Hippoterápia - a segítség lóháton érkezik

A "Hippoterápia" Gyógylovaglás és Lovastorna Alapítvány, Tatár András vezetésével, 1993-ban alakult azzal a céllal, hogy a fogyatékos és sérült emberek életminőségén egy különleges módszer segítségével javítson.

lovasterápia | Magyar Orvos 2003 ;11(6):40-40   Melánia Kiadó
A módszer az 1960-as években indult el Svájcból. Magyarországon 1975 óta kisebb-nagyobb megszakításokkal léteztek lovasterápiás közösségek. Ma itthon több mint 100 000 olyan ember él, akinek életminőségét ez a módszer jelentősen javíthatná. Ez a terápiás forma team-munkát igényel: szükség van egy ortopéd orvosra vagy ideggyógyászra, egy gyógytornászra vagy konduktorra, egy lovas szakemberre és persze egy lóra.

Az orvos feladata elsősorban annak eldöntése, hogy nincs-e olyan probléma, ami ellenjavallttá tenné ezt a fajta kezelést. Minden személy számára problémájának megfelelő egyéni feladatsort állítanak össze a szakemberek.

A "Hippoterápia" Alapítvány jelenleg - szűk keretei miatt korlátozott számban - gyerekekkel foglalkozik. Tevékenységük az értelmi sérült és mozgáskorlátozott emberekre gyakorolt pszichológiai és fiziológiai hatása alapján három fő részre osztható: a hippoterápiára, a gyógypedagógiai lovagoltatásra és a fogyatékosok sportlovaglására. A hippoterápia során a ló egy élő gyógyászati eszköz: a neurofiziológiai alapokon nyugvó gyógyászati eljárás a ló és az ember hasonló mozgásképletét használja ki. A ló hátán passzívan ülő ember testére közvetlenül átvitt, háromdimenziós mozgásimpulzusok által kiváltott aktív mozgásválaszokkal, tartási és egyensúlyreakciókkal a járásnak megfelelő törzstréninget végezhetünk. A gyógypedagógiai lovaglás és lovastorna célja az általános fejlesztés és nevelés, ennek során egy-egy érzékszerv külön is fejleszthető. A fogyatékosok és sérültek sportlovaglása óriási lehetőségeket rejt magában, nem csupán fizikai és mentális fejlődésük, de társadalmi integrációjuk szempontjából is - gondoljunk akár a paraolimpiára.

A HIPPOTERÁPIA Gyógylovaglás és Lovastorna Alapítvány legfontosabb céljai között a már meglevő Terápiás Lovasoktató Központ tevékenységének bővítése, nemzetközi gyógy-lovastábor szervezése és az egészségügyi dolgozók továbbképzése is szerepel - mondta Tatár András, alapító.

S. Zs. B.

| lovasterápia
2003-06-18 17:14:16
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop