Vizsgálják az egri daganatos megbetegedéseket

Eger, kórház, rák | Népszabadság   Népszabadság
Az elmúlt időszakban végzett adatgyűjtés egyelőre nem igazolta, hogy összefüggés volna az egri kórház újszülött- és csecsemőosztályának dolgozói körében kiugróan magas arányban előforduló daganatos megbetegedések és az osztályon korábban szabálytalanul üzemeltetett gázsterilizáló használata között.

Az egri Markhot Ferenc Kórházban a kilencvenes évek elején kiugróan magas arányban fordultak elő daganatos megbetegedések azoknak az orvosoknak és ápolónőknek a körében, akik az etilén-oxiddal működő gázsterilizálóval vagy a gép közvetlen közelében dolgoztak. Az eddigi vizsgálatok során nem sikerült összefüggést találni a berendezés szabálytalan üzemeltetése és a betegségek kialakulása között. A gázsterilizáló használatát az 1993-ban elvégzett vizsgálatokat követően felfüggesztették. Tavaly ősszel az egri kórház újszülött- és koraszülöttosztályának dolgozói újabb, ezúttal az intézményen belül elvégzett laborvizsgálaton vettek részt, és 80 százalékuknak a vérében olyan kromoszómaeltéréseket mutattak ki, amelyek nem jelentenekugyan daganatos megbetegedést, de hajlamosító tényezőként szerepet játszhatnak a rákos betegség kialakulásában.

Az Országos Közegészségügyi Intézet az újabb adatok ismeretében átfogó vizsgálatot indított, s nemrégiben az ország összes kórházából bekérték azokat a megbetegedési adatokat, amelyek az etilén-oxiddal dolgozókra vonatkoznak. Ennek eredményétől azt várják - tudta meg tudósítónk dr. Tompa Anna rákkutatótól -, hogy egyértelműen igazolhatják vagy cáfolhatják az egriek gyanúját betegségük okozójáról.A szakemberek azért is tanácstalanok az egri kórházban történteket illetően, mert a szakirodalom elismeri ugyan az etilén-oxid rákkeltő hatását, ám ez az anyag jellemzően a vérképző vagy a nyirokszerveket megtámadva okoz valamilyen daganatos elváltozást. Ezzel szemben a Markhot Ferenc Kórházban regisztrált beteg dolgozók nagy része emlőrákban vagy egyéb nőgyógyászati típusú daganatos megbetegedésben szenved, illetve ilyen okok miatt hunyt el az elmúlt években. Az utóbbiak között volt az újszülöttosztály negyvenhat éves főnővére is, akit ma temetnek el Egerben.

| Eger, kórház, rák
2002-07-10 12:17:30
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop