Hirdetés
Egyszerű berendezés az ételek fertőtlenítésére
Amerikai kutatók feltaláltak egy olyan módszert a csomagolt zöldségek fertőtlenítésére, ami megoldhatja az ételbiztonsági kérdéseket és az ételfertőzések problémáját.
Ezzel az eljárással el lehet pusztítani az E. colit és a szalmonellákat, és a többi olyan baktériumot, ami ételmérgezést vagy fertőzést okozhat.
Az eljárás elvileg minden csomagolt élelmiszer esetében alkalmazható. A kutatók vizsgálataik során eddig spenót és paradicsom esetében vizsgálták, de feltételezhetően az összes zöldséget és gyümölcsöt, valamint a többi élelmiszert is sterilizálni lehet ezzel az eljárással.
A két nagyfeszültségű, alacsony teljesítményű magot a csomagon kívülre helyezve plazmamező jön létre, ez gyakorlatilag egy töltéssel rendelkező gázfelhő. Ebben az oxigén ionizálódik, és ózonná alakul. A szükséges kezelési idő 30 másodperc és négy-öt perc között változik.
Az ózon megöli az E. colit és a szalmonellákat. Minél tovább tart az ionizált állapot, annál több kórokozó pusztul el. A plazmamező megszűntével az ionizált gáz visszaalakul eredeti formájára.
A folyamat mindössze 30-40 watt teljesítményt igényel, ez kevesebb, mint egy hagyományos villanykörte fogyasztása. A csomagon kívül mindössze néhány fokkal emelkedik a hőmérséklet, belül pedig az élelmiszer nem fő meg, és nem lehet rajta változást tapasztalni.
Az ózonkezelés más módszerei során valamilyen ózonfejlesztő készüléket vagy ózont kell a csomagolásba juttatni, mielőtt lezárják azt. Az új módszer a már lezárt csomagolásban generál ózont, ez megakadályozza, hogy az ionizált gáz befújásakor szennyeződés érje a terméket.
A tesztelések során az eljárás működött üveg, rugalmas műanyagszerű és merev műanyag csomagolásokkal is. A módszert valószínűleg arra is lehet használni, hogy gyógyszereket kórokozó-mentesítsünk.
A kutatók célja, hogy olyan készüléket fejlesszenek ki, ami a kereskedelemben, nagy mennyiségű élelmiszer esetében is alkalmazható.
2009-03-13 06:29:42