Oltással a hosszú életért?

Lehet, hogy ha 2020-ban rutinellenőrzésre megyünk az orvoshoz, az majd megméri a vérnyomásunkat, megvizsgálja a látásunkat, és beadja az öregedés elleni soron következő oltást.

hosszú élet, oltás, gen, Klothó | InforMed Hírek 2005 ;3   InforMed | Dobos, L.
Valamivel közelebb került a megvalósuláshoz ez a lehetőség, azaz egy hormoninjekció a hosszabb életért. Kiderült ugyanis egy jelentésből, hogy a Klothó nevű gén által termelt hormon egereknél gátolja az öregedést.

– Innen még igen hosszú az út – mondja dr. Makuto Kuro-o, az egérkísérletről beszámoló tanulmány vezető szerzője. – Az emberben azonban megtalálható a Klothó gén szinte teljesen azonos változata, és egyes tanulmányok szerint ez a gén kapcsolatban áll a hosszabb élettel.

A gén a görög mitológiában az emberi sors fonalát szövő istennőről kapta a nevét. Dr. Kuro-o Japánban annak a tudóscsoportnak a tagja volt, amelynek 1997-ben először sikerült azonosítania a gént. Későbbi, az Egyesült Államokban elvégzett tanulmányokból kiderült, hogy azok az emberek, akik a gén egy kevésbé ismert formájából kettőt hordoznak, korábban halnak meg, mint akiknél a gyakoribb génvariáció található meg.

Kuro-o egy új kutatócsoport élén most transzgenikus egereket tenyésztett ki, amelyeknél a Klothó gén túlságosan is aktív verziója van jelen. Kiderült, hogy ezek az egerek 20 százalékkal hosszabb életűek voltak, mint azok, akik a gén közönséges verzióját hordozták. – Még mindig csak az állatkísérleteknél tartunk, de potenciálisan lehetséges a hormon emberi alkalmazása is – mondja a kutató. – Azt azonban nem tudjuk, lehet-e a proteint az emberi élet meghosszabbítására is használni.

A hormon valószínűleg az inzulin hatását blokkolja, pontosabban az IGF-1 (inzulinszerű növekedési faktor) útját. Több kísérlet is kimutatta, hogy ennek a blokkolása meghosszabbítja a férgek, gyümölcslegyek és egerek élettartamát, és ugyanez igaz lehet az emberekére is. Jelenleg a Klothó hormonreceptorát keresik a tudósok, azt a molekulát, amelyen keresztül a sejtekkel képes kapcsolatba lépni.

Hosszú távon, és ha minden a tervek szerint halad, dr. Kuro-o szerint a hormonnak számtalan orvosi felhasználása lehet. Az egyik, hogy a hormon vérben mért szintjének segítségével meghatározható valakinek az élettartama. A másik az öregedés elleni oltás, ám ha ez nem is jön létre, szóba kerülhet még az ateroszklerózis elleni védő hatása is.

MedicineNet
| hosszú élet, oltás, gén, Klothó
2005-08-29 23:31:43

Web Design & Development Prowebshop