Kerülje a dugót a szívbeteg!

Egy vizsgálat szerint a szívbetegeknek tanácsos elkerülni a nagy légszennyezéssel járó forgalmi dugókat, az eredmények szerint ugyanis a légszennyezés miatt jelentősen nőhet a szívroham kockázata.

légszennyezés, infarktus, szívroham, szívroham | InforMed Hírek6   InforMed | Seprődi, B.
A szennyezett levegőben található apró porszemek és koromszemcsék a súlyos koszorúérbetegségben szenvedőknél ST-depressziót eredményezhetnek, ez az EKG-jel a szívizom nem megfelelő oxigén- és tápanyagellátását jelzi.

Az Amerikai Szív Társaság folyóiratában ismertetett cikkben egy 48 szívbeteg pácienst felölelő vizsgálatról olvashatunk; a résztvevők egy speciális monitort viseltek, ami egy év során folyamatosan figyelte az ST-depressziók megjelenését az EKG-n. A tapasztalatok azt mutatták, hogy a levegő korom- és portartalmának emelkedésével gyakoribbá váltak az ST-depresszióval járó időszakok. Ez a hatás a kórházi ápolást követő egy hónapban volt a legkifejezettebb, és azokra a betegekre volt jellemző, akik szívinfarktus vagy cukorbetegség miatt feküdtek a kórházban.

A szerzők megemlítették, hogy korábbi vizsgálatok során már sikerült kimutatni, hogy a közúti forgalom növeli a szívinfarktus kockázatát, és a légszennyezés szívhalált okozhat.

Az Amerikai Szív Szövetség és az Amerikai Kardiológiai Kollégium ajánlásai már most is tartalmazzák, hogy bizonyos szívbetegségben szenvedő emberek ne vezessenek néhány hétig, különösen ne nagy forgalomban, az ezzel járó stressz elkerülése céljából.

„A mostani vizsgálati eredmények további indokokat szolgáltatnak amellett, hogy a kórházból való távozás után érdemes elkerülni a nagy forgalmat. Ezek a következtetések a nem szívbetegekre is érvényesek, hiszen náluk is érvényesül mind a légszennyezés, mind a stressz hatása” - fogalmaztak a kutatók.

A vizsgálat résztvevőinek életkora 43-75 év között változott. A kutatók háromhavonta látogatták őket, ennek során történt meg a 24 órás EKG vizsgálat. A vizsgálat résztvevői korábban szívroham, instabil angina, vagy súlyosbodó stabil angina miatt feküdtek kórházban, és mindnél történt koszorúér helyreállító beavatkozás. A férfiak enyhe többségben voltak, a páciensek 25 %-a volt cukorbeteg.

Nem tudjuk, hogy a korom- és porszemcsék milyen módon vezetnek ST-depresszió kialakulásához.

„További vizsgálatok szükségesek annak kiderítésére, hogy a légszennyezés kapcsán megjelenő EKG jel hátterében szívizomgyulladás, csökkent oxigénellátás, oxidatív stressz, vagy a ritmuszavarok fokozott kockázata áll-e” - fogalmaztak a kutatók.

WebMD
| légszennyezés, infarktus, szívroham
2008-09-11 17:45:17
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop