Hirdetés

Önsegítő praktikák

Bár mindannyian szeretnénk örökké egészségesek lenni, még a komolyabb megbetegedéseket megúszó, szerencsés "makkegészségesek" is küszködnek időnként kisebb-nagyobb bántalmakkal, amelyek nem feltétlenül igényelnek orvost és gyógyszert.

gyógyszerek, gyógynövények, tea |

Ideál - Reforméletmód magazin   Celsus Kft. | Marton, G.

Ilyenkor sokszor segítenek a különféle természetes gyógyszerek, nagymamától ellesett gyógymódok. Azoknak, akik nemcsak az orvos által felírt gyógyszerek segítségére esküsznek, összeállítottuk a leghatékonyabb ­ receptet nem igénylő ­ szerek listáját is. Ha a kellemetlen tünetek minden erőfeszítés ellenére három nap múltán sem csillapodnának, forduljon orvoshoz!

Fejfájás

Ha fáj a feje, de nem akar azonnal tabletta után nyúlni, először tegyen e gy próbát borsmentaolajjal. Dörzsöljön be három csepp olajat halántéka területére. Ha tud, feküdjön le 1 órára pihenni, vagy vegyen egy kellemes illóolajos (bergamot, levendula, citromfű) lazító fürdőt. Igyon egy pohár friss gyümölcslevet, vagy egyen egy doboz joghurtot.

Köhögés

A meghűléses és a száraz köhögés lándzsásútifű-kivonattal nagyon jól kezelhető.

A szakértők ezenkívül még kiváló köhögésoldóként osztályozták a borostyánlevél-kivonatot és a pemetefüvet is. A nyugodt éjszakát pedig valamely mentolos, kámforos mellkasi bedörzsölés vagy meleg főtt krumplis mellkasi pakolás segítségével biztosíthatjuk.

Napközben igyon meg 4-5 csésze Lapacho- (Actimum) vagy hársfa- és bodzateát.

Torokfájás

Fájdalomcsillapító hatású a szegfűszeg- és az eukaliptuszolaj. Ráadásul ezeknek az illóolajoknak antibakteriális hatásuk is van. Használatuk: naponta háromszor négy csepp olajat egy csésze gyógyteába kell cseppenteni és lassan, kortyolgatva meginni. Gyerekeknek jól bevált édes segítség a mézcukorka szopogatása. A mézes, meleg citromlé még a nagyon fájdalmas torokgyulladást is legyőzi. A zsályateás és a grépfrútmagcseppes (20-30 csepp 1 dl teába) gargalizálás felgyorsítja a gyulladás megszűnését.

Nátha

A nyálkahártyaduzzanat lelohasztásához orrspray vagy orrcsepp használata ajánlott. Kétéves kor alatti gyerekeknek pedig a szakértők fiziológiás (élettani) konyhasóoldatot vagy tengerisós cseppet javasolnak ­ a kicsi gyerekek a nátha elleni szerekre ugyanis szívritmuszavarral reagálhatnak. Amennyiben a nátha megreked, vagy megtámadja a melléküregeket, a különböző homeopátiás készítmények megkönnyebbülést hozhatnak.

Gyomorfájás

Telítettségérzet, gyomorégés, böfögés ­ sokunk életét megkeserítő tünetek. Aki először valamilyen természetes gyógyszerrel próbálkozna, annak kamilla-, cickafark-, körömvirág- és orbáncfűtartalmú cseppek bevételét tanácsoljuk. Savmegkötésre kiválóak a lúgos gyógyvizek is.

Vesebaj

A veseproblémáknál a legfontosabb a megfelelő mennyiségű folyadék elfogyasztása ­ ehhez a legmegfelelőbbek a hólyag- és veseteák (ld. később). A gyulladt húgyvezetékek átöblítését a spárga és a petrezselyem segíti, a fertőtlenítésben pedig a medveszőlőtea (főzni kell 10 percig) a legjobb.

Hányinger

Telítettségérzet, émelygés, hányinger ­ e panaszokat gyakran a máj és az epe zavart működése okozza. Ilyenkor legtöbbet articsóka és más keserűanyagok használatával segíthetünk. Az articsóka keserűanyaga serkenti az epetermelődést és csökkenti a vér koleszterinszintjét is.

Alvászavar

Szelíd alvássegítőként jól bevált növényi készítmény a macskagyökér (Valeriána) vagy pedig egy komlóból, citromfűből és a levendulából álló teakeverék.

Hátfájás

Egy hirtelen mozdulat, netán egy kis huzat ­ mindez kiválthat hátfájást, akár még lumbágót is. Jótékony lazítóak a melegítő hatású pakolások és a vérbőséget fokozó tapaszok, krémek, amelyek a kellemetlen izomfeszültségen is segítenek.

Szív védelem

A magas koleszterinszint idővel veszélyes érelmeszesedéshez vezet, és károsítja a szívizmot. A koleszterinszint csökkentéséhez és az érbetegség megelőzéséhez a szakértők a fokhagyma és Shii-take-gomba-készítményeket javasolják. Kitűnő értágító a gingko és a fagyöngy is.

Fogágybetegség

Az ínygyulladás és foggyökérhártya-gyulladás következtében több fogunkat veszíthetjük el, mint amennyit fogszuvasodás miatt. A szakértők rendszeres mirtusztinktúrával és grépfrútmagcseppel való gargalizálást és fogínyecsetelést ajánlanak e panaszra. M.G.

TEATIPPEK

Emésztésre

Szélhajtó, görcsoldó tea

3 dkg köménymag, 1 dkg édeskömény, 1 dkg mézfű

A keverékből csapott evőkanálnyit 2,5 dl vízzel leforrázunk. Étkezés előtt fél órával langyosan félpohárnyit megiszunk.

Gyomorégésre, savtúltengésre

Egy közepes méretű burgonyát lereszelünk, levét kinyomkodjuk és ezt ízesítés nélkül fogyasztjuk. Ez egyszeri adag, napjában többször is fogyasztható.

Vizelethajtó tea

2 dkg zsúrlófű, 1 dkg nyírfalevél, 1 dkg lestyángyökér, 1 dkg áfonyalevél

Egy evőkanálnyi teakeveréket 2,5 dl vízzel leforrázunk. A megszűrt teából reggel és este 1-1 csészényit fogyasztunk.

Vesetea

2 dkg petrezselyemgyökér, 1 dkg édesgyökér, 0,5 dkg borókatermés

Egy evőkanálnyi teakeveréket 2,5 dl vízzel leforrázunk, 10 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Naponta 2-3 csészényit fogyasztunk belőle.

Meghűlésre ható tea

4 rész édesgyökér, 4 rész hársfavirág, 2 rész kamillavirág, 3 rész bodzavirág

Púpozott evőkanál keveréket 3 deciliter forró vízzel leöntjük (nem főzzük), állás után még melegen isszuk.

Toroköblítő

3 rész kamillavirág, 2 rész orvosi zilizlevél, 2 rész zsályalevél, 0,5 rész gyömbérgyökér, 0,5 rész kakukkfű

Fél liter forrásban lévő vízbe 3-4 evőkanál keveréket dobunk, még öt percig főzzük, majd 10-15 percig állni hagyjuk. Leszűrjük, langyosan gargalizálunk vele.




A cikkben szereplő természetgyógyászati módszerek nem a tényeken alapuló orvostudomány eredményein nyugszanak és nem feltétlenül azonosak az InforMed szerkesztőségének álláspontjával.
gyógyszerek, gyógynövények, tea

2002-07-25 14:18:34

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop