RFID technológia: a jövő azonosítási és nyomonkövetési módja?

Az RFID (Radio Frequency Identification) technológia terjedése megállíthatatlan, így egyre nagyobb hatást gyakorol a vállalati működésre, az ellátási láncokra és az eszközök nyomon követésére. Cikkünkben mélyebben belemegyünk az RFID világába, felfedezve, hogy mi teszi ezt a technológiát olyan különlegessé, és miért érdemes a vállalatoknak figyelemmel kísérniük.

| InforMed Hírek29   InforMed | Sándor, K.

Kép: Hirdető

Az RFID (Radio Frequency Identification) technológia terjedése megállíthatatlan, így egyre nagyobb hatást gyakorol a vállalati működésre, az ellátási láncokra és az eszközök nyomon követésére. Cikkünkben mélyebben belemegyünk az RFID világába, felfedezve, hogy mi teszi ezt a technológiát olyan különlegessé, és miért érdemes a vállalatoknak figyelemmel kísérniük.

Az RFID, azaz a rádiófrekvenciás azonosítás lehetővé teszi, hogy távolról azonosítsunk, nyomon kövessünk és felkutassunk elemeket azáltal, hogy azokban kis rádiófrekvenciás (RF) jeladót és -vevőt helyezünk el.

Az RFID rendszerek három fő alkotóelemből állnak:

• az RFID címkékből (vagy tagekből),

• az olvasóeszközökből és

• a központi adatbázisból.

Az olvasóeszközök rádióhullámok segítségével kommunikálnak a címkékkel és továbbítják az adatokat a központi rendszernek. A technológia segítségével egyszerre több címke is leolvasható.

Két címkekategória van: passzív és akkumulátoros. A passzív tagek a fix vagy mobilis vonalkódolvasók antennájából veszik az adattovábbításhoz szükséges energiát. Az akkumulátoros címkék esetében kicsit bonyolultabb a helyzet, ugyanis ezek további két csoportba sorolhatók: akkumulátorral ellátott passzív (BAP) és aktív címkék családjába.

Hogyan is működik az RFID technológia? 

 A címke a vonalkódolvasó elektromágneses hatására reagál, átadja a digitális adatait, így az árucikk azonosíthatóvá, a készletmozgás követhetővé válik. Az akkumulátoros címkék esetében nagy plusz, hogy saját energiaforrásuknak hála ezt nagyobb, akár több száz méteres hatósugárban is képesek megtenni.

Kép:  Hirdető

A passzív és akkumulátoros címkékre is egyaránt érvényes, hogy a leolvasáshoz nem kell az olvasó látótávolságába kerülniük, így akár a csomagolás belsejében is elhelyezhetők. Az RFID azonosítás tehát jóval egyszerűbb, mint például a vonalkódos.

RFID rendszer legfőbb alkalmazási területei

Az RFID azonosítás ma már megannyi iparágban alkalmazásra talált. A technológia többek között jól hasznosítható a kereskedelemben, az egészségügyben, a gyártóiparban, a logisztikában és szállítmányozásban, vállalati eszköz- és vagyontárgy-kezelésben, vagy például az állatállomány azonosításában. Az alkalmazási területek közül a legelterjedtebb a kereskedelem, azon belül is a ruházati cikkek RFID-címkézése.

Legyen szó bármely iparágról vagy alkalmazási területről is, az RFID megjelenése jelentős változásokat hozott. A leltározás esetében például a technológia jóval gyorsabb, praktikusabb munkavégzést tesz lehetővé. Jól szemlélteti ezt az IBCS saját fejlesztésű rendszere, az EVIDEI tárgyi eszköz nyilvántartó és leltározó megoldás, amely az RFID címkék vonalkódoknál is hatékonyabb beolvasásával hihetelenül felgyorsítja a munkát. Az RFID technológiának köszönhetően egy adott helyiségben található összes eszközjelölő címke a vonalkódoknál mintegy 2-3-szor hatékonyaban olvasható be.

Mit hozhat a jövő az RFID számára?

Nem vitás, hogy a rádiófrekvenciás azonosításra más, alternatív technológiák is felbukkantak már, ez aligha veszélyezteti az RFID további térhódító útját. A konkurenseknek számító BLE, NFC és az UWB RTLS nemcsak más frekvenciát és kommunikációs protokollokat használnak, de bevezetésük bonyolultságát és költségét tekintve is előnytelenebb választásnak bizonyulhatnak.

Az érintésmentes alkalmazásokat támogató NFC (Near Field Communication) a címkeolvasás mellett kártyaemulációra és eszközök közötti közvetlen kommunikációra is használható. Előnye, hogy szintén működik látótávon kívül, illetve a mai mobil eszközök támogatják, hátránya viszont, hogy hatósugara legfeljebb 10 centiméter és egyszerre csak egy címke olvasható le vele.

A BLE (Bluetooth Low Energy) és az UWB RTLS (Ultra Wide Band Real-Time Location System) egyaránt aktívak, így drágább címkéket használnak. A BLE technológia hardvere olcsóbb, de kevésbé precíz, az UWB RTLS viszont akár 10 cm pontosságot is elérhet.

Mindeközben az RFID címkék olvasásához szükséges infrastruktúra kiépítése egyre könnyebbé és gyorsabbá válik, méghozzá olyan megoldásokkal, mint az IBCS saját fejlesztésű megoldása, az ibcsGate RFID-kapu.

Mit kell tudni az ibcsGate RFID-kapuról? 

Az ibcsGate RFID kapu segítségével a vállalatok fizikai kontaktus nélkül is pontosan ellenőrizhetik az áruk, raklapok, targoncák be- és kilépését vagy áthaladását egy-egy ponton. Az IBCS Poland leányvállalata által fejlesztett megoldás az árukkal megrakott paletták áthaladásakor pillanatok alatt leolvassa az egységrakományok azonosítóját vagy az egységcsomagok adatait tartalmazó RFID címkéket, és az információt továbbítja az adatbázis szerverének. Hasonló módon az ibcsGate a személyek be- és kilépését is regisztrálja, és jogosulatlan áthaladás esetén színkódokkal a helyszínen azonnal riaszt.

Fontos leszögezni, hogy az alkalmazható technológiák közül mindig az előnyök és a szükséges ráfordítások gondos mérlegelésével javasolt választani. A döntésben érdemes az IBCS.hu szakértői segítségét kérni!


| EFDU, EVIDEI
2023-09-04 16:53:01
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop