Mit tehetünk az influenza tünetei ellen?

A láz, torokfájás, orrdugulás, fájdalom és a hidegrázás – megkeseríthetik életünket. A vényre kapható vírus ellenes gyógyszerek a tüneteken is enyhíthetnek, de sok egyszerű megoldás létezik, az alábbiakban ezekről lesz szó.

influenza, tünetek, házi módszerek | InforMed Hírek16   InforMed | Dobos, L.
Igyunk elég folyadékot

Az influenza kiszáradást okoz, különösen, ha lázzal, hányással vagy hasmenéssel jár. A kiszáradás ellen a víz kiváló, de ihatunk gyümölcselveket, ásványvizet is. Koffein tartalmú italokat lehetőleg ne fogyasszunk, mert ezek vízhajtó hatásúak. Enyhíti a torokfájást a gyógytea mézzel. Hányinger esetén csak szürcsöljük az innivalót, mert a nagy kortyok hánytathatnak. Az elegendő folyadékbevitel jele a víztiszta vizelet. Alkohol fogyasztása semmiképpen nem javallott.

Párásítsuk a szobát

A párás levegő enyhíti az orrdugulást. Jó megoldás, ha a fürdőszobában a forró vizes csap megnyitásával párát csinálunk, vagy ha bekapcsoljuk a párásító készüléket, de utóbbi esetben óvakodjunk a penésztől és más szennyező anyagoktól.

Inhaláljunk

Ez is régi jó módszer, forraljunk fel vizet, vegyük le a tűzről, és törülközővel befedett fejünket tartsuk fölé. Még hatásosabb, ha a vízbe menta vagy eukaliptusz olajt csöpögtetünk. Vigyázat: asztmásoknak nem ajánlott!

Meleg borogatás

A homlokra és az orra feltett meleg vizes borogatás enyhíti a fejfájást és az arcüreg fájdalmát.

Szopogassunk cukorkát

A köhögéscsillapító vagy torokfertőtlenítő pasztillák meglepően hatásosak lehetnek köhögés, torokfájás esetén.

Gargarizáljunk sós vízzel

Segít megszabadulni a garaton lerakódott váladéktól, ami különösen fekvés után képződik.

Sós vizes orröblítés

Az orrdugulás és orrcsöpögés ellen használ, megelőzhető vele az arcüreg gyulladás is. Léteznek külön erre a célra kifejlesztett eszközök, de ha a tenyerünkből felszívjuk a vizet, az is jó.

Egy tányér leves segít

Az aggódó szülők évszázadok óta meleg tyúkhúslevessel kínálják a beteget. Egy 2000-ben készült amerikai vizsgálat megerősíti a jótékony hatást felső légúti fertőzések esetén, de a gondoskodás pszichés előnyei is nagymértékben közrejátszanak ebben. Jobban érezzük magunkat a tudattól, hogy van, aki készít nekünk egy tányér levest.

Maradjunk ágyban

Közhely, de igaz, figyeljünk arra, mit diktál a szervezetünk. Ha lefeküdni kívánunk, tegyük azt, ne erőltessük se a mozgást, se a munkát. A pihenéssel is az immunrendszert erősítjük.

Legyen, aki gondoskodik rólunk

A lázat nem viheti le, a torokfájást sem enyhíti, mégis, ha van valaki, aki betakargat és az ágyba visz egy pohár teát, máris gyorsabb a gyógyulás. Ne utasítsuk vissza, sőt kérjük családunk, barátaink segítségét.

Kapcsolódó rovat: Influenza

Forrás: WebMD

| influenza, tünetek, házi módszerek
2019-01-07 16:20:59


Mit tehetünk az influenza tünetei ellen?

A láz, torokfájás, orrdugulás, fájdalom és a hidegrázás – megkeseríthetik életünket. A vényre kapható vírus ellenes gyógyszerek a tüneteken is enyhíthetnek, de s...


Maradjon szellemileg fitt!

A szellemileg éberek bizonyítottan hosszabb életre számíthatnak. Ezenkívül jobban érzik magukat, elégedettebbek, s környezetük megbecsülését is élvezik.


Veszélyes házi gyógymódok

Sok olyan házi gyógymódot ismerünk, ami jól működik, de vannak olyan „csináld magad” módszerek is, amelyek bajt okozhatnak. Az alábbi módszereket nem szabad kiprób...


Tanácsok az öngyógyszereléshez

Az öngyógyítás napjainkban egyre nagyobb méreteket ölt. Az emberek szeretnének felelősséget vállalni a saját egészségükért. A dolgukat megkönnyíti, de meg is nehez...


Az öngyógyítás nagymértékben elterjedt az állatok körében

Lényegesen elterjedtebbek az öngyógyítás különböző formái az állatok körében, mint korábban gondolták - állítja Mark Hunter, a Michigani Egyetem ökológusa, aki s...


hirdetés