Nem az „épület beteg”, hanem a munka stresszes?

Egy új kutatás eredményei szerint mégsem az utóbbi időben minden munkahelyi ártalomért hibáztatott épületek okozzák a tüneteket, mint inkább a munkával kapcsolatos stressz.

beteg épület szindróma, stressz | InforMed Hírek 2006 ;4   InforMed | Dobos, L.
Brit kutatók 4052 közalkalmazott körében végeztek felmérést, a résztvevők életkora 42-62 év volt, és 44 különböző munkahelyen dolgoztak Londonban. Kérdőíveket töltöttek ki általános egészségi állapotukat illetően, valamint megkérdezték őket a következő tünetekről is: fejfájás, szemviszketés, száraz torok, száraz és viszkető bőr, fáradtság, esetleg szédülés, hányinger. Vonatkoztak kérdések a munkahely épületére, valamint az állásukkal kapcsolatos megterhelésre, stresszre is.

Hasonlóan a korábbi tanulmányoknál tapasztaltakkal, a nőknél több volt az eddig „beteg épület-szindrómának” nevezett tünet, 5-ből egy, míg férfiaknál ez az arány 7-ből egy volt.

A tanulmány szerzői csupán csekély összefüggést találtak a munkahely fizikai környezete és a tünetek között, annál erősebb volt azonban a kapcsolat a tünetek és aközött, hogy valaki úgy érezte, igen magasak a követelmények, és nem kap elég támogatást. Kevesebb tünetet észleltek akkor, ha az illetőnek több beleszólása volt a munkafolyamatokba.

Természetesen a fenti eredmények nem jelentik azt, hogy az olyan konkrét munkahelyi ártalmak, mint a nem kielégítő szellőzés vagy a penészes munkahely ne jelentene problémát. Az új csak az, hogy a közelmúltban oly divatos „beteg épület-szindróma” hangoztatása helyett inkább a stresszmentes munkahelyek létrehozására kellene törekedni.

| beteg épület szindróma, stressz
2006-03-26 21:09:58


data-full-width-responsive="true">