Városaink levegőjének minősé gét - a földrajzi adottságokon túlmenően - döntően az aktív zöldterületek mennyisége, a közlekedés, az ipari kibocsátások és a fűtésmód határozzák meg. ">

Vége a füstkorszaknak

füst Városaink levegőjének minősé gét - a földrajzi adottságokon túlmenően - döntően az aktív zöldterületek mennyisége, a közlekedés, az ipari kibocsátások és a fűtésmód határozzák meg.

távfűtés, környezet, energia, környezet | Pulzus 2000 ;   Más-Kép Kft.

E három tényező közül a fűtés korszerűsítése az, amelynél a nemzetgazdaság, az üzleti szféra és az egyes felhasználók érdekei a leginkább egybecsengenek, tehát viszonylag rövid idő alatt a környezet érezhető javulását lehetne elérni. Ezért határozta el a Levegő Munkacsoport, hogy az idei fűtési idény kezdetén átfogó reklámkampányt indít a kevésbé szennyező

energiahasználat, a távfűtés népszerűsítésére. Ezt annál is inkább fontosnak tartjuk, mert a környezetet kevésbé kímélő megoldások népszerűsítése sokkal kisebb teret kap a reklámokban és a médiában, mint a súlyosan környezetszennyező, illetve egészséget veszélyeztető eljárások. Örömmel fogadtuk azt is, hogy a FÔTÁV Rt. készséges partnernek bizonyult elképzeléseink megvalósításában.

Budapesten a távfűtés öröklött adottság, a köztudatban éveken át műszaki-gazdasági kényszer volt, amely főleg a paneles lakásokban élőket érintette. Európa számos nagyvárosában azonban a távfűtés egyre szélesebb körben terjed, nem utolsó sorban a tisztább környezet iránti megnövekedett igény miatt.

A távfűtésnél ugyanis nem az egyes házak kéményei füstölnek, hanem a lakásoktól távolabb, jóval nagyobb magasságban, füstgáztisztító berendezésekkel ellátott kéményen át távoznak az égéstermékek. A korszerű erőművekben a meleget növekvő hatékonysággal, mintegy 60%-kal kevesebb primer energia felhasználásával tudják előállítani, és ezáltal csökken az égéstermékek mennyisége.

A korszerű távfűtés szabályozható. A helyiségek tájolásától, a használat jellegétől, az egyén érzékenységétől függően eltérő

hőmennyiségre van szükség. A rugalmas alkalmazkodás jelentős energiamegtakarítással jár, nagyobb komfortérzetet biztosít és pénztárcánkat is kíméli.

A távfűtés kényelmes a beruházónak, az épület üzemeltetőjének és a fogyasztónak egyaránt, hiszen elmaradnak a kazánok telepítésével, engedélyezésével, üzemeltetésével, karbantartásával kapcsolatos gondok. A hőfogadó helyigénye is lényegesen kisebb.

Természetesen a korszerűség mellett a versenyképesség is elengedhetetlen feltétele annak, hogy a fogyasztók a távfűtés előnyeit maradéktalanul élvezhessék. Környezet -és zsebkímélő ötletek - a fűtési idényre

1. Szellőztessünk intenzíven, de rövid ideig, hiszen friss levegőre van szükségünk, nem hűtésre.

2. A fűtőtestek mögé szereljünk hővisszaverő fóliát, hiszen a szobát akarjuk fűteni, nem a falat.

3. Éjszakára engedjük le a red őnyt (az ablakon "szökik a meleg").

4. A bejárati ajtó elé szereljünk "hidegfogó" függönyt.

5. Ha nem vagyunk otthon, vagy alszunk, csökkentsük a lakás hőmérsékletét.

6. Ha fázunk, érdemesebb először egy pulóvert felhúzni, mint a fűtés gombját feljebb tekerni.

7. Sütés után a hűlő sütő alkalmas például növényszárításra, ugyanakkor a nyitott sütőajtó melegíti a konyhát.

8. Családi házunk falát növényekkel befuttatva természetes "légkondicionáló" berendezést nyerünk, nyáron hűt, télen fűt.

9. A megfelelően megválasztott világítótestek és az energiatakarékos égők használata a fűtési költségek csökkentéséhez képest elenyésző ugyan, de pénztárcánk szempontjából mégis megfontolandó.

10. Bármilyen új háztartási berendezés vásárlásakor válasszuk azt a típust, amelyik energiatakarékos és károsanyag-kibocsátása a lehető legkisebb. Gondoljunk bele, ez még akkor is megéri, ha az adott berendezés most drágább.

Ne gondoljuk, hogy az apróságokkal nem érdemes foglalkozni, hiszen például Németországban kimutatták, hogy ha csak a TV, videó, mosogatógép, mosógép,... készenléti gombját (stand by) nem használnák, három erőmű energiatermelését megspórolnák évente!

Összeállította: Levegő Munkacsoport

| távfűtés, környezet, energia
2002-08-02 16:16:46
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop