Nem túlgyógyszerezett a magyar tehén

állatorvos, gyógyszer | Népszabadság   Népszabadság

A szakemberek szerint a hazai állatgyógyászat közelebb áll az EU szabta igényekhez, mint az emberi orvoslás itthoni gyakorlata, annak ellenére, hogy az utóbbi években többször is előfordult: a haszonállatok gondozóiktól kaptak el fertőző betegségeket - tudtuk meg a Magyar Állatorvosok I. Világtalálkozója szervezőitől.

A magyar mezőgazdaság exportfüggősége miatt még a Rákosi-korszakban is igyekeztek az európai színvonalhoz közelíteni a hazai állat-egészségügyi előírásokat - állítja dr. Szieberth István állatorvos, a tegnap kezdődött háromnapos tudományos konferencia főszervezője. A szakember szerint a hazai szabályozás - az 1995-ben elfogadott állat-egészségügyi törvény óta - már ma megfelel az európai normáknak.

Az unió jelenleg keményebb követelményeket támaszt a Magyarországról vásárolt állati eredetű termékekkel szemben, mint amilyeneket "odahaza" érvényesít. Míg az EU-tagországokban - elsősorban Portugáliában és Olaszországban - időnként előfordulnak komoly (de a kivitelt tartósan mégsem befolyásoló) járványok, Magyarországot legtöbbször indokolatlanul hozzák hírbe. Az ilyen "áljárvány" forgatókönyve szerint húsvét előtt "elterjed", hogy a magyar birkák között száj- és körömfájás dúl, és erre felfüggesztik az olaszországi exportot. Az ünnepek elmúltával kiderül, hogy nincs szó járványról, a birka pedig a nyakunkon marad. Jó volna, ha mielőbb megvalósulna az az EU-törekvés, hogy a hatósági állatorvos - akinek pecsétjét és aláírásmintáját Brüsszelben őrzik - legyen teljesen független mind az államtól, mind pedig a kereskedelmi szervezetektől.

Az állatorvos azt is elmondta: a megfelelő hazai szabályozásnak köszönhetően idehaza sem túlgyógyszerezett, sem hormonkezelt állattól származó termék nem kerülhet a boltokba. Arra viszont nincs "szabály", hogy miképpen lehetne megóvni a jószágokat az embereket is sújtó betegségektől. És bár a hazai szarvasmarha-állomány az 1950-es évek óta gümőkórmentes, az utóbbi években egyre gyakoribb, hogy az állatok gondozóiktól kapnak tbc-fertőzést.

| állatorvos, gyógyszer
2002-07-10 11:02:28
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop