Mire figyeljen a hideg időben történő betonozás során?

A hideg időben történő betonozás kritikus építési tevékenység, makulátlan tervezési és előkészítési ügymenetet igényel.

| InforMed Hírek19   InforMed

Ennek oka, hogy a legkisebb hiba is befolyásolhatja a betonelemek szilárdságát, tartósságát és használhatóságát. Ezért kulcsfontosságú megérteni a zimankós időszakban megejtett betonozás során elkövetett gyakori hibákat, és az azok elkerülésére alkalmas intézkedéseket. Nézzük, mik a sorozatos botlások, illetve hogyan kerülhetjük el őket!

Fagyott felületre vagy szerkezeti elemre betont tölteni szigorúan tilos!

A beton öntése fagyott felületekre gyakori hiba, amellyel amúgy egy jó kivitelezőnek tisztában kellene lennie. Ez azért van, mert a dermedt talaj kemény felületet biztosít, amely nyilván kiolvad, amikor a beton megszilárdul. Ennek eredményeként elkerülhetetlen, hogy ne repedjen. Ezen kívül az is problémát jelent, hogy a fagyott talajhoz közeli beton hidratációs folyamata lassabb lesz, mint a betonelem felső részén. Ez azt jelenti, hogy a betonelem teteje már megkeményedik, viszont az alsó szegmens még puha. Következésképpen, ha bejön a képbe a hőmérsékleti tényező, sajnos elháríthatatlan a repedések sora is.

A beton lefagyása

A frissen öntött beton mélyhűtése felére csökkentheti a szilárdságát. Az építkezésen fellépő hibák vagy a hőmérséklet váratlan esése szintén betonfagyáshoz vezethet. Ha a beton hőmérsékletét 10 Celsius-fok felett tartja, biztosítja a beton megfelelő kikeményedését, így megakadályozza a fagyást. Hőtakarók vagy külső hőforrások használhatók a beton kikeményedési hőmérsékletének fenntartására.

Hideg eszközök használata

Ha az építőipari berendezések, állványok és zsaluzatok túl hidegek, csökkentik a velük érintkező friss beton hőmérsékletét. Ez szintén lelassítja a beton szilárdságának kialakulását. Ezért tartós hidegben törekedni kell a segédeszközök hőmérsékletének minimum 0 Celsius-fokon tartására is, ez pontosan ugyanolyan rizikófaktor, mintha a talaj vagy a beton hűlne le.

Körültekintő fűtőberendezés-használat

Ha a környezeti hőmérséklet mínuszba fordul, jelentősen visszavetheti a beton hőfokát is, ami elhúzhatja a kikeményedési folyamatát. Ebben az esetben létfontosságú fűtőberendezést használni az optimális körülmények fenntartásához. Viszont óriási körültekintéssel szükséges megválasztani a melegítési apparátust, mert a nem megfelelő fűtési rendszer szintén rontja a beton szilárdsági esélyeit. Például, ha tüzelőanyaggal működő berendezést használ, és a szellőzési körülmények nem túl effektívek, a beton felülete porózus és gyenge lesz.

A napfény rossz megítélése

A hideg évszakokban a nappali órák száma mérséklődik, ezért fontos az idő bölcs használata, és a betonozás szakszerű ütemezése a nap folyamán. A nappali világosság ugyanis elegendő fényt és melegebb klímát biztosít, ami nagyban megkönnyíti a beton beöntését. Ha azonban egy vállalkozó az éjszakai betonozás mellett dönt, megfelelő világító berendezést és fűtési forrást is biztosítania kell. 

Valós idejű hőmérsékletmérő eszközök

A hideg időjárási körülmények közötti hőmérsékletmustra fontos a sikeres betonozáshoz. Hogy miért? Mert segít megőrizni a beton keménységi hőmérsékletét, ami létfontosságú a megfelelő betonszilárdság kialakulásához. Ha azonban nem használ valós idejű szenzorokat, hibák léphetnek fel a kontrollálás során. Ez betonfagyáshoz, rossz szilárdulási folyamathoz, gyors hőmérsékletingadozásokhoz és a betonszerkezet elégtelen védelméhez vezethet.

Megoldás a beton tömítése, ha túl hideg van

A beton tömítése sok előnnyel jár, például javítja a káros tényezőkkel szembeni ellenállást. Ezt azonban csak akkor szabad bevetni, ha a beton hőmérséklete 10 Celsius-fok felett van. Emellett a tömítőanyagnak kompatibilisnek kell lennie a szélsőséges időjárási viszonyokkal.

Mint az a fentiek tükrében látható, a betonozás amúgy sem, de télen még kevésbé egyszerű eljárás. A tanácsokat figyelmen kívül hagyni óriási felelőtlenség, hisz a megfagyott betonnak pusztán csak látszólagos a szilárdsága, és ez ok folytán már nagyon sok baleset és káresemény történt. Körültekintő és szakszerű specialisták nélkül ne csapjon bele az ügymenetbe! Fordítson időt és energiát egy jó kivitelező csapat toborzására – a Wilio garantált megoldást nyújt szakember fronton.

| betonozás
2021-09-06 14:35:40
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop