Mobilmánia

A szolgáltatók szerint a mobiltelefon birtoklása szabadságot és biztonságot nyújt a felhasználónak, egy brit pszichiáter viszont bebizonyította, hogy stresszt és viselkedési zavarokat okoz.

mobil, mobiltelefon, stressz | InforMed Hírek 2006 ;4   InforMed | Dobos, L.
Miután sikerült nagyjából eloszlatni a félelmeket, hogy a mobiltelefonálás rákot okozna, most a mobil használatának egy új szempontja került előtérbe Nagy-Britanniában.

Dr. David Sheffield pszichiáter kísérletekkel igazolta, hogy a használók 16 százalékánál viselkedési zavarok alakultak ki, azoknak viszont, akik csökkentették a mobiltelefonálással töltött időt, nyugodtabbak lettek, és a vérnyomásuk is esett.

A kísérlet során kiderült, hogy a problémás 16 százalék nem mond igazat telefonálási szokásait illetően, ingerült lesz telefonálás után, esetleg túlságosan sokat foglalkozik a mobiltelefonjával.

Dr. Sheffield szerint ezeket a jelenségeket felhasználói stressznek nevezik, és elvégzett még egy kísérletsorozatot is annak bizonyítására, változik-e valami, ha kevesebbet telefonálnak.

– A mobiltelefonálás így vagy úgy, de életünk valamennyi területét befolyásolja – mondja Sheffield professzor. –Igen sok ember túl sokat használja a mobiltelefonját, mely kihatással van az életére, viselkedésére is.

A mobiltelefonálás rákkeltő hatását számos esetben vizsgálták, de a kormány megbízásából készült Stewart-jelentés szerint nem káros az egészségre, már ami a fizikai egészséget jelenti. Dr. Sheffield kísérleteiből azonban kiderült, hogy mint mindent, ezt is túlzásba lehet vinni, az pedig stresszt okozhat.

BBC News
| mobil, mobiltelefon, stressz
2006-09-15 00:52:56
hirdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop