Parlagfű-katasztrófa fenyegeti az ünnepet

parlagfű, pollen, allergia, parlagfű | Népszabadság   Népszabadság
Parlagfű-katasztrófától tart az ÁNTSZ: a népegészségügyi szolgálat illetékesei szerint a légúti allergiát okozó gyomnövény még sosem okozott annyi kellemetlenséget idehaza, mint amenynyire az idei szezonban számítani lehet. A parlagfű - amely néhány év alatt a leggyakoribb szántóföldi gyommá vált - az augusztus 20-i vigasságok közönségének szórakozását is elronthatja.

A parlagfű-allergiában szenvedők számára megrázó lesz az idei nyár - állítja dr. Farkas Ildikó, az ÁNTSZ Aerobiológiai Hálózatának koordinátora. A szakember szerint már most, a veszélyes fűféle első virágzásának kezdetén az ország egész területén magas, illetve igen magas pollenkoncentrációt mérnek, a terepbejárások során pedig - főként a mezőgazdasági művelés alatt álló területeken - a korábbi esztendőkben tapasztaltnál sűrűbb parlagfűborítást tapasztalnak. Ennek oka az, hogy sok helyütt a gazdák a művelési kötelezettség miatt felszántják és bevetik a földet, azon viszont a gyomirtás elmaradása miatt főként parlagfű nő. Dr. Farkas Ildikótól azt is megtudtuk: a későbbiekben a helyzet súlyosbodására lehet számítani, azokon a területeken ugyanis,amelyeken a kultúrnövényeket az ár- vagy a belvíz elpusztította, hamarosan szárba szökkennek az ellenálló parlagfűmagok csírái.

Az aerobiológiai hálózat 12 mérőállomásának e heti adatai szerint az utóbbi napokban tovább nőtt a parlagfűpollen sűrűsége. A leginkább fertőzött térségnekaz Alföld, azon belül is Kecskemét környéke számít, ahol egy köbméter levegőben több mint 600 pollent - vagyis virágporszemcsét - talált a pollencsapda. (A méréseket öt emelet magasságban, a fakoronaszint fölött végzik - a talaj közelében a pollensűrűség akár százszor nagyobb is lehet.) Dr. Temfli Ágnes Bács-Kiskun megyei tiszti főorvos tudósítónknak elmondta: Kecskemét az ország legporosabb városa, a pollen pedig a porhoz kötődik. A főorvos szerint a városnak van parlagfűirtási programja, ennek végrehajtása azonban elakad a gazdátlan, illetve tisztázatlan tulajdonú területeken. Ezen csak akkor lehetne változtatni, ha a parlagfüves területek elhanyagolását szabálysértésként lehetne kezelni. Kecskemét idén 300 ezer forintot költ a védekezésre, de ez az összeg a teljes irtásra nem elegendő. A megyeszékhely egyébként az allergiás megbetegedések gyakoriságában is országos listavezető.

Magyarországon mintegy kétmillióan szenvednek valamilyen allergiás megbetegedésben, s közülük másfél millió honfitársunk a parlagfűre is érzékeny. Ez a szám - feltételezések szerint a fokozódó környezetszennyezés és a stresszes életmód miatt - évről évre növekszik. Dr. Farkas Ildikó szerint idén azok közül is sokan érintetté válhatnak, akik eddig tünetmentesek voltak. Az augusztus 20-i rendezvények jellemző színterein, a települések melletti szabad tereken igen gyakori a parlagfű, s ez sokak szórakozását elronthatja. Az ÁNTSZ megpróbálta felhívni az önkormányzatok figyelmét a kaszálás fontosságára, felhívásuknak azonban nem sok foganatja volt.

| parlagfű, pollen, allergia
2002-07-10 14:46:51
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop