A klímaváltozás hosszú távú hatásai

A Harvard egyetemen végzett kutatás szerint még az igen csekély (1 Celsius fokos) nyári hőmérsékletváltozás is csökkenti a krónikus betegségben szenvedő idősek várható élettartamát.

klímaváltozás, hőmérséklet-ingadozás, hőhullám, egészség | InforMed Hírek10   InforMed | Sándor, K
Ez az első vizsgálat a klímaváltozás hosszú távú hatásait illetően, a korábbi kutatások csak a hőhullámok rövid távú hatásait elemezték. – Mindeddig nem volt világos, milyen hatással vannak a hőmérsékleti minták a hosszú távú halálozásra – mondja Antonella Zanobetti, a kutatás vezetője. – Kiderült, hogy a hőhullámoktól függetlenül, a nyári hőmérséklet napi változásai megrövidítik az élettartamot.

A kutatók már évekkel korábban kijelentették, hogy a klímaváltozás nemcsak a hőmérséklet általános emelkedésével jár világszerte, de a nyári hőmérséklet-ingadozás is fokozódik, különösen a középső szélességi fokokon. Ez nagy közegészségügyi problémát jelenthet, teszik hozzá.

Korábbi vizsgálatok már kimutattak kapcsolatot a hőhullámok és a nagyobb halálozási arányszámok között, ez a vizsgálat azonban egy lépéssel tovább megy. Igaz, hogy rövid távon a hőhullámok gyilkolhatnak, de a klímaváltozás miatt beállt kis hőmérséklet-ingadozások is növelhetik az idős, és diabéteszben, szívelégtelenségben valamint krónikus tüdőbetegségben szenvedők halandóságát.

A klímaváltozás okozta hőmérsékelt-ingadozás, a népesség egyre növekvő életkorával, valamint a krónikus betegségek gyakoribbá válásával együtt azt jelenti, hogy ez a közegészségügyi probléma a közeljövőben még fontosabb lesz.

Health.com

Kapcsolódó rovatok:

\r\nAsztma, légzőszervi megbetegedések
\r\nSzív- és érrendszeri betegségek
\r\nAgyérkatasztrófák, stroke
\r\nRák
\r\n
| klímaváltozás, hőmérséklet-ingadozás, hőhullám, egészség
2012-04-19 06:28:57
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop