Hirdetés
Sugárkezelt spenót és jégsaláta
Az Egyesült Államok élelmiszerbiztonsági hivatala jóváhagyta a spenót és a jégsaláta sugárkezelését az E. coli és Salmonella baktériumok elpusztítása céljából. Az ételmérgezést okozó baktériumok több járványt is okoztak a közelmúltban, ezek egy része a boltokban árult fertőzött zöldségekből indult ki.
Az élelmiszeripar elégedett a döntéssel. „Eggyel több eszköz lett arra, hogy az egészséges és jó ételeket biztonságossá is tegyük” – fogalmazott az amerikai Zöldséggyártók Szövetségének elnökhelyettese.
Az ételek sugárkezelése nem új találmány. Már 1986 óta lehetőség van egyes élelmiszerek sugarazására, azonban az eddig érvényes szabályok nem tették lehetővé a kórokozó baktériumok elpusztításához szükséges dózisok alkalmazását.
Várhatóan kevéssel drágább lesz a besugarazott zöldség, azonban a biztonság növekedése meg fogja haladni az áremelkedés mértékét. Az előírások ezen felül egyértelműen megkövetelik, hogy a besugarazott termékeken címke hirdesse a sugárkezelés megtörténtét.
„Egyelőre nem tudjuk, hogy mekkora igény lesz ezekre a termékekre” – fogalmazott a szövetség egy szóvivője. – „Először kevéssel kezdünk, hogy lássuk, hogyan fogadják a vevők az új terméket. Később azután lehetséges a kínálat növelése.”
A sugárkezelés nem ad végleges megoldást az élelmiszerbiztonság összes kérdésére. Ez az eljárás a folyamat legvégén sterilizálja ugyanis az élelmiszereket, az érdekvédő szövetségek szerint a biztonságnak viszont már a folyamat elején, a farmokon meg kell jelennie.
„A megfelelő termesztési, higénikus, és feldolgozási tényezők továbbra is mind megkövetelhetők, ezeket szorgalmazni kell a besugarazás bevezetése után is” – értett egyet az termelőszövetség elnökhelyettese is.
WebMD
2008-09-11 18:01:09