A levegő szennyezettsége árthat a sportolóknak Pekingben

Az élsportolók edzéstervében az is szerepel, hogy szokatlan körülményekhez kell alkalmazkodniuk, ilyenek például a tengerszint feletti magasság vagy a hőség. A levegő rossz minőségére azonban nem lehet, és nem is szabad edzéssel felkészülni.

légszennyezettség, asztma, Peking, olimpia | InforMed Hírek6   InforMed | Dobos, L.
A BBC méréseket végzett, amelyek szerint a levegő minősége Pekingben jelenleg kívül esik a nemzetközi szabványokban meghatározott értékeken.

Egyes források szerint a NOB-hoz folyamatosan érkeznek be a kérelmek, hogy a sportolók az olimpia ideje alatt asztma elleni gyógyszert szedhessenek.

Vajon túlzott az aggodalom, vagy valóban befolyásolhatja-e a versenyeket és a sportolók egészségét a levegő szennyezettsége? John Brewer, a brit sporttudományi akadémia igazgatója szerint igen, de sok minden függ a körülményektől.

A legkevésbé vannak veszélynek kitéve a rövidtávfutók, a sprinterek, mert ők alig hogy levegőt vesznek, már le is futották a versenyt. Természetes, hogy a nagy állóképességet igénylő számok, például a kerékpározás, és főleg a maratoni futás jelenthet veszélyt.

– A maratoni futók percenként 40-50-szer vesznek levegőt, és náluk fokozott az igény az izmok oxigénellátására. Normális körülmények között az oxigén a levegőnek mintegy 21 százalékát teszi ki, és ha a levegő minősége nem megfelelő, nem jut elég oxigén a tüdőbe és így az izmokba sem. Ha ehhez még hozzávesszük a hőséget és a levegő páratartalmát, lehetséges, hogy problémák jelentkeznek.

– Ha a versenyekre sem javul a levegő minősége, szinte teljesen biztos, hogy ez az időeredményekre is hatással lesz. A szervezőknek igen nagy felelősséggel kell eljárniuk bizonyos sportágak esetében, és rugalmasnak kell bizonyulniuk például a versenyek kezdési időpontját illetően – mondja Brewer.

Sir Malcolm Green, a brit tüdőgyógyász-alapítvány alelnöke szerint fontos a légszennyezettség 24 órás mérése, mert a csúcsforgalom és az időjárási tényezők miatt sokszor torzított eredményt kapunk.

– Ám ha a levegőben levő apró részecskék szintje (PM10) 24 órás átlagban 100-150, azt elfogadhatatlannak kell minősíteni, nem kívánatos, hogy ilyen szintnél a sportolók maratont fussanak.

A Brit Olimpiai Bizottság azonban erősen bízik abban, hogy javul a pekingi levegő minősége. – Ott voltam 1998-ban Szöulban, és amikor a forgalmat nagymértékben korlátozták, a korábban jelzett problémák nem jelentkeztek – mondja Brewer.

BBC News
| légszennyezettség, asztma, Peking, olimpia
2008-07-20 12:02:52

Web Design & Development Prowebshop