Hirdetés

Miért élnek a nők hosszabb ideig, mint a férfiak?

A nők általában tovább élnek, mint a férfiak, és a kutatók megpróbáltak választ találni arra a kérdésre, miért van ez így.

élettartam |

InforMed Hírek20   InforMed | Dobos, L.

Kép: John Bragg

Többféle megközelítés is létezik. Egyesek szerint ebben az evolúciónak is szerepe lehet, ám a nők mellett más tényezők is munkálkodnak, viszont mindkét nem számára adott a lehetőség, hogy hosszabb, egészségesebb életet éljen.

A várható élettartam az Egyesült Államokban 2004-ben átlagosan 77,9 év volt, a nőké 5,2 évvel hosszabb, mint a férfiaké. Ez nemcsak az Egyesült Államokban van így, brit kutatók szerint 2006 volt az első olyan év, amikor a világ legszegényebb országiban is túlélik a nők a férfiakat.

Az evolúciós magyarázat szerint a hímek gyakran vetélkednek a nőstények figyelméért, és ez kockázattal járhat. Kutatók szerint a kockázatos életmód növeli a férfiak halálozási arányszámát. Több férfi hal meg autó- és más balesetekben, lesz emberölés áldozata vagy öngyilkos.

Egy amerikai kutatócsoport szerint azonban a halálozási arányszám vizsgálatát nem szabad összekeverni a születéskor várható élettartammal. A nők hosszabb életének egyik titka összefüggésben lehet az anyai halandósággal is. A nők azért élnek hosszabb ideig, mert a 20. században nagymértékben javultak a gyermekszülés körülményei, és ez ma már a fejlődő országok nagy részére is igaz.

Igaz az is, hogy a férfiak kockázatosabb életet élnek, és nagyobb náluk az erőszakos halál rizikója. Ez részben magyarázza a nők születéskor várható hosszabb élettartamát. A másik ok a nők fokozottabb genetikai védettsége.

A nők halálozásának fő oka korábban az anyai halandóság volt, ám ez jelentősen változott, míg a férfiak fő halálozási oka az erőszak és a balesetek, ezen a téren viszont nem ment végbe akkora változás.

A kutatók ugyanakkor arra is felhívják a figyelmet, hogy amennyiben a nők továbbra is egészségtelen szokásokat vesznek fel, mint például a dohányzás, a nemi különbségek fokozatosan eltűnhetnek.

Növelhető a várható élettartam a helyes táplálkozással, a sok mozgással, a stressz csökkentésével, valamint a kockázatos viselkedésformák kerülésével.

élettartam

2022-06-23 20:10:39

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop