Libidó, szex, orgazmus

A libidó, a szexuális vágy ereje nem állandó és nem is halhatatlan. Intenzitása időről időre változik, keletkezésének oka lényegében ismeretlen. Egy illat, egy tekintet, egy érintés belobbantja az izzást. Vágykeltő hormonjainkban lubickolva agyunk működése aktív, wellnessz státuszba pattan.

libidó, szexuális zavar, szex, orgazmus | InforMed Hírek8   InforMed | Sándor, K.
Mi van akkor, ha az erős szívdobbanással járó izgalom elmarad? A szexuális életünkben előforduló problémák hátteréről, a minőségi javuláshoz vezető útról kérdeztük Dr. Tóth Emese orvos-szexológust, aki az Orgazmus Klinika vezetőjeként naponta nyújt segítséget a szexuális zavarok megoldásában.

- Mikor beszélünk a szexuális vágy kóros csökkenéséről és milyen jelekből ismerhető fel?
Minden olyan esetben erről lehet szó, amikor tartósan megváltozik a szeretkezés gyakorisága. Figyelmeztető jel lehet, például, ha csökken, vagy megszűnik az erogén zónák érzékenysége; ha szex közben csökken a nedvesedés – a merevedés; ha az érintéstől viszolygás alakul ki; vagy halványulnak az izgalmi élmények. Az orgazmus egyre gyakoribb elmaradása és csökkent intenzitása; a nehéz kezdés, az akadozó folytatás, a sikertelen befejezés. Az aktusok gyakorisága lecsökken és az idő rövidül. Az itt felsorolt néhány panasz és tünet, mind egy-egy izgalmi-elégtelenséget írnak le.
Számszerűen ritkának számít, ha relatív módon a felére csökken a szexuális aktivitás.

- Milyen gondok húzódhatnak meg a szexuális vágy zavarai mögött?
A leggyakoribb okok: az akut túlterheltség, a krónikus stressz, a párkapcsolat holtpontra kerülése vagy leépülése, a betegségek, az elégtelenné váló vonzerő, a kialakulatlan és akadályozott szexuális élet. Viszont nem létezik túlzott gyakoriság okozta szexzavar.

- Előfordulása mennyire gyakori a fiatalabb (20-30-as) illetve a 40 feletti korosztály körében?
Mivel a szex tini kortól indul, általában innentől kezdődnek a bajok is. A szexre is a gyakorlatban kell felkészülni, sokat kell tanulni róla, és közben sokat lehet tévedni és hibázni. Időben kell elkezdeni és kidolgozni a saját életet, mert később már ugyanezek a hibák kellemetlen meglepetést kelthetnek a partnerben.

Típus hiba a szexuális vágy kiiktatása, mert sokszor zavaró körülménynek tartják. Ha a vágyat mindig sikerrel elnyomják, elnyomják magát a szervezetet, amely normálisan működne. A nemi vágy elnyomása kialakítja a szervezet azon reakcióját, hogy nem kellemes dolog felizgulni, mert nem követheti kielégülés, legfeljebb hasfájás.

A másik típus hiba a partnerektől való tartózkodás. Így nem kell teljesíteni és egy bonyolult együttműködést kialakítani, mert önkielégítéssel egyszerűen és gyorsan megoldható minden. Ez pedig nem készít fel senkit arra, hogy bírja majd a páros terhelést.

A nemi vágy megölhető, ráadásul képes magától is leromlani. Így, valamennyi korosztálynál a leggyakoribb szexuális problémák között van a vágy csökkenése, vagy teljes hiánya. Az okok előfordulási aránya azonban korosztályonként és nemenként változik. Például a vonzerő hiánya, vagy betegségek miatti előfordulása inkább a későbbi életkorban gyakoribb, míg az élvezeti szerek fogyasztása és a stresszérzékenység a fiatalabbak korosztálynál jellemző.

- Magyarországon mennyire jellemző a libidó változásának, tartós csökkenésének előfordulása? Készült-e erről valamilyen felmérés vagy statisztika?
A nemi vágy (sokan így használják: libidó) természetes hullámzást mutat aszerint, hogy milyen a szervezet állapota és milyen ingerek érik kívülről. Ezek a csökkenések időszakosak, normálisak. A hosszú távon megmaradó vágyzavar az első ponton, a beindulásnál nehezíti meg a szex-folyamat lezajlását, amely a későbbiekben számtalan szexuális zavar kiindulási pontja lehet. Nagyon nehéz különválasztani őket, vagy valamilyen tiszta, kezdeti formát találni. Statisztikai becslésünk szerint a nemi vágy tartós(!) csökkenése a hazánkban élők körében akár 60% körül mozoghat. A vágy teljes hiánya azonban ennél jóval ritkább, 5% körüli lehet. Jellemző az évszaki ingadozás is, amikor a melegebb idő vérpezsdítően hat, és több a reménykeltő alkalom is a vágyak kielégítésére. A fronthatásoknak is van szexológiai vonatkozása, és ezt világosan látjuk a klinikai rendeléseken.

