Hirdetés

Meg kell védeni a betegeket az alternatív szerektől

A tekintélyes brit szaklap, a British Medical Journal legújabb számában egy rákkutató szerint itt az ideje, hogy a természetgyógyászok rosszindulatú, cinikus és káros kizsákmányoló módszereitől megvédjék a betegeket.

komplementer, alternatív, természetgyógyászat |

InforMed Hírek 2006 ;4   InforMed | Dobos, L.

Becslések szerint a rákos betegek mintegy 80 százaléka részesül alternatív kezelésben, vagy követ valamilyen diétát, írja Jonathan Waxman a londoni Imperial College onkológus professzora. Mégis, ezeknek a módszereknek a jogosultsága meglehetősen kétes, akár félrevezető is lehet.

A gyártók állításai egyértelműen helytelenek, sőt, hamisak, csak az eladhatóságot fokozzák. Sok esetben termékeiket a hagyományos gyógyszeripar termékeivel manipulálják.

Miért szedik a betegek az alternatív szereket? Miért veszik semmibe a tudományos érveket? Hogy lehet, hogy életmentőnek neveznek egy kezelést, amikor az még csak nem is hat? Ezek az alternatív gyógyászati termékek azért hozzáférhetők a betegek számára, mert táplálék-kiegészítőként kerülnek forgalomba, és így nem vonatkoznak rájuk a gyógyszerek esetében alkalmazott szigorú szabályok.

Waxman professzor véleménye szerint ezek a szerek és gyógymódok azért olyan népszerűek, mert valami olyasmit kínálnak, amit az orvosok nem tudnak – a reményt.

„Ha ezt vagy azt beveszi, ettől vagy attól óvakodik, és valóban hisz benne, akkor őszintén ígérjük, hogy meg fog gyógyulni.” Ez az a mondat, amit az orvos soha nem mondana ki. És ha a beteg mégsem gyógyul meg, akkor ő tehet róla, nem az alternatív terápia.

A sok alternatív szer szedése mellett a legtöbb rákos beteg teljesen megváltoztatja étrendjét is. A szakember szerint bár a rák kialakulásának van táplálkozástudományi alapja, ha egyszer már diagnosztizálták, nincs az az étrend, amellyel javítani lehetne az esélyeket. A betegek mégis ehhez folyamodnak, mert valószínűleg úgy érzik, átveszik az irányítást, egy különben számukra irányíthatatlan valami fölött.

Itt az ideje, hogy a törvényhozás odafigyeljen, és korlátozza a betegek kizsákmányolását – mondja a professzor.

British Medical Journal
komplementer, alternatív, természetgyógyászat

2006-12-04 12:06:46

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop