Hirdetés

Kövek a gyógyításban - Óvnak, védenek, gyógyítanak... (1.)

Az ájurvéda szempontjából igen fontosak a drágakövek s azok színei. A kozmikusak közülük az ibolya, az indigó, a kék, a zöld, a sárga, a narancs és a vörös. Ezeket a sugárzásokat asszimilálja a szervezetünk. Ha erre képtelenné válik, akkor betegszik meg... Cikksorozatunkban áttekintjük, hogy a különböző állatövi jegyekben születetteknek melyek az egészségőrző kövei...

ájurvéda, drágakövek, komplementer |

Ideál - Reforméletmód magazin 2007 ;19(4):4-5   Celsus Kft. | Popper, P.

Az ájurvédikus gyógyítás ennek az állapotnak a megszüntetése, a szervezet színegyensúlyának visszaállítása. A kezelés lényege a különböző drágakövek színrezgésének szervezetbe juttatása.

Legfőbb jellemzők

Ennek megoldására egyrészt porították a drágaköveket, másrészt hevítették őket, és a drágakőport, illetve a -hamut adták a betegnek. Erre a célra legtöbbször a gyémántot, a zafírt, a rubint, a smaragdot, a gyöngyöt, a korallt és a holdkövet használták. Másik felhasználási mód volt, amikor a drágakövet legalább hét éjszakán át tiszta szeszbe áztatták, s ebből állítottak elő tinktúrákat. A nemes kő lehet átlátszó, üvegtiszta - gyémánt, akvamarin, ametiszt, áttetsző -, opál, holdkő, alexandrit - és átlátszatlan - türkiz, szardonix, vérkő.

Minden drágakő leírható a fénye, színe, ragyogása, tüze, tisztasága és a csiszolása alapján.

A kő fénye a felszínről beszél, ami lehet kemény vagy finom: gyémántfényű, gyöngy-házfényű, üvegfényű, selyemfényű. Színe az idegen ásványi lerakódásoktól függ. Ezért színtelenek a teljesen tiszta kövek.

A ragyogás a visszavert fénysugarak mennyiségétől függ. A tüze a színszórásra - diszperzió - vezethető vissza. A tisztaság azt jelenti, hogy a kőben nincsenek foltok, zárványok, repedésvonalak stb.

Gránát - Bak: Dec. 22.-Jan. 20.

Erős érzelmi töltést hordoz. Családhoz kötődik, különösen a nőkhöz. Az érzékeny, melegszívű emberek köve. Aszterikus kő, amit azt jelenti, hogy ha fény esik rá, időnként négyágú - ritkán hatágú - csillag villan meg benne. A gránát az állhatatosságot, a hűséget, a barátságot szimbolizálja. A nyakban viselt láncon véd a depressziótól és a balesetektől. Nagyon érzékeny viselője szándékaira, lelki beállítottságára. Ennek megfelelően vérzést idézhet elő, de csillapíthat is. Fejleszti viselője őszinteségét, megbízhatóságát. Gyógyítja az érzelmi labilitást, a bőr- és a csontrendszeri tünetekben jelentkező pszichoszomatikus betegségeket. Elősegíti a meditatív tudatállapot kialakulását.

Ametiszt - Vízöntő: Jan. 21.-Febr. 19.

Az ametiszt általában a gyengéd, család- és gyerekszerető, gondoskodó emberek kedvence. A kő is szeret nemzedékeken át ugyanahhoz a családhoz tartozni. Ám fontos számára, hogy őt is szeressék, gyakran viseljék. Az ametiszt aurája erőteljes, kreatív, energiával telített.

Ha sokáig erős napfény éri, vagy hevítik - elveszti a színét, fakó lesz. Legfőbb hatása, hogy az átalakulás jelképeként elősegíti az új ismeretek, újonnan szerzett tudás befogadását és feldolgozását. Békévé képes fordítani a lelkekben háborgó viszályt, csillapítja a lelki fájdalmakat, a szenvedélyt, a mámort. Távol tartja viselőjétől a ragályos betegségeket, a köszvényt és a lidércnyomásos álmokat. Az ametiszt jelképezi a mennyek országának állandó jelenlétét az emberi lélekben.

Vérkő (Alternatív kő!) - Halak: Febr. 20.-Márc. 20.)

A rendíthetetlen szilárdság köve. Azok kedvelik, akik türelmet és rendezettséget szeretnének teremteni az életükben. Energiasugárzása olyan erős és biztonságot adó, hogy viselője és használója a legnagyobb felfordulás közepette is nyugodt tud maradni.

Legtöbbször átlátszatlan - néha áttetsző -, változatos mintázatú rétegek, sávok, csíkok, márványos elszíneződések láthatók rajta.

Gyakori mélyzöld színű változata, piros, néha sárga vagy fehér foltokkal. Rendkívül magas fényűre lehet polírozni. Szerencsét hozó hatású, elősegíti a kívánságok teljesítését, elhárulnak az akadályok, megnyílnak a bezárt ajtók. Segíti viselőjét harcában a démonok ellen. Az ősi mágusok vihar, szél, mennydörgés, villámlás előidézésére használták.

Csökkenti a sebek és az aranyér vagy az orr vérzését s a túl erős menstruációs vérzést. Jó hatásfokkal alkalmazzák szív- és érrendszeri zavarok, leukémia, csontvelőbetegségek kezelésében. Amulettként a terhes asszonyokat védi vetélés és ödéma ellen.

Érdekes! Sokan az akvamarint tartják a Halak kövének. Átlátszó, kékes, tengerzöld, könnyedséget sugárzó kő. Tengervízben láthatatlanná válik. Általában nagyon tiszta.

A mértékletesség, az önuralom köve. A vízen utazóknak szerencsét hoz. Segítségével kapcsolatot lehet teremteni a víz szellemeivel. Elsősorban szembajok kezelésére használják, főként elixír formájában.

Megőrzi az egészséget!

Az ájurvéda azt tartja, hogy egészségmegőrző szerepe van annak, ha valaki a születésének - állatövi jegyének - megfelelő követ hordja a testén, akár medál, akár gyűrű, akár karkötő formájában.


Gyémánt - Kos: Márc. 21.-Ápr. 20.

Furcsa kő. Általában senkit sem hagy közömbösen. Az emberek többsége szélsőségesen reagál rá: rajong érte, vagy idegenkedik tőle. Időnként még történelmileg is jelentős szerepet játszott, államok, háborúk sorsát befolyásolta. Az egyéni élet területén családokat, szerelmeket forraszthat össze vagy zilálhat szét.

Jegyezzük meg! Ha valaki idegenkedik a gyémánttól - még ha születésköve is -, ne hordja, s lehetőleg ne kerüljön vele semmilyen kapcsolatba! A gyémántban rejlő, felbecsülhetetlen erők ugyanis ellene fordulhatnak. De ugyanígy segítheti is az életét, ha vonzalom fűzi hozzá.

Legtöbbször színtelen, de néha kékesen, sárgán, zöldesen, szürkén, esetleg rózsaszín vagy feketés árnyalatokban elszíneződött.

A Föld legkeményebb anyaga. Csak gyémánt által vágható vagy karcolható. Egyik változatáról - a bahiai fekete gyémántról - bebizonyosodott, hogy egyáltalán nem vágható. Savban, lúgban alig oldódik. Tiszta oxigénben, 2000-3000 Celsius-fokos hőmérsékleten olvad. Nem nyomható össze, nem sűríthető. Az ember földi megjelenése előtt sok millió évvel, rendkívül magas hő és nyomás hatására alakult ki. Igen ritka előfordulású.

Erős méregtelenítő hatással rendelkezik. Sikeresen alkalmazzák cukorbetegség, epilepszia, vesegyulladás, pikkelysömör ellen, sokat segíthet a meddőség és a klimaxos tünetek megoldásában. A lelki zavarok közül az autizmus, diszlexia, kisebbrendűségi érzés, csökkent libidó gyógyításában használható legjobban.

Smaragd - Bika: Ápr. 21 .-Máj. 21.

Érzékeny lelkű nők, feminin férfiak köve, jellemzőjük a tapintat, az empátia, a harmónia iránti vágy, a passzív alkalmazkodás. A smaragd szemben áll minden erőszakkal.

A felnőtt emberben is benne élő gyermekhez szól, aki még mindig rá tud csodálkozni a világra. Fokozza az alkotókészséget, a kreatív gondolkodást, a fogékonyságot a természet szépségei iránt. Ő a kozmikus intelligencia képviselője a kövek között. Igazi „erős" kő, nem hagyja magát csak birtokolni. Aki smaragddal él, egy idő után észreveszi, hogy az is birtokolja őt.

Színe a zöld, a törkizzöld, néha némi kékes árnyalattal. A tiszta smaragd ritka. Általában sok benne a repedés, a szennyeződés. A gyógyításban elsősorban az epe-bántalmak, vesebántalmak, vastagbélgyulladás kezelésénél ajánlják.

(folytatjuk)

Prof. Dr. Popper Péter

ájurvéda, drágakövek, komplementer

2007-04-13 22:54:35

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop