Igen magas a pollen koncentrációja

pollen, allergia, parlagfű, parlagfű | Népszabadság   Népszabadság
A meleg, száraz időjárás hatására múlt hét szerda óta folyamatosan száz fölötti a parlagfű köbméterenkénti napi átlagos pollenszáma a fővárosban. Ez annyit jelent, hogy az allergiás tünetek gyógyszeres kezelés mellett is jelentkeznek - tudtuk meg Farkas Ildikótól, az ÁNTSZ aerobiológiai hálózatának főtanácsosától. Délben az ilyenkor jelentkező szél hatására a napi átlagot is meghaladja a koncentráció. Kétórás értékként pedig már száznegyven pollent is befogtak a Nagyvárad téri és a sváb-hegyi csapdák.

Az aerobiológiai hálózat előrejelzései szerint augusztus 20-án, vasárnap már háromszáz körülire emelkedik a pollenkoncentráció, szeptember tizedikéig ez várhatóan így is marad. Tavaly köbméterenként hatszáz virágpor volt a fővárosban mért legmagasabb érték. Farkas Ildikó javasolja, hogy az elkövetkező hetekben az allergiások - ha tehetik - a lehető legkevesebbet tartózkodjanak lakáson kívül, és otthonukból távolítsák el a veszélyt rejtő növényeket. A parlagfüvet egyébként most is lehet kaszálni, bár ilyenkor csak maszkban ajánlott ez a művelet.

A Városháza parlagfűvonala várja az allergén növényekkel kapcsolatos bejelentéseket a 327-1686-os számon. Júniustól mostanáig mintegy kilencszáz telefon érkezett, a legtöbb a III. és a XXII. kerületi területekre panaszkodtak. A bejelentéseket továbbítják az illetékes önkormányzatoknak vagy az ingatlan tulajdonosának. Az óbudai Eurocenter mögötti területen lévő parlagfüvet még június elején bejelentették, viszont a mai napig nem kaszálták le. Persze vannak pozitív tapasztalatok is - tudtuk meg a fővárosi önkormányzat ügyfélszolgálatán. A vonal októberig várja a hívásokat, tavaly ezerötszázan telefonáltak.

| pollen, allergia, parlagfű
2002-07-10 16:18:30
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop