Hirdetés

Hogyan károsíthatnak a technika csodái?

A számítógépek fejlődése új lehetőségeket teremtett munkára, információcserére, szórakozásra. Ezek a kütyük rendkívül izgalmasak, de a szervezetre károsak lehetnek, és állandó használatuk akár egészségromláshoz is vezethet. Íme, néhány példa.

TV, mobil, mp3, számítógép, ártalom |

InforMed Hírek6   InforMed | Seprődi, B.

1. Az emberi szem nem alkalmas arra, hogy egy pontot bámuljon órákon át, Ha sok időt tölt a számítógép monitorja előtt, bizonyára átélte már az alábbi tüneteket: szemfájdalom, fáradtság, irritáció, piros szemek, elmosódott látás, kettőslátás. Szerencsére ez nem egy tartós állapot, de az állandó megerőltetés utat nyit a szemfertőzések számára.

2. Felboríthatja a szervezete belső óráját, ha a világító monitorral szemben dolgozik éjszaka. Ha munka helyett valamilyen izgalmas játékkal foglalkozik, az még jobb esély arra, hogy álmatlan éjszakája legyen. Egy vizsgálat során kiderült, hogy az olyan játékok, amiben lőni kell, gátolják az agyban a melatonin képződését – ez a hormon szabályozza az alvás és az ébredés ciklusát.

A TV sem jobb ilyen szempontból. Egy másik vizsgálat kimutatta, hogy a naponta három óránál többet tévéző serdülőknél lényegesen magasabb az alvászavarok kockázata.

3. Az egér és a billentyűzet vezérlésével járó apró mozdulatok irritálhatják az ínakat, ezek gyulladása pedig nyomhatja az idegeket. Naponta fél óra egérhasználat már váll, alkar vagy kézfájdalomhoz vezethet. Ez a folyamat azonban az egész szervezetre hatással van: a sérült szövetek olyan hormonokat termelnek, amelyek károsíthatják az idegsejteket és más szöveteket is.

4. Egészen közvetlen kapcsolat van a digitális élet és az elhízás között: túl sokat ülünk a fenekünkön. Egyre gyakoribb az elhízás mind felnőttkorban, mind pedig a gyermekeknél. Alapvetően minél többet nézzük a tévét, annál kövérebbek leszünk. A tévézés másik hátránya, hogy részben a reklámok hatására is többet eszünk a képernyő előtt.

Manapság ez a folyamat már a számítógépre is igaz. Egyre többen dolgozunk vagy tanulunk a monitor előtt, és a délutáni kikapcsolódás is sokszor videojátékokkal telik. A számítógépező gyerekek kövérebbek, mint társaik, ez statisztikailag igazolt. Naponta két óra bármilyen képernyő előtt már megmutatja hatását.

5. Egyre többen vannak, akik az utcán használnak valamilyen zenelejátszó készüléket. Nem rossz az, ha kicsit el tudjuk magunkat szigetelni a város zajától, de a fülhallgató jelentősen megemeli a halláskárosodás veszélyét.

Szakemberek szerint azonban egyre gyakoribb, hogy a fiataloknak a fülük már öreg, vagyis a magas frekvenciákon olyan halláskiesés észlelhető, ami normálisan csak középkorban alakul ki. Bár a szabványok szerint a munkahelyen legfeljebb 85 dB zaj lehet, az emberek gyakran hallgatják zenéjüket 85-110 dB hangerővel. És nem csak a hangerő számít, hanem az időtartam is. A fülünk elvisel egy szirénázó mentőt, de több óra hangos zaj maradandóan károsítja a belső fül sejtjeit.

6. Telefonálni vezetés közben olyan, mintha részegen vezetne. Egyes kísérletek szerint a telefonálás körülbelül annyira gyengíti a figyelmet, mint egy közepes ittasság. Négyszer magasabb a balesetek kockázata, ha vezetés közben telefonál is.

A kihangosító készülék és a headset sem megoldás. Nem a gombok nyomkodásával van baj: a beszélgetés foglal le olyan agyterületeket, amelyek fontos szerepet játszanának a vezetésben is. A telefon túlvégén lévő pedig nincs tisztában a vezetési viszonyokkal, így jobban belefeledkezik a beszélgetésbe, mintha ott ülne ön mellett.

7. A technika légszennyezést eredményez. Egyes lézernyomtatók például apró festékszemcséket szórnak a levegőbe, ezek mélyen bejutnak a tüdőbe. Nem minden nyomtató jelent veszélyt, egy vizsgálat során a 62 nyomtató 40 %-a bocsátott ki festékszemcséket, de csak 17 nagy mennyiségben.

Miért ilyen káros a technika? A hagyományos eszközök évszázadokon keresztül fejlődtek, a technika ennél gyorsabb. A tű kifejlődése például tízezer év volt. Ez bőven elég arra, hogy kiküszöböljük a rendszer hibáit. A modern készülékeket a semmiből fedeztük fel. Tudjuk, hogyan működnek, de nem tudjuk, hogy az emberek hogyan használják. Természetesen ezek a készülékek folyamatosan fejlődnek, hogy egyre kevésbé legyenek ártalmasak.

képek: sxc.hu
TV, mobil, mp3, számítógép, ártalom

2023-08-03 21:10:06

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop