Hirdetés

A légszennyezettség meddőséget okozhat

A légszennyezettség káros hatással lehet a hímivarsejtekre, állítja a brazil Sao Paulo Egyetem által készített tanulmány.

légszennyezettség, meddőség |

InforMed Hírek16   InforMed | Glanz, J.


A kutatás első ízben bizonyította egérkísérlettel, hogy a nagyvárosi légszennyezettség károsíthatja a hímivarsejtek termelését. A levegőben szálló 2,5 mikron részecske átmérőjű (2,5 PM) vagy annál kisebb por- és koromszemcsék az egerekben a herék működéséhez kapcsolódó gének változását idézhették elő.

"A meddőségi arány világszerte egyre nő, és ennek egyik fő oka a légszennyezettség lehet" - mutatott rá a tanulmány.

A tudósok megvizsgálták az egerek heréit, és azok hímivarsejt termelését. Azt állapították meg, hogy a szennyezett levegővel az összes 2,5 PM vagy annál kisebb mikroszemcséknek kitett egérnél a herék csatornái, amelyek a hímivarsejteket termelik, sérültek.

A kutatók szerint ezt epigenetikai változások okozták. Az epigenetika az örökítő anyag működésére ható környezeti tényezőket vizsgálja, amelyek nem befolyásolják a DNS-nukleotidok sorrendjét, de hatással vannak a génkifejeződésre.

A szálló port a részecskék átmérője szerint csoportosítják: a 100 mikronnál kisebb szemcsék belélegezhetők, de ezek nem jutnak mélyre a légutakban. A 10 mikronnál kisebbek túljutnak a garaton, a 4 mikron alattiak pedig bejutnak a tüdőbe, míg a 2,5 mikronnál kisebbek már egyáltalán nem, vagy nehezen ürülnek ki a tüdőből.


légszennyezettség, meddőség

2019-03-25 21:24:13

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop