A norvég hadseregben bevezetik a hétfőnkénti vegetáriánus étrendet

Egy új típusú ellenség, azaz a globális éghajlatváltozás elleni harc jegyében a norvég hadsereg bejelentette, hogy rövidesen szigorúan vegetáriánus ételeket szolgálnak fel hétfőnként a kantinokban.

"Ezt az intézkedést az éghajlat érdekében hozzuk meg: a környezetet kímélő táplálékot kívánunk felszolgálni" - közölte Eystein Kvarving parancsnok, a hadsereg vezérkarának szóvivője.

A korábban már a főbb katonai táborokban kipróbált húsmentes hétfői étrendet minden egységre kiterjesztik, így a külföldön szolgáló kontingensekre is, de az intézkedés bevezetésének pontos idejét nem közölték.

Az intézkedés révén évente 150 tonna húst lehet majd megtakarítani. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint az állattartás a felelős az emberi eredetű üvegházhatású gázok kibocsátásának 18 százalékáért.

"Jobban törődünk az éghajlattal, környezettudatosabbak és egészségesebbek vagyunk. Ez nem takarékossági kérdés" - tette hozzá a vezérkar szóvivője.

A Framtiden i vaare hender (A jövő a mi kezünkben van) nevű környezetvédő szervezet, amely azért harcol, hogy az egész társadalomban vezessék be a vegetáriánus hétfőt, üdvözölte az intézkedést. A szervezet szerint egy átlagos norvég életében több mint 1200 állatot eszik meg: 1147 tyúkot, hat tehenet és ökröt, 22 bárányt és juhot, valamint 2,6 szarvast.

Kapcsolódó rovat:
Táplálkozás, elhízás, receptek, fogyókúr


| diéta, környezettudatosság, éghajlatváltozás
2013-11-21 15:16:55


A légszennyezettség meddőséget okozhat

A légszennyezettség káros hatással lehet a hímivarsejtekre, állítja a brazil Sao Paulo Egyetem által készített tanulmány.


A halálozások és betegségek negyedét a környezetszennyezés okozza

A megbetegedések és az idő előtti halálesetek egynegyedét világszerte a környezetszennyezés és a környezet rombolása okozza - olvasható az ENSZ Környezetvédelmi Prog...


A légszennyezettség és a vetélés

A Utahi Egyetem kutatói összefüggést mutattak ki a légszennyezettség és a vetélés fokozott kockázata között, tanulmányuk a Fertility and Sterility című folyóiratban...


A gyerekek több mint 90 százaléka szennyezett levegőt szív be

A világ gyermeklakosságának nagyjából 93 százaléka szív minden nap az egészségére és a fejlődésére is komoly kockázatot jelentő szennyezett levegőt - figyelmeztet...


A klímaváltozás egészségügyi hatásai Magyarországon

Az extrém hőmérsékleti események jelentik a legfőbb egészségi kockázatot hazánkban - hívják fel a szerzők a figyelmet abban a tanulmányban, amely az éghajlatváltoz...


hirdetés