- Léteznek olyan emberek, akiknek eleve alacsonyabb a libidó-szintjük?
A kialakulatlan szexualitásúaknál még vannak mindenféle kilengések. Később azonban kiderül, hogy kinél marad tartósan alacsony szinten. Egy elfuserált szexuális élet nyilván nem kedvez a libidónak, akár van tehetség hozzá, akár nincsen.

Általánosságban azonban a szexuálisan sokakat vonzó emberek gyakran nagyobb libidóval „születnek” és ez megmutatkozik abban, hogy mások is megérzik ezt és szeretnek kapcsolatban lenni velük. Ezzel a tömeges reakcióval inspirálva tovább emelkedik vonzerejük. Ahol csupán a külső tetszik meg; a beszéd, a mosoly, a mozdulatok már nem, ott ez a kisugárzás nincs meg. Ám a vonzerő, amely a nem látható, de jól érezhető jelenségek közé tartozik, fejleszthető minden embernél. Már néhány nap alatt kihozható bármelyik egészséges nőből és férfiból, hogy gyakrabban felfigyeljenek rá, randevút kezdeményezzenek vele, felértékelődjön az ismerősök és idegenek számára is. Mintha állandóan meg lenne világítva a személye. Nemcsak a gyalogosan közlekedőkkel történik ez így, ahol van idő az ismerkedésre.
Előfordul, hogy autót vezetők között szövődik hirtelen erős kapcsolat: a férfi követi autójával a nőt, utána megy, egy étterembe, külön ebédelnek, együtt távoznak, majd a férfi a parkolóban odalép, bemutatkozik, átnyújtja névjegyét, hogy ne veszítsék el egymást. Micsoda inspiráció ez a nőiességnek! A legutolsót kivéve az összes momentum messziről, szavak nélkül, csak a szemeken és a gondolatokon keresztül zajlik le. Így történt, és sok más „mese” is hasonlókról szól. A korábban lanyhább párok pedig természetes módon ráizgulnak egymásra, csupán ennek ereje és gyakorisága tér el a korábbi életüktől.

- Hogyan lehet a libidót felkelteni és szinten tartani?
A fenti vonzerő-növekedések a napi „rutin” részét képezik az Orgazmus Klinikán. Létrehozása szakmai titok, fenntartása és ápolása mindenkinek a személyes további feladata. Nem szabad leépíteni a jó eredményeket, aszexuálisan járni-kelni. De aki megértette, hogy ez milyen jó állapot, úgysem hagyja veszni.

- Miben tud segíteni szexológus orvosként?
Hozzánk gyakorlati ügyekben szoktak fordulni, eredményeinket is a gyakorlatban érjük el. Kizárólag személyi tréningeken dolgozunk férfiakkal és nőkkel. 17 évestől a 70 évesig előfordulnak, megszokott a vidékről és a külföldről érkező vendég. Valamennyi a szexualitást érintő elméleti és gyakorlati kérdésben, működészavarban és pszichés tényezőben, valamint az alapkutatásokban is úttörő munkát végzünk.

A hozzánk fordulók 98%-a nálunk jelentkezik először, belénk helyezik elsőként a bizalmat intim életükben. A megjelenésünk ugyanannyira titok, mint a résztvevők kiléte vagy a szakmai eljárások. A kapunkat nem jelzi semmi, bátran be lehet lépni anélkül, hogy bárki tudomást szerezne róla. A félve érkezők is megnyugszanak a külsőségek eleganciája és praktikuma, az ügyfélkezelés kedves és közvetlen menete, és a normálisan felépülő emberi kapcsolat nyomán, amiben nyoma sincs a szokásos orvos-beteg viszonynak: nem problémásan, hanem boldogan jönnek-mennek a vendégeink. Itt minden az élvezetről és az intimitásról szól.

kép: sxc.hu
| libidó, szexuális zavar, szex, orgazmus
2010-02-18 12:53:49
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop