Habzó azbeszttisztító

azbeszt, rák | Népszabadság   Népszabadság
A légzőszervekre leginkább veszélyes anyagok egyike az azbeszt. A környezetbe, például az épületek falára került azbesztet rendkívül nehéz eltávolítani. Ezt a gondot oldotta meg két amerikai vegyész egy olyan hab segítségével, amelyet rá kell szórni a szennyezett felületre, és egyszerűen levakarható az anyag az azbeszttel együtt.

Az Egyesült Államokban nagymértékű környezetvédelmi probléma mintegy 730 ezer köz- és lakóépület, valamint százezer iskola azbeszt tartalmú falburkolatának eltávolítása. Ezek a néhány centiméteres falburkolatok 15 százalékban krizotilt tartalmaznak, amely az azbeszt legközönségesebb módosulata. Hagyományos eljárással becslések szerint a mentesítés költségei elérhetik a 150 milliárd dollárt. A művelet során le kell vakarni a vakolatot, a munkaterületet ugyanakkor túlnyomásos sátorral el kell szigetelni a külvilágtól a szállongóazbesztpor és szálak szétterjedésének megakadályozása miatt.

Az új vegyi módszer egyszerűbb és biztonságosabb. A munkásoknak egyszerűen be kell kenniük habbal a felületet a borotválkozáshoz hasonló módon. Két nap alatt a hab beivódik a vakolatba, és lebontja az azbesztszálakat.

Az azbesztszálak üreges csövecskék, amelyek magnézium- és szilícium-oxidokat tartalmaznak. A feltalálók csak annyit árultak el a hatásmechanizmusból, hogy a hab anyaga a magnézium- és szilícium-oxid közös oxigénjét támadja meg és az oxidokat veszélytelen ásványokká alakítja. A munkások a habfelszórás során minimális mennyiségű szállongó pornak vannak kitéve, a mért érték kevesebb mint egytizede a biztonsági előírás szerintinek: 0,1 szál/köbcentiméter (levegőben mérve).

Az eljárás jelenleg szabadalmaztatás alatt áll, a feltalálók szerint forradalmasítani fogja az ipart.

| azbeszt, rák
2002-07-10 11:56:41

Web Design & Development Prowebshop