hegyeket is elhordhat...)

Egy laikus nem rendelkezik orvosi szaktudással. Ám, ha beteg is, tudja, milyen egészségesnek lenni. Így pedig megértheti szervezete reakcióit a különböző helyzetekben. Mindez fontos előfeltétele a sikeres öngyógyításnak.

A kevesebb több!

A megfelelő só csekély mennyisége a szervezetet természetesebb módon befolyásolja, mint ugyanazon ásványi anyag nagyobb adagja. Jól érzékeltethető ez a magnézium példáján. Magnéziumhiány esetén testünk hajlamos az izomgörcsökre, nyugtalanok és lehangoltak vagyunk. A stressz, a helytelen táplálkozás - finomított cukor/liszt, túl sok alkohol - hatására még több magnéziumot veszítünk. Egy vérvizsgálatból erről csak akkor értesülhetünk, ha a nem kívánt állapot már régóta fennáll. Mivel közismert, hogy a magnézium a stressztűrő képességet növelő ásvány, így sok ember rendszeresen szedi is. Ám ezzel az alaphelyzet nem változik, csupán „szőnyeget borítunk a piszokra”...

Holisztikus módszer

Sajnos, manapság a klasszikus orvoslásra egyáltalán nem jellemző, hogy teljes körű kezelést nyújtsanak az embereknek, miközben figyelembe veszik a betegségüket okozó tényezőkre - például hiányos táplálkozás, stressz, káros környezet - adott egyéni reakcióikat. A zavarok feltárásában az érzékek használata, az intuíció ma még csak a természetgyógyász-praxisokban játszik szerepet. Ehhez képest az orvoslásban szinte minden „műszeressé”, „apparátust igénylővé” és „értelemmel felfoghatóvá” vált. Az arany középút újbóli megtalálása nagyon fontos lenne a gyógyítás újból emberibbé válásához!

Változtatni, amin változtatni kell!

Hogy holisztikus szempontból miként lehet a magnéziumhiányt kezelni? Az érintett aktuális helyzetét felül kell vizsgálni, majd változtatni kell azon, amin lehet, illetve meg kell tanulni bánni azzal, amin változtatni nem lehet!

Biokémiai szerként a 7-es számú Schüssler-só, a Magnesium phosphoricum
- túlerőltetés
- görcsös állapotok
- koncentrálási zavarok esetén jó szolgálatot tesz.

Naponta háromszor egy-két tablettát szopogassunk el, néhány napon keresztül! Ha a görcsös panaszok nagyon hevesek, például a menstruációt megelőzően, ki lehet próbálni a „forró hetest”. Ehhez fél pohár meleg vízhez adjunk 4-6 tablettát a 7-es számú Schüssler-sóból, majd műanyag kanállal jól keverjük össze, és kis kortyokban igyuk meg! Ajánlott a kortyokat rövid ideig a szájunkban tartogatni.

Tipp: ezt a természetes kezelési módot - fájdalomcsillapítók helyett - hasi borogatással, meleg palástfűteával, esetleg orbáncfűteával kombinálva is megéri kipróbálni. A kezelés természetes, mellékhatásoktól mentes, s emellett költségei is kedvezőek! Minél korábban veszi kezdetét a kezelés, annál nagyobb és gyorsabb siker érhető el.

Ritka és jutányos!

Mindenki gyűjthet saját tapasztalatokat például egy fertőzés esetén. Ilyenkor különböző stádiumokon megyünk keresztül. Kezdetben az orr-garat területének nyálkahártyája vörös és irritált. Szervezetünk védekezőrendszere munkába áll, amit láz vagy magasabb testhőmérséklet jelez, közérzetünk rossz. Ebben a helyzetben a 3-as számú ásvány - Ferrum phosphoricum- javasolható, kezdetben óránként két tabletta, majd néhány napon keresztül háromszor két tabletta. Amint az orrból és a garatból megindul a váladék, váltsunk a 4-es számú ásványra, Kalium chloratumra!
Mivel a fennálló fertőzéseket gyakran elnyomással kezelik - pl. antibiotikumokkal -, a váladék oldása nagyon fontos. Emiatt a 4-es számú szerre többnyire 8-10 napig szükség van. Végezetül tanácsos a 6-os számú ásványra, a Kalium sulfuricumra váltani. Ez különösen az orr-garat-fül területének krónikus megbetegedésekor javasolt.

Jó tudni: a Schüssler-sós kezelést tanácsos más természetes gyógymódokkal, például: inhalálással, borogatással, a test kímélésével, gyümölcs- és lénap beiktatásával és bőséges folyadékfogyasztással kombinálni. Ezen egyszerű kezelési példák alkalmazásával gyűjthetünk saját tapasztalatokat is. Ha szkeptikusak is vagyunk, egy próbakezelést megér a dolog!

A Schüssler-sók gyógyszertárban kaphatók, a terápia pedig egyszerű, mellékhatásoktól mentes és jutányos. És ez manapság nagyon ritka...

A Schüssler-sók és hatásuk
1. Calcium fluoratum támasztó- és kötőszövet-erősítő
2. Calcium phosphoricum felépítő- és erősítőszer
3. Ferrum phosphoricum a gyulladás első stádiumának fő szere
4. Kalium chloratum a gyulladás második stádiumának fő szere
5. Kalium phosphoricum kimerültséggel járó állapotokra
6. Kalium sulfuricum a gyulladás harmadik stádiumának fő szere
7. Magnesium phosphoricum görcsoldó
8. Natrium chloratum szabályozza a vízháztartást, a sav-bázis egyensúlyt
9. Natrium phosphoricum az anyagcsere-kiválasztási folyamatot serkenti
10. Natrium sulfuricum a kiválasztási folyamatokat erősíti
11. Silicea regenerációs szer
12. Calcium sulfuricum krónikus gyulladásokra
Kiegészítő szerek
13. Kalium arsenicosum 19. Cuprum arsenicosum
14. Kalium bromatum 20. Kalium aluminium sulfuricum
15. Kalium jodatum 21. Zincum chloratum
16. Lithium chloratum 22. Calcium carbonicum
17. Manganum sulfuricum 23. Natrium bicarbonicum
18. Calcium sulfuratum 24. Arsenum jodatum

Minőség és mennyiség viszonya

Dr. Schüssler nagy hangsúlyt fektetett betegei egyéni helyzetének megfigyelésére. Ez azonban nem jelenti azt, hogy 12 szere egyben alkati szer is. A Schüssler-sók funkcionális szerek, melyek alkalmazásakor a minőségi szempontok megelőzik a mennyiségieket.

Csábító öngyógyítás

Az öngyógyítás, bár rendkívül csábító, ám alapos ismereteket igényel! A mindössze 12-féle szer egyértelműen arra késztet, hogy a kezeléssel mi magunk próbálkozzunk, hiszen nem kell sokat tennünk annak érdekében, hogy látványos sikereket érjünk el. Ám tanácsosabb előbb megismerkedni az alapelvekkel és a módszer hatásmechanizmusával!

B. E.
egészség, ásvány, holisztika

2009-06-12 12:28:08

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop