Radikálisan átalakítja a távközlési környezetet az 5G

Az 5G-ről sokan úgy gondolkodnak, mint a technológia, amely az adatátviteli sebesség növekedését jelenti, de több ennél. Lépésváltás a sebesség, a lefedettség, a megbízhatóság és az adatátviteli kapacitás területén.

| InforMed Hírek19   InforMed | Sándor, K.

Gondoljunk csak bele, a jelenlegi 4G-s adatátvitel látenciája kb. 200 milliszekundum, ugyanez az ötödik generációban már kb. 1 milliszekundumra csökken, ami gyakorlatilag azonnali kommunikációt tesz lehetővé. A technológia átalakítja a jelenlegi kommunikációs rendszereket és új okostechnológiai lehetőségeket tár fel, ami egyetlen területet sem hagy figyelmen kívül. 

Gondoljunk csak a megváltozott szórakozási szokásainkra, például egy online kaszino felkeresésére. És ha már kaszinó, akkor jó, ha tudjuk, az 5G befektetési potenciálja gigantikus, ráadásul éveken át nyitva áll majd.

Milyen átalakulások várhatók az adatkommunikáció területén?

Mint azt a Fidelity írja, az alacsony sebességű, rézvezetékes szélessávú adatátvitel kivezetésre kerül, hisz az 5G hiteles alternatívát kínál a lakásokban található, rézvezetéken megvalósított szélessávú adatátvitel helyett.

A folyamat az Egyesült Államokban megkezdődött. A T-Mobile US eddig 30 millió háztartást célzott meg fix, vezeték nélküli szélessávú 5G szolgáltatásával. A Verizon és az AT&T is hasonló terveket sző. Japánban a Rakuten egy felhőalapú 5G mobilszolgáltatás bevezetésén dolgozik, amelynek hátterében egy virtualizált hálózati infrastruktúra dolgozik.

Mindent átjár a konnektivitás. Az 5G-hálózatok nagyobb kapacitásuknak köszönhetően több IoT-kapcsolat kiszolgálására képesek, tehát nem lesz szükség csatlakoztatási beállításokra és szoftverfrissítésekre, így a PC-k, laptopok, mobiltelefonok és autók automatikusan kapcsolatba lépnek egymással.

Mindig tudni fogjuk, merre jár valamely családtagunk, vagy akár a házi kedvencünk. Mindez pedig sokkal biztonságosabbá teheti az életünket. A Fidelity szerint az 5G általános elterjedése hatalmas befektetési lehetőségeket tartogat.

Átalakul az ipar. A vállalkozásoknak – mérettől függetlenül – lehetőségük lesz átalakítani az üzletmenetüket. Noha ma is vannak úgynevezett okosüzemek, ahol a gépek emberi közreműködés nélkül kommunikálnak egymással, de mindez az 5G segítségével gyorsabban, nagyobb mennyiségű információ átadásával és akár a szabadban is megvalósíthatóvá válik.

Az Ericsson már be is mutatta a világ első teljesen automatizált okosüzemét, amelyben a 4G- és 5G-hálózatokban használatos Advanced Antenna Systems, azaz az AAS rádióegységeket állítanak elő. Az üzem ráadásul mintegy 25%-kal energiatakarékosabb, mint egy hasonló létesítmény.

A virtuális és kiterjesztett valóságnak köszönhetően interaktív módon tapasztalhatjuk meg a valós környezetet, ráadásul ott rejlik bennük a potenciál, hogy a játékoktól, a közösségi médiumokon és a videotartalmakon át a bevásárlásig, gyakorlatilag mindent átalakítson.

Persze az általános elterjedéséhez komoly technikai akadályokat kell elhárítani, ezért a technológiai óriásvállalatok igen nagy erőforrásokat szentelnek az AR és a VR-nek. Például becslések szerint a Facebook teljes dolgozói létszámából közel tízezer fő ezen a témán dolgozik.


| távküzlés, 5G
2021-09-17 18:03:06
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop