Munkavédelem a kancelláriában

munkahely, egészség | Népszabadság   Népszabadság
Lezárult az a szakértői vizsgálat, melyben az Országos Munkahigiénés és Foglalkozás-egészségügyi Intézet (OMFI) munkatársai a Miniszterelnöki Hivatal felkérésére annak jártak utána, megfelelnek-e az egészségvédelmi előírásoknak a kancelláriában meglévő, illetve kialakítandó számítógépes munkahelyek. A feltárt hibák tipikusnak mondhatók.

Mint azt a vizsgálat vezetője, dr. Hódos Tibor kandidátus, címzetes egyetemi docens az OMFI tudományos tanácsadója kérdésünkre elmondta, a Miniszterelnöki Hivatalban tapasztalt hibák tipikusnak mondhatók. Egy részüknek az a forrása, hogy az informatika sokkal dinamikusabban fejlődött és terjedt el hazánkban is, mint az irodakultúra. Éppen ezért a méregdrága komputereket korszerűtlen, még a létező szabványoknak sem megfelelő bútorzatra helyezik. A világban már évek óta az a trend, hogy a képernyős munkahelyeken szórt fény legyen. Magyarországon azonban még a nagyobb és gazdagabb bankoknál is tipikus, hogy az épületet a hagyományos világítással együtt veszik át. Így az ott dolgozóknak hamarabb fárad a szeme, könnyebben romlik a látása.

A munkavédelmi ajánlások előírják,hogy a képernyős munkahelyekre ne süssön be a nap, ne legyen éles kontraszt a monitor és a környezet között. A képernyőre figyelőnek nem szabadna látnia a kolléga monitorját sem, hiszen azon is mozog a kép. Ugyancsak jellemző, a kancelláriára is érvényes hiba, hogy a bútorzat nem alkalmas számítógépes munkavégzésre. Vagy a szék magassága nem megfelelő, vagy a munkatárs lába nem fér az asztal alá, amitől rövid időn belül jelentkezik a derék- és hátfájás. Az egészséges fejtartás szerint a munkatársnak olyan magasan kellene ülnie, hogy kissé lefelé nézzen a képernyőre, ezáltal megszűnhetne a nyak merevsége és az abból eredő fejfájás. A kancelláriának elkészített ajánlásban szerepel, hogy cseréljék le azokat az asztalokat, amelyeken a billentyűzet mellett nem fér el az "egér", mert a plusz mozdulat hosszú távon felesleges fáradtságot, illetve fájdalmat okoz. Az írógépről átszokott munkatársaknak kartámlás széket "rendeltek" az egészségvédők.

Ismét csak tipikus hiányosság, hogy a képernyős munkahelyen dolgozók nem mindig kapják meg az előírt, óránkénti tízperces pihenőt. Hódos doktor szerint az előírás betartása nem kerül pénzbe, mégis, néha nehezebb elérni, mint átszereltetni a világítást.

| munkahely, egészség
2002-07-10 12:10:11
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop