A páramentesítés fontos a téli időszakban

Mindenekelőtt érdemes elmondani, hogy a páratartalom összefüggésbe hozható a hőérzetünkkel is; magasabb páratartalom esetén magasabb a hőérzetünk is.

| InforMed Hírek18   InforMed | Sándor, K.

Nem véletlen tehát az a „jótanács”, hogy az alacsonyabb fűtési költségek érdekében párásítsunk… Ugyanakkor nem szabad megfeledkezni arról, hogy az egészséges emberi szervezet számára a 40-60%-os páratartalom a legmegfelelőbb.

Ha megnő a levegő nedvességtartalma, illetve ehhez magasabb hőmérséklet társul, izzadás lép fel, ami jelentős folyadék- és ásványi só veszteséget okoz.

Azonban a magas páratartalom miatt az izzadság nem tud elpárologni, így a hűtőhatás elmarad. A levegő magasabb nedvességtartalma tehát nem válthatja ki a megfelelően szabályozott fűtést.

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a magas páratartalom kifejezetten kedvez az atkák és a penészgombák szaporodásának. A háztartásokban ezek a legfőbb allergének, amelyek súlyos tüneteket okozhatnak asztmás megbetegedések esetén.

Az atkák szaporodásához legalább 80 százalékos relatív páratartalomra van szükség, a penészgombák esetén 75 százalék körüli ez az érték.

A megoldás: páramentesítő készülék

A megfelelő páratartalom fenntartása érdekében rendszeresen kell szellőztetnünk, hiszen tusolás, főzés, ruhaszárítás során jelentős mennyiségű nedvesség kerül a levegőbe. A nyári időszakban ez nem jelent problémát, hiszen bármikor szellőztethetünk, akár hosszú időn keresztül is.

A téli fűtési időszakban azonban ez jelentős energiaveszteséggel járna, így a gyors légcserét leszámítva korlátozottak a lehetőségeink. Szerencsére létezik hatékony megoldás: a páramentesítő készülék.

A pátartartalom szabályozásának köszönhetően egészségesebbé válik a környezetünk, a közérzetünk is javulhat. Megszűnik a dohos szag, a penészgombák és az akták allergénjei nem okoznak még súlyosabb tüneteket.

Sajnos a penésztől aligha tudunk véglegesen megszabadulni, de átlagos páratartalom fenntartása esetén nem kell a penésztelepek újbóli szaporodásától tartani.

Érdemes tudni azt is, hogy a levegő magasabb nedvességtartalma a különböző használati tárgyainkat is rongálja. A ruhák, a könyvek és a bútorok állapotmegóvásának alapfeltétele megfelelő páratartalom biztosítása, sőt, akár a laminált padló is deformálódhat, ha jelentős mennyiségű nedvességet szív magába.

| páramentesítő készülék
2020-10-26 18:23:33
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop