Szex 70 év felett

Mind több és több hetven év feletti pár él aktív – és kielégítő – szexuális életet. Kutatók szerint ez részben a szexuális vonatkozásban is szabadabb világszemléletnek is köszönhető.

szex, idős kor, idÅ‘s kor | InforMed Hírek6   InforMed | Seprődi, B.
Egy harminc éves időszak alatt 1500 hetven éves ember szexuális életét mérték fel svéd szerzők. Az eredmények szerint növekedett a szexuálisan aktív idősek száma, mint ahogy emelkedett azon nők aránya is, akik orgazmust élnek át.

Számtalan vizsgálat foglalkozik a nemi élet időskori „problémáival”, de viszonylag kevés a „normális” időskori szexualitással foglalkozó munkák száma.

A mostani vizsgálat szerint emelkedik az aktív nemi életet élők aránya férfiaknál és nőknél is, mind a házasok, mind az egyedül élők körében. Házasságban az arány 52 %-ról 68 %-ra emelkedett, a nem házasságban élők között az arány 38 %-ról 56 %-ra nőtt. Ezzel párhuzamosan emelkedett az erekciós zavarról vagy más fizikai problémáról beszámolók száma is.

Egyre több nő van, aki elégedett a szexuális életével. A nemi élet végének oka általában a férfiaknál keresendő, ez összhangban van a korábbi vizsgálatok eredményeivel.

Szakemberek szerint a háziorvos feladata, hogy minden életkorban foglalkozzon a szexuális problémákkal. „Ez egy fontos és pozitív része az életnek ebben a korban, és az idő folyásával egyre nő a jelentősége.” A mostani hetvenesek jóval lazább szexuális normákkal találkoznak mint őseik, és valószínűleg fittebbek és egészségesebbek is náluk. El kell vetni a kerekesszékben ülő, és nemi életre képtelen öregemberek sztereotípiáját, ma már nem ez a helyzet.

Fontos azonban kiemelni: a vizsgálat következtetései nem jelentik egyben azt is, hogy aki hetven évesen nem él szexuális életet, azzal valami baj van. Sokak választják ezt is. Ugyanakkor a felmérésből az is kiderül, hogy azok, akik gyakrabban élnek nemi életet, ritkábban küzdenek erekciós zavarral. Egy öt évvel ezelőtti vizsgálat kimutatta, hogy a hetenként legfeljebb egyszeri szexuális élet megduplázza az erekciós zavarok kockázatát.

BBC News
| szex, idős kor
2008-07-13 11:02:39
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop