Veszélyes házi gyógymódok

Sok olyan házi gyógymódot ismerünk, ami jól működik, de vannak olyan „csináld magad” módszerek is, amelyek bajt okozhatnak. Az alábbi módszereket nem szabad kipróbálni.

| InforMed Hírek20   InforMed | Seprődi, B.

Fülgyertya

A fülzsír a fül természetes védőpajzsa. Vízállóvá teszi a fület, savas pH-ja pedig véd a fertőzések ellen. Miért akarnánk tehát eltávolítani a fülből?

Ritkán előfordul, hogy az összecsomósodott fülzsír viszketést és nagyothallást okoz, ilyenkor néhányan a fülgyertya segítségéhez folyamodnak. Ez egy méhviasz gyertya, amit a fülbe helyezik, a végét meggyújtják, majd kiveszik, ezzel eltávolítható a fülzsír és más szennyeződések is. Csakhogy nem könnyű meggyújtani egy gyertyát néhány centiméterre a fülünktől, és nem is biztonságos.

Megnyugtatóbb módszer, ha valamilyen szövettel eltávolítjuk a fülzsírt azokról a területekről, amelyeket az ujjunkkal is elérünk. Ha pedig ez nem elég, keressünk fel egy fül-orr-gégészt, aki segít rajtunk. Léteznek fültisztító cseppek is, de ezek használata előtt mindig kérjük ki orvosunk véleményét. Egyébként a fültisztító pálcák is veszélyesek, mert megsérthetik a dobhártyát.

Vajat az égésre

A vaj csak az ételeket dobja föl, az égésen nem segít. Enyhe hűsítő hatása van ugyan, de a test melege miatt hamar megolvad, és növeli a fertőzés kockázatát, mert nem steril.

A sérülés utáni első percben a hideg víz a legjobb. Legalább tíz percen át kell folyatni a sérült testfelszínre. A felületes, 4 cm-nél nem nagyobb kiterjedésű égésekre recept nélküli készítményeket is tehetünk, amit azután steril kötéssel kell védeni. A fájdalomcsillapítók jó hatásúak.

Jeget nem szabad alkalmazni az égett felszínen, mert érzésvesztést okozhat, és fagyási sérülés jöhet létre az égett terület körül.

Mikor kell segítséget hívni? Akkor, ha láz jelentkezik; ha komoly fájdalma van, vagy éppen egy harmadfokú égésnél egyáltalán nem érez fájdalmat; illetve ha úgy látja, terjed az égés okozta bőrpír.

Pálinkás kenyér fogzási fájdalomra

A fogak előbújásakor sok baba sír, a szülők ilyenkor bármit megadnak, hogy megnyugtassák. Pálinkát is. Bár öreganyáink tanácsa reményt adhat az átsírt éjszakai órák után, mégsem helyes, ha az üveghez nyúlunk. Egyrészt a gyermekek szervezetét jelentősen károsítja az alkohol, másrészt a szesznek nincs valódi fájdalomcsillapító hatása a fogínyen.

Keresgéljünk inkább a fagyasztóban: egy lehűtött cumi nyugtat és fájdalmat is csillapít. Ez a szabály egyébként felnőtteknél is igaz: a fogfájáson nem segít a pálinka, ha odvas a fogra vagy beteg az ínye, legjobb, ha felkeresi a fogorvost.

Kolloid ezüst

A szóbeszéd és az internet szerint számtalan betegség kezelésére alkalmas szer, állítólag jó a gombás fertőzések, TBC, HIV, herpesz és egyes daganatok ellen is. Az állítólagos immunerősítő hatás helyett azonban komoly mellékhatásokra lehet számítani. Tudjuk, hogy a kolloid ezüst hatására szürkés-kékes lesz a bőr, de a szer a vesékben, gyomorban és az idegrendszerben is lerakódik. A sejtekben felhalmozódó ezüst a szövetek pusztulásához, és akár szervi elégtelenséghez is vezethet. A hatás mérgező, és visszafordíthatatlan.

Méregtelenítés

Sokat hallunk a vastagbelekben található anyagok káros és mérgező hatásáról, és vannak olyan álláspontok, ami szerint ezeket az anyagokat legjobb onnan kiöblíteni gyógynövényekkel, probiotikumokkal, speciális diétával és hashajtókkal.

Ezzel szemben a vastagbélnek saját módszere van a mérgező anyagok eltávolítására, ez pedig a székürítés. Az erőltetett méregtelenítés megzavarja a nyugalmat, felboríthatja a szervezet elektrolit-egyensúlyát, kiszáradáshoz és sóvesztéshez vezethet. A hosszú időn át végzett hashajtás vérszegénységet, alultápláltságot és szívelégtelenséget is okozhat.

A hashajtás helyett szerencsésebb rostban gazdag ételeket: zöldséget és gyümölcsöket enni. Férfiaknál 38 gramm, nőknél 25 gramm az ajánlott napi bevitel. Tartós panaszok esetén keresse fel orvosát vagy egy gasztroenterológust.

| öngyógyítás, otthoni praktikák
2022-06-28 12:13:40
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop