Hasznos tippek hőségben

Az igen meleg nyári hónapok a vakáció örömein kívül súlyos egészségi problémákat is jelenthetnek elsősorban a négyévesnél fiatalabb gyermekek, a 65 évesnél idősebbek, az elhízottak vagy a gyógyszert szedők számára.

hőség, hőkimerülés, hőguta, hÅ‘guta | InforMed Hírek7   InforMed | Dobos, L.
A tartós hőség és a testben keringő folyadék kis mennyisége hőkimerülést okozhat. Tünetei az erős verejtékezés, sápadtság, izomgörcsök, fáradtság, gyengeség, szédülés, fejfájás és émelygés vagy hányás. Elsősorban az idős, magas vérnyomásos embereket, valamint a szabadban fizikai munkát végzőket érinti. A hosszú ideig tartó izzadás bőrkiütést vagy görcsöket is okozhat.

Testünk normális körülmények között az izzadás által hűl le, de nagyon nagy hőségben elveszítheti ezt a képességét. Ilyenkor gyorsan emelkedik a test hőmérséklete, ami hőgutát okozhat. Ez igen komoly állapot, károsíthatja az agyat és más szerveket, esetenként akár halálos kimenetelű is lehet.

A hőguta tünetei a vörös, forró és száraz bőr, a szapora pulzus, lüktető fejfájás, szédülés, émelygés, zavartság vagy tudatvesztés. Ha valakinél a fentieket tapasztaljuk, hívjuk a mentőket. Addig is, míg megérkezik a segítség, fontos a beteg lehűtése. Vigyük árnyékba, permetezzünk rá hideg vizet, vagy mossuk le hideg vízzel, esetleg hideg vizes kádba ültessük. Ha a levegő páratartalma nem túl magas, a beteget nedves lepedőbe is csavarhatjuk, miközben legyezzük.

A hőséggel kapcsolatos betegségek elkerülése érdekében igyunk sok alkoholmentes folyadékot, pihenjünk gyakran kinti munka közben, pótoljuk a hiányzó só és ásványanyag mennyiségét, viseljünk könnyű öltözéket, zuhanyozzunk hideg vízben és menjük légkondicionált helyiségbe. Ha otthon nincs légkondicionálás, menjünk nyilvános helyekre, bevásárlóközpontba vagy könyvtárba.

CBS News
| hőség, hőkimerülés, hőguta
2010-06-07 09:07:36

Web Design & Development Prowebshop