Rákot okoz a gázsterilizáló?

kórház, Eger, gázsterilizáló, daganat | Népszabadság   Népszabadság

Kiugróan magas arányban fordultak elő daganatos megbetegedések az utóbbi években az egri Markhot Ferenc Megyei Kórház újszülött- és csecsemőosztálya dolgozóinak körében. 1991-ben az ÁNTSZ megyei intézete, illetve az Országos Munka- és Üzemegészségügyi Intézet vizsgálatot folytatott az osztályon, s megállapította, hogy az egri kórházban helytelenül alkalmazták az etilén-oxidos gázsterilizációt, amely az egyik oka lehetett a daganatos megbetegedések elszaporodásának.

A nővérszobában elhelyezett színtelen, szagtalan etilén-oxiddal működő gázsterilizálónak nem volt kivezetése a szabadba, így a rákkeltőnek minősülő gáz visszaáramlott a nővérszobába. Az osztály munkatársainak vértesteiben jóval több kromoszómaeltérést állapítottak meg, mint azoknak az ipari munkásoknak a vérében, akik kifejezetten rákkeltő anyagokkal dolgoznak - állapította meg a felmérés. Akkor az érintettek közül nyolc dolgozónál tapasztaltak rákos megbetegedést, közülük ketten nem sokkal ezután meghaltak. A vizsgálat nyomán a gázsterilizáló helytelen használatát megszüntették.

Tavaly ősszel az egri kórház újszülött- és csecsemőosztályának dolgozói újabb, ezúttal az intézményen belül elvégzett laborvizsgálaton vettek részt. Nyolcvan százalékuknak a vérében olyan kromoszómaeltérést mutattak ki, amely ugyan nem jelent konkrét daganatos megbetegedést, de hajlamosító tényezőként szerepelhet a rákos betegség kialakulásában. Az elmúlt hét évben az újszülött- és csecsemőosztály hat ötvenöt évesnél fiatalabb munkatársa hunyt el valamilyen rákos betegségben. Jelenleg tizenegy itt dolgozót kezelnek daganatos elváltozás miatt.

Az érintettek azt fontolgatják, hogy kártérítési pert indítanak a kórház ellen, mert szerintük az etilén-oxidos gázsterilizáló berendezés helytelen használata okozta megbetegedésüket. Az 1991-es vizsgálat megállapításai szerint a műszer szabálytalan működése csak az egyik lehetséges oka a megbetegedéseknek, emellett a környezeti és munkahelyi ártalmak, valamint örökletes tényezők is közrejátszhattak kialakulásukban.

Az Országos Közegészségügyi Intézet az idén megismétli a kilencvenes évek elején Egerben végzett munka- és környezet-egészségügyi vizsgálatokat. Ungváry György, az intézet megbízott főigazgatója munkatársunknak elmondta: az évtized elején az egri kórház koraszülöttosztályán az átlagosnál nagyobb számban előfordult emlődaganatos megbetegedések okait kutatva gyanúsnak bizonyult a műszerek sterilizálásánál használt etilén-oxid. Erről korábban nem tudták, hogy rákkeltő hatású.

A szakemberek más munkahelyen dolgozó egri lakosok szűrővizsgálatát is elvégezték, kiderült, hogy körükben is az országos ipari átlagnál lényegesen több volt az emlődaganatos betegség. Vizsgálták a kromoszómakárosodás gyakoriságát is: mindkét egri csoportban magasabb volt az országos átlagnál. Akkori következtetésükben nem zárták ki a kórházi fertőzést, de nem tudták bizonyítani az etilén-oxid és az emlődaganatos megbetegedés közötti közvetlen összefüggést sem. Valószínűnek tartották, hogy a betegségekben közrejátszanak életmódbeli és környezeti hatások. A professzor elmondta: az okozók bizonyítása, illetve kizárása végett az idén újabb átfogó vizsgálatot végeznek Egerben.

| kórház, Eger, gázsterilizáló, daganat
2002-07-10 11:38:54
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop