Daganatot okozó gázsterilizáló?

daganat, kórház, etilén-oxid, Eger | Népszabadság   Népszabadság

A nyolcvanas évek végén és a kilencvenes évek elején nagy számban fordultak elő daganatos megbetegedések az egri Markhot Ferenc Megyei Kórház újszülött- és koraszülöttosztálya dolgozóinak körében. Amikor ez kiderült, 1993-ban és 1994-ben az ÁNTSZ Heves megyei intézete felkérésére az Országos Munka- és Üzem-egészségügyi Intézet (OMÜI) vizsgálatot folytatott az osztályon. Megállapították, hogy a nővérszobában működő etilén-oxidos gázsterilizálóból valószínűleg visszaáramlott a színtelen, szagtalan etilén-oxid, amelyről akkor még nem tudták, hogy daganatkeltő hatású. Később azonban bebizonyosodott az etilénoxid karcinogén, azaz rákkeltő hatása.Hatan meghaltak

Dr. Juhász Jolán, a megyei kórház részlegvezető főorvosa elmondta: a kilencvenes évek elején huszonkilenc dolgozóból huszonkettőnek a vizsgálati eredménye volt pozitív, vagyis vegyi expozíciót, illetve sugárkárosodást mutattak ki a kromoszómákból. Amikor ez kiderült, a gázsterilizátor használatát felfüggesztették. A továbbiakban a huszonkét említett dolgozó közül tizenötnek a vérében volt kimutatható elváltozás, a folyamat azonban nem állt le. 1996 őszén az egri kórház újszülött- és koraszülöttosztályának dolgozói újabb, ezúttal az intézményen belül elvégzett laborvizsgálaton vettek részt. Nyolcvan százalékuknak a vérében olyan kromoszómaeltéréseket mutattak ki, amelyek ugyan nem jelentenek daganatos megbetegedést, de hajlamosító tényezőként szerepelhet a rákos betegség kialakulásában. Az elmúlt hét évben az osztály hat 55 éven aluli munkatársa hunyt el valamilyen rákos betegségben, s jelenleg tizenegy itt dolgozót kezelnek daganatos elváltozás miatt. További dolgozóknál észleltek nyirokcsomó-megnagyobbodást, emlőcisztát, pajzsmirigyproblémákat, emésztőrendszeri zavarokat - ők fokozott ellenőrzést igényelnek.

Az elmúlt napokban több szülő telefonált aggódva a kórházba, korábban ott született vagy kezelt gyermekeik egészségéért aggódva. Dr. Juhász Jolán közölte: ha a gázsterilizáló okozta a daganatos megbetegedéseket, ez akkor sem érinthette a csecsemőket, hisz az legfeljebb azokra nézve jelent veszélyt, akik hosszú évekig egy légtérben tartózkodtak a készülékkel.

Az Országos Munka- és Üzem-egészségügyi Intézet két vezetőjének, dr. Ungváry György főigazgató főorvosnak és dr. Tompa Anna osztályvezető főorvosnak az aláírásával 1994. április 19-én megfogalmazott szakvéleményben kijelentették: a kórház újszülött- és intenzív osztályán végzett klinikai laboratóriumi és genotoxikológiai vizsgálatok eredményei alátámasztották, hogy az osztályon halmozottan előforduló daganatos megbetegedések kialakulásában a szabálytalan módon üzemeltetett etilén-oxidos sterilizálókészülék működtetésének szerepe nem zárható ki. A szakvélemény szerint az érintett nővérek 10-15 év alatt jelentős etilénoxidos expozíciót szenvedtek, s ez provokálhatta a spontán emlőtumorok megjelenését. Az osztályon korábban előfordult egyéb vegyszerek hatása, valamint az ionizáló sugárhatás - például röntgen - ugyancsak nem zárható ki. A csecsemőket például saját kezükkel tartják röntgen alá a nővérek, s noha védőköpenyt hordanak, az úgynevezett szórt sugarak elől nem védhetik meg teljes mértékben a szervezetüket.Nem külön helyiségben

Dr. Tompa Anna véleménye szerint a betegségek kialakulásában legalább ötven százalékban játszott szerepet az etilén-oxidos sterilizáló helytelen működtetése. Az egri osztályon mért gázkoncentráció ugyanis meghaladta a megengedett határértéket, s így az egyik fő oka lehetett a daganatos megbetegedések kialakulásának. A szabvány szerint ezeket a készülékeket külön helyiségben kell elhelyezni, amelynek szellőzése megoldott - Egerben ez nem így történt, hisz a nővérszobában találtak helyet a két készüléknek, s ezeknek nem volt megfelelő kivezetésük.

Dr. Juhász Jolán kifejtette: annak idején nem tájékoztatták őket arról, hogy a sterilizátort elkülönítve kell használni, s információi szerint az ország más kórházaiban az egrihez hasonló körülmények között helyezték el ezeket a készülékeket. Arról sem tudtak korábban, hogy az etilén-oxid rákkeltő - ezt később bizonyították be erről az anyagról. A sterilizálóban a kilencvenes évek elejéig gyakorlatilag az egyszer használatos eszközöket fertőtlenítették, a szűkös anyagi körülmények ugyanis nem tették lehetővé, hogy valóban csak egy alkalommal használják fel ezeket. 1992 óta szigorúan tilos az egyszer használatos eszközöket újrafertőtleníteni, s ezt a gyakorlatot azóta az egri kórházban is megszüntették.Per kártérítésért

Dr. Tompa Anna szerint felelősség terheli a kórházban a higiénére ügyelő részleget, illetve az ÁNTSZ jogelődjét, a Köjált, amelynek munkahelyi ártalomként kellett volna kezelnie ezt a problémát, ám ennek ellenére nem tettek ilyen irányú bejelentést az illetékes hatóságoknál. Dr. Ungváry György professzor, az időközben Országos Környezet-egészségügyi Központtá alakult intézet vezetője bejelentette: ebben az évben átfogó vizsgálatokat végeznek majd az egri kórház érintett osztályain annak érdekében, hogy megállapítsák a daganatos betegségek kialakulásának, terjedésének konkrét okait. Most azokat vizsgálják, akik az etilén-oxidos sterilizáló működtetésének beszüntetése után kerültek az osztályra. Tompa Anna feltételezései szerint náluk nem találnak majd az átlagosnál nagyobb arányú megbetegedéseket, s ha ez így lesz, azzal bebizonyosodik, hogy a sterilizáló helytelen működtetése volt az egyik fő oka a daganatok kialakulásának.

Dr. Juhász Jolán elmondta: megvárják, mi lesz az idei átfogó vizsgálat eredménye, s ha ez bizonyítja az etilén-oxidos gázsterilizáló káros hatását, úgy kártérítési pert kezdeményeznek. A főorvos asszony azt tervezi, hogy az évek során összegyűjtött vizsgálati eredményeket, egyéb információkat további elemzés céljából átadja az állampolgári jogok országgyűlési biztosának.

| daganat, kórház, etilén-oxid, Eger
2002-07-10 11:40:08
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop