Bátraké a szerencse... és a jó szex - 2. rész

Folytatjuk a beszélgetés a szexológia tudományáról, jövőjéről, a tabukról és tennivalókról Dr. Tóth Emese orvos-szexológussal.

szexológia, szex, tabu | InforMed Hírek8   InforMed | Sándor, K.
Szépség vagy csúfság

A szalonképes és jó felvilágosító anyag miért ilyen kevés? Miért a viszolygás általában?

Amikor szexualitásról nem merünk beszélni, ez nemcsak a magánproblémák esetében van így, hanem általában is. Pedig mennyit halljuk, hogy beszélni kell róla. A lényeget kevesen tudják kimondani, megfogalmazni. Nincs hétköznapi nyelvezetünk hozzá. Nincsen rutin és fantázia az érzések bonyolultságának kifejezésére. Sablonos, mindenki által jól érthető kifejezésekben próbáljuk elmesélni az érzelmes történeteket. Nagyon régen volt, amikor használták a fennköltséget, a költői hasonlatokat. Ma ez nem is divat, hiszen egészen más irányba fejlődik a nyelvünk és az életünk. Sokkal praktikusabb és gyorsabb a kifejezésünk beszédben, leírásban, filmekben is. De ez a sokkal praktikusabb is alkalmas a feladatra és ez nagyon gyorsan átadható.

Más okok is léteznek. Például a szex és a csúfság összefonódik, mert ami tiltott, az alkalmas a bántásra és a degradálódásra. Nem szalonképes kimondani egyes testrészeket és működéseket. Nem illik túláradó érzelmekkel kommunikálni, a magánéletet szabadon élni. Vannak, akik a nyilatkozó szakembertől is félnek, ha szex a téma. Tehát valójában nem nyelvi problémánk van, hanem gondolkodásbeli.

Szexuális jövő

Mennyire lehet előrevetíteni ezt a jövő nemzedékre? Nekik is ugyanez lesz a szexhez való viszonyuk és tudásuk? Vagy számíthatunk arra, hogy elszabadulnak a gátlások és átesünk a ló túloldalára? Úgy tűnik, minden nemzedék öregjei ettől féltik a fiatalokat. Igazuk van?

Én inkább attól félek, hogy nehogy úgy essünk át a túloldalra, hogy kötelezővé silányítsuk a szexet a fiataloknak. Az utóbbi évtizedekben a szexológiában teljesen új irányok jöttek létre nem csupán az új igények miatt, hanem részben megelőzve azokat. A korábbi meddő törekvések, amik olykor nem is a szexről szóltak, a szexológia területén feleslegessé váltak. Érthető, hogy miért nem sikerült valódi eredményeket elérni velük. A gyógyszeripar is előrelépett: a merevedési zavarok egy részére talált kémiai megoldást, de a vágy csökkenésére, a korai magömlésre és a nők összes szexuális zavarára nem. Ez is érthető, hiszen nem betegekről van szó, hanem arról, hogy egy biológiai-társadalmi bonyolultságú működés hogyan őrizheti meg komplexitását és fejlődési ütemét. Ehhez a gyógyszer-hatás túl primitív. Az áttörés nem a technikától várható – remélem emberként és szakemberként egyaránt -, hanem az emberi szexualitás közvetlen, természetes hasznosulásától.

Futurisztikus erotika

Hogyan fog ez végbemenni? Mitől lesz áttörés?

Valamennyi változás a világban, megváltoztatja az embert. A gondolkodás, az érzelmek, az igények és a lehetőségek is változnak. Ez a szexben biztosan érezteti a hatását előbb-utóbb, így a szexualitásunk is folyamatosan változik. Sok esetben kimutathatatlan, máskor nyilvánvaló az összefüggés. A nők szerepe például döntőbbé vált, társadalmilag új területekre léptek be. A férfiak értékei is megváltoztak. Nehezebb fenntartani ezt a férfiasságot, a nőknek pedig a női mivoltuk mostani lényegét. Sokkal több mindenre kell odafigyelni és megérteni egyszerre sokkal több összefüggést, mint korábban. Ezek nem csupán társadalmi, hanem biológiai változások is. Ezek mostani, új feladatok: igyekezni kell időben felnőni. Ez a kényszerítő erő vagy nyomás ad potenciális lehetőséget az áttörésre. Tehát egy természetes, szükségszerű folyamatról van szó. Ha jól ugrunk, jobb lesz nekünk!

A beszélgetés hamarosan folytatódik.

További információ az Orgazmusszervíz weboldalon olvasható.

| szexológia, szex, tabu
2010-04-01 12:40:43
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop