Hirdetés

Hogyan vészeljék át biztonságban a kánikulát az idősebbek?

A hőártalmak veszélye a kor előrehaladtával nő. Főleg az idősebbeket veszélyeztetik a hőártalmak, mivel szervezetünk nyári forróság elleni védekező reakciói a kor előrehaladtával veszítnek hatékonyságukból. A hipertermia a hőártalommal összefüggő különböző kórállapotok gyűjtőneve.

kánikula, hőártalom |

InforMed Hírek19   InforMed | Perjési, L.


Ide tartozik a hőguta, a hőájulás (hirtelen fellépő szédülés melegben történt testmozgást követően), a hőgörcsök és a hőkimerülés.

Az Egyesült Államok Egészségügyi Intézeteihez (National Institutes of Health - NIH) tartozó Nemzeti Gerátriaii Intézet néhány jó tanáccsal szolgál, melyek segíthetnek, hogy az idősebbek elkerülhessék a nyári hónapok veszélyeit.

A hipertermia veszélye nem csupán a környezet hőmérsékletén múlik, hanem befolyásolja az egyén általános egészségi állapota és életmódja is.

A kockázatot növelő tényezők

  • Az öregedő bőrre jellemző keringészavar és a verejtékmirigyek elégtelen működése.
  • Szív-, tüdő- és vesebetegségek, illetve bármely más betegség, amely általános gyengeséget vagy lázat okozhat.
  • Magasvérnyomás-betegség, illetve más betegségek, melyek miatt diétás megszorításokat kell tartani. Például a konyhasóban szegény étrend mellett nő a hőártalom kockázata. Ennek ellenére, a sótabletták használata csak előzetes orvosi engedéllyel javasolt.
  • Bizonyos gyógyszerek (mint például vízhajtók, nyugtatók, altatók és egyes vérnyomáscsökkentők), melyek verejtékezési képtelenséget okoznak.
  • Egyidejűleg fennálló betegségek miatti többszörös gyógyszerszedés. Roppant fontos azonban az előírt gyógyszerek folyamatos szedése, és az esetlegesen felmerülő problémák megbeszélése a kezelőorvossal.
  • Jelentős mértékű túlsúly vagy alultápláltság.
  • Szeszesital fogyasztás.
  • Folyadékhiányos állapot.
Egyes életmódbeli tényezők is növelhetik a hőártalom veszélyét, úgymint a szélsőségesen meleg lakóhely, a közlekedési lehetőség hiánya, a túl meleg ruházat, zsúfolt helyszíneken tartózkodás és az időjárási viszonyok figyelmen kívül hagyása. Az idősebbeknek, főleg a leginkább veszélyeztetetteknek tanácsos a különösen forró és párás napokon a lakáson belül tartózkodni, különösen ha légszennyezettségi riadó is érvényben van.

Otthoni ventillátor vagy légkondicionáló hiányában bevásárlóközpontokba, moziba vagy könyvtárba ajánlatos elmenni. A barátokat és a hozzátartozókat érdemes megkérni, hogy gondoskodjanak a szállításról a kánikulai napokon. Számos társadalmi szervezet, szociális csoport, vallási közösségek és idősek otthona juttat a meleg napokon különböző szolgáltatásokat, például hűsölési lehetőségeket.

A hőguta a hipertermia súlyos formája, ami akkor következik be, ha a szervezet túlmelegszik, és nem képes kontrollálni a hőmérsékletét. A szervezet hőmérsékletének gyors emelkedésekor elvész a verejtékezés és a hőleadás képessége.

A hőguta, mely főképp az idősebbeket fenyegeti, sürgős orvosi ellátást tesz szükségessé. Ha a testhőmérséklet 40 C fölé emelkedik, nagy eséllyel következik be a hőguta, melyre zavartság, agresszivitás, szapora pulzus, verejtékezési képtelenség, száraz, kipirult bőr, ájulás, tántorgó járás, delírium vagy kóma lehet jellemző. Ha a fenti tünetek bármelyikét észleljük, főleg idős embernél, azonnali orvosi ellátást kell biztosítani.

Mit tegyünk hőártalom gyanúja esetén?

  • Kísérjük be az illetőt a napról egy légkondicionált vagy más módon hűtött helyiségbe.
  • Kínáljunk vizet, gyümölcs- vagy zöldséglevet, de kerüljük a szeszesitalt és a kávét.
  • Bíztassuk hideg vizes zuhanyzásra, fürdésre vagy szivaccsal lemosdásra a beteget.
  • Tegyünk hideg vizes borogatást a csuklókra és/vagy nyaka, és bármely más helyre, ahol az ütőerek a bőrfelszínhez közel haladnak és a hűvös és nedves ruha lehűtheti a vért.
  • Helyezzük nyugalomba az illetőt egy hűvös helyiségben.

kánikula, hőártalom

2021-06-22 10:13:47

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop