A francia nő és a szex

A párizsi metróállomásokon érdekes új plakát jelent meg a közelmúltban. Az ügyfél című filmet hirdető képen egy csinos ötvenes nő látható, aki elégedetten mosolyogva dől hátra koktélruhájában a kanapén. Mellette félmeztelen fiatal férfi csúsztat a zsebébe két 100 eurós bankjegyet.

szex, nők, prostitúció, nÅ‘k | InforMed Hírek6   InforMed | Seprődi, B.
A női rendező alkotásaként a mozikba került film igen fontos témát dolgoz fel, a nők és az általuk fizetett férfiprostituáltak közhelyeinek bemutatásával afféle szexuális forradalomnak lehetünk tanúi. A közhiedelemmel ellentétben a francia nők nem könnyűvérűek, éppen hogy nagy szükség és igény mutatkozik a felszabadításukra.

– A férfiaknak még ma is joguk van szexet vásárolni, míg a nőknek nincs. Sok nő él elváltan, és miután végigdolgozott egy életet, nem akar, vagy nem tud új párral tartós kapcsolatba kerülni. Filmem hősnője nem áldozat, hanem egy nő, aki önmaga irányítja az életét, az érzéseit, a nemi gyönyörét is – mondja a rendezőnő.

Ha halkan is, de változóban van a francia társadalom e téren: egyre nagyobb hajlandóság mutatkozik a nyitottságra. Ez a változás bizonyos mértékig Sarkozy elnök nevéhez fűződik, harmadik feleségével, a modellből lett popénekes Carla Bruni-Sarkozyvel az Élysée-palota magán lakrészében fényképezkedtek, és nyíltan beszéltek gyermekvállalási szándékukról is.

– Szexuális forradalomról akkor beszélünk, ha az, ami tabu volt, bekerül a fősodorba – mondja Pascal Bruckner író. – Ha a plakátokon egy nő fizet a szexért, az igazságügyminiszter pedig egyedülálló muzulmán nő, ráadásul várandós, és mindez senkit sem háborít fel, akkor ez azt jelenti, hogy változóban vannak a korábban megingathatatlannak vélt elvek.

Lehet, hogy ez a mostani forradalom a nők szexuális felszabadításáért sokkal nagyobb erejű, ha mégoly csöndes is, mint a hatvanas évekbeli volt.

| szex, nők, prostitúció
2008-11-02 18:41:53
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop