A klímaváltozás egészségügyi hatásai

A klímaváltozás közvetlen és közvetett hatásai akár 50 évvel is visszavethetik az egészségügy terén elért globális eredményeket - figyelmeztettek kutatók.

klímaváltozás, egészségügy | InforMed Hírek13   InforMed | MTI

A közvetlen hatásokért az egyre gyakoribbá és intenzívebbé váló szélsőséges időjárási események - például árvizek, hőhullámok - felelősek, míg a közvetett faktorok közé a fertőző betegségek lefolyásának megváltozása, a légszennyezés, az élelmiszerbiztonság romlása, az alultápláltság, a konfliktusok és a vándorlás tartozik - derül ki a The Lancet című orvosi folyóirat megbízásából készült és a lapban közzétett tanulmányból.

"A klímaváltozás egészségügyi szükségállapot" - hangoztatta a kutatást bemutató keddi londoni sajtótájékoztatón Hugh Montgomery, a University College London (UCL) intézetigazgatója, a tanulmány egyik szerzője. "Azonnali választ követel, a jelenleg elérhető technológiák felhasználásával" - tette hozzá.

A szakértői csoport szerint számos olyan lépés kínálkozik, amely egyszerre biztosít közvetlen egészségügyi hasznot és csökkenti a klímaváltozás káros hatásait. Ezek közé tartozik a fosszilis energiahordozók felhasználásának csökkentése, amely a légúti megbetegedéseket is mérsékelné, vagy a gyaloglás, kerékpározás népszerűsítése, amely csökkentené a környezetszennyezést, a közúti balesetek számát, valamint az elhízás, a cukorbetegség, a szívbetegségek és a stroke gyakoriságát.

Anthony Costello, a UCL egy másik intézetének igazgatója, a kutatás egyik vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy az éghajlatváltozás egészségügyi kockázatait gyakran mellőzik a szakmapolitikai vitákban.

A jelentést európai és kínai klímakutatók és geográfusok, társadalomtudósok, környezetvédelmi, energetikai és egészségügyi szakemberek állították össze.

| klímaváltozás, egészségügy
2015-06-25 00:34:32


A légszennyezettség meddőséget okozhat

A légszennyezettség káros hatással lehet a hímivarsejtekre, állítja a brazil Sao Paulo Egyetem által készített tanulmány.


A halálozások és betegségek negyedét a környezetszennyezés okozza

A megbetegedések és az idő előtti halálesetek egynegyedét világszerte a környezetszennyezés és a környezet rombolása okozza - olvasható az ENSZ Környezetvédelmi Prog...


A légszennyezettség és a vetélés

A Utahi Egyetem kutatói összefüggést mutattak ki a légszennyezettség és a vetélés fokozott kockázata között, tanulmányuk a Fertility and Sterility című folyóiratban...


A gyerekek több mint 90 százaléka szennyezett levegőt szív be

A világ gyermeklakosságának nagyjából 93 százaléka szív minden nap az egészségére és a fejlődésére is komoly kockázatot jelentő szennyezett levegőt - figyelmeztet...


A klímaváltozás egészségügyi hatásai Magyarországon

Az extrém hőmérsékleti események jelentik a legfőbb egészségi kockázatot hazánkban - hívják fel a szerzők a figyelmet abban a tanulmányban, amely az éghajlatváltoz...