Veszélyek nyaralás közben

fertőzés, allergiás, veszélyek, strandolás, nyaralás | Népszabadság   Népszabadság
A nyaralás első napján már türelmetlenül gázolunk a hűs habokba. Ki a medence vizében, ki a tavakban, folyókban, a szerencsésebbek pedig valamelyik tengerben áztatják magukat - és a gondtalan strandolás közben legfeljebb egyetlen veszélyre, a leégésre gondolnak. Pedig sajnos más veszélyek is leselkednek ránk ilyenkor, ám ezek jó része gondos odafigyeléssel megelőzhető.

Dr. Stehlich Gábor bőr- és nemigyógyász, allergológus főorvos tapasztalatai szerint nyáron rendkívül gyakoriak a gombás bőrfertőzések. Aki mezítláb sétálgat a strandon, a kövezetről vagy a zuhanyzó fürdőrácsáról könnyen gombás fertőzést kaphat. Ez a fertőzés megbetegítheti a talp bőrét, a lábujjak közötti területeket, és a körmöket is megtámadhatja. A talp bőre viszket, hámlik, a lábujj között berepedés, fehéres színű hámgallér keletkezik. Ha a fertőzés a körmöt érinti, az elszíneződhet, sárgás-zöldes színűvé válhat, megvastagodhat, töredezhet. Egyszerűbb a kezelés, ha a gomba csak a bőrre korlátozódik: ilyenkor pár hét alatt elmulasztható a panasz. A körömgomba gyógyítása jóval hosszabb - 6-14 hónapig is tarthat -, és ehhez általában tablettás kezelés szükséges. A gombás körmöt nem tanácsos eltávolítani, ez nem oldja meg a problémát, mert a fájdalmas beavatkozás ellenére ott maradhat a gomba, s így az új köröm is fertőzött lehet, és az új deformáltan nőhet, ami fájdalmat okozhat a betegnek. Aki észleli a gombás tüneteket, forduljon bőrgyógyászhoz, mert a kezeletlen lábgomba súlyosabb betegség - pl. ekcéma - kialakulásához is vezethet. A fertőzés megelőzhető, ha strandcipőt, papucsot viselünk, fürdés, zuhanyozás után alaposan megtöröljük a lábat és a lábujjközöket, és ha szellős, bőrtalpú cipőt vagy szandált viselünk.

Az elhízottaknál a combhajlatban, a mell alatti redőkben is megtelepedhet gomba, hiszen itt a bőr összeér, dörzsölődik és izzad. Ez a gombás betegség fertőző, nem úgy, mint a törzs felső részét, a vállat, mellkast, hátat érintő gombás foltok. Ezek a foltok először halványbarna színűek, s később a naptól világossá válnak, és a napfény sem barnítja le ezeket a foltocskákat. Az elváltozást olyan gombák okozzák, amelyek normálisan a bőrünkön élnek. Főleg a zsíros, izzadékony bőrűeknél szaporodhat meg a számuk, s ekkor válnak láthatóvá. Abban a szakaszban érdemes kezelni, amikor halványbarnák a foltok, mert később, a strandolás, nyaralás során az UV-sugárzás hatására leesnek a gombák, és helyükön több hónapra leállhat a pigmentképződés.

Az úszómedencék vize közvetítheti az "uszodaszemölcsnek" is nevezett vírusfertőzést, ami leginkább a tizenkét év alatti gyermekeket támadja meg (azért őket, mert immunrendszerük még eléggé sebezhető). Ez a szemölcs leggyakrabban a törzsön, a fenéken, a hónaljban, a vékony bőrfelületeken jelentkezik, és mindenképpen kezelni kell! Sajnos, ha nem kezelik az összes fertőzött gyereket, a vírus újra megtámadhatja a már gyógyultakat is. A közönséges szemölcs szintén elkapható strandon, illetve közvetlen kontaktussal - pl. kézfogással. A szemölcs főleg a kézen és a talpon jelentkezik, orvosi kezelést igényel.

Az utóbbi időben sokat olvashattunk az ózonréteg elvékonyodásáról, s ennek veszélyeiről. Stehlich főorvos úgy véli, mégis érdemes hangsúlyozni, hogy emiatt fokozottabban számolhatunk a bőr leégésével, hosszú távon pedig a bőrrák veszélyével. Az egyik legveszélyesebb, legrosszabb indulatú daganat, a melanóma rendszerint pigmentált anyajegyből alakul ki. Orvoshoz kell fordulni, ha egy anyajegy színe sötétbarnára, feketére vagy acélkékre változik, ha hámfosztottá válik, nedvedzik vagy vérzik!

A tengerparton délelőtt tizenegy és délután négy óra között csak úgy napozzunk, ha erős védőfaktorú napozókrémmel kentük be magunkat. Leégésnél forduljunk bőrgyógyászhoz, aki hatékony gyulladáscsökkentő kenőcsöt ad. A "csodaszerként" számon tartott tejföl hűsíti a bőrt, de nem csökkenti a gyulladást.

Az allergia a szervezet valamely anyaggal szemben létrejött túlérzékenységi reakciója. A rovarcsípés az adott rovar mérgére érzékenyek számára akár halálos is lehet. Ha valakinél a méh- vagy darázscsípés allergiás reakciót (ödémát, légzési nehézséget) vált ki, a beteget azonnal kórházba, orvoshoz kell vinni, mert életveszélyben van. Az orvos ellátja a beteget, majd oltássorozattal elvégzik a rovar mérge elleni immunterápiát. Ennek lényege, hogy az illetőnek beadnak egy sorozat injekciót, majd emlékeztető oltást kap, s így teljes védelmet élvez a rovar mérge ellen. Megoldást jelenthet az is, ha az allergiás betegnél mindig ott van az életmentő injekció, amit csípés esetén azonnal bead magának.

Sokan a nyaralás során döbbennek rá, hogy szervezetük túlérzékeny a "tenger gyümölcseivel" szemben. Kagyló, rák és más tengeri csemegék fogyasztása után az allergiás ember szervezete túlérzékenységi reakcióval válaszol, gyakran gyomorpanaszok és hatalmas csalánkiütések formájában. Ha a csalánkiütés a gégében jelentkezik, akkor az illető életveszélyben van. Ha a tünetek súlyosak, nehezen kap levegőt, azonnal forduljon orvoshoz! Ha az allergiás reakció "sima" csalánkiütés vagy gyomorrontás, érdemes három-négy napos diétát tartani, hogy kiürüljön az allergiát okozó étel a gyomor-bél traktusból.

Nőgyógyászati fertőzést is szerezhetünk a rossz minőségű vizekben. A strandolás során nemcsak bőrünket érdemes óvnunk. Dr. Filep Aladár, az Újpesti Kórház szülés-nőgyógyász főorvosa elmondta, a strandszezon kezdete után néhány nappal megtelnek a nőgyógyászati rendelők, s a betegek zöme viszketésre, hüvelyfolyásra panaszkodik. Nyáron gyakori a vegyes bakteriális hüvelyfertőzés, ami hüvelyfolyást okoz, és súlyosabb esetben a külső nemi szervek is gyulladttá, lobossá válnak. Az ellenőrizetlen, nem megfelelő minőségű vadvizekben, valamint a nem karbantartott otthoni medencékben gyakran találhatók kórokozók. (Kevesen gondolnak rá, hogy a gyerekek számára veszélyes lehet, ha a gyerekmedencében felnőttek is pancsolnak, hiszen így a kicsik is megfertőződhetnek a felnőttek által közvetített kórokozókkal.) Gondot jelenthet, ha olyan nők is strandolnak, akik a nőgyógyászati kezelés időszakában - még nem gyógyultan, esetleg súlyos fertőzéssel - bemennek a vízbe. Ők szinte "ontják" a medencébe a kórokozókat, amelyek aztán másokat is megbetegíthetnek. Ezért mindenki egészségesen és tisztán induljon strandolni! Akik tudják magukról, hogy könnyen felfáznak, hajlamosak a petefészek-gyulladásra, ne fürdőzzenek sokáig a jéghideg vízben, s ha alhasi fájdalmat, vizelési problémát tapasztalnak, forduljanak orvoshoz.

A főorvos úgy látja, nyáron a nők is szabadabban váltogatják partnereiket, sokan a nyaralás során röpke, forró kalandot találnak, és sajnos nem mindenkinek jut eszébe, hogy a gumióvszer alkalmazása védelmet nyújthat a szexuális úton terjedő betegségekkel - köztük a rettegett HIV-fertőzéssel szemben is.

A hüvely normál Ph-ja enyhén savas vegyhatású. Ha ez lúgos irányba tolódik el, akkor a flórában olyan kórokozók is életre kelhetnek, amelyek egyébként nem aktívak. A hüvely normál flórája és a hüvely hámsejtjeinek normál állapota hetente egyszer alkalmazott tejsavas irrigálással megőrizhető. Ha valaki rendszeresen irrigál, akkor a hüvelyfalat borító hámsejtek ellenálló képessége megnő, s nehezebben alakul ki a fertőzés.

Végre hordhatjuk a nyitott, vékonypántos szandálokat. Sokan azért nem mernek felvenni ilyen kivágott cipőt, mert nem akarják mutogatni kirepedezett sarkukat. Főleg nők szenvednek a fokozott szarusodástól, ami statikai hiba, tehát rossz cipő viselése miatt is kialakulhat. Ha a szaru vastagsága megnövekszik, érdemes azt reszelővel vagy habkővel rendszeresen eltávolítani, és puhító krémekkel kenegetni az érintett területet.

| fertőzés, allergiás, veszélyek, strandolás, nyaralás
2002-07-10 15:39:09
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop