A fiúk jobban szenvednek a szakítástól

Sokan nem is gondolnák, de egy kapcsolat hullámhegyei és -völgyei a fiatal fiúkat jobban megviselik, mint a lányokat, akiknek inkább az a fontos, egyáltalán kapcsolatban legyenek, olvasható egy amerikai vizsgálat jelentésében.

partnerkapcsolat, szakítás, fiúk, fiúk | InforMed Hírek8   InforMed | Dobos, L.
A kutatók egy a lelki egészséggel és a felnőttkorba való átmenettel foglalkozó hosszú távú vizsgálat adatait elemezték a két nem kapcsolatának szempontjából. A vizsgálatban több mint ezer hajadon illetve nőtlen fiatal vett részt, életkoruk 18-23 év volt.

A kutatók a kapcsolat különféle dimenziói és a depresszió, valamint a kábítószer élvezés közötti összefüggéseket vizsgálták és a következőket állapították meg:

  • A nemi különbségek eltérőek a kapcsolat különféle dimenziói során

  • Egy jelenlegi kapcsolat és a nemrégiben történt szakítás szorosabban kötődik a nők lelki egészségéhez, mint a férfiakéhoz.

  • Az éppen megélt kapcsolatban a támogatás illetve a nehézségek nagyobb hatással vannak a férfiak érzelmi egészségére, mint a nőkére.

  • A férfiak érzelmileg többet kapnak egy kapcsolat pozitív aspektusaitól.
A nők a bánatukra depresszióval reagálnak, míg a férfiaknál gyakoribb ilyenkor a kábítószerezés.

A boldogtalan kapcsolat tehát jobban megviseli a férfiakat, akik erősebben reagálnak a kapcsolat minőségére. Ennek egyik lehetséges magyarázata az, hogy a férfiak számára nagy valószínűséggel a partnerük jelenti a meghittség egyetlen forrását, míg a nőknek több közeli kapcsolata is van a családjukkal vagy barátaikkal.

Másik magyarázat az lehet, hogy a férfiaknál a kapcsolat válsága az önazonosságukat és önértékelésüket fenyegeti.

Míg tehát a férfiakat inkább a kapcsolat minősége érinti, a nőket az, hogy egyáltalán kapcsolatban élnek-e. A nők nagyobb valószínűséggel lesznek depressziósok, ha vége egy viszonynak, és jobban érzik magukat már pusztán attól is, hogy kapcsolatban élnek.

A kutatók szerint sok még a tennivaló a fiatal felnőttek kapcsolatainak kutatása terén.

Medical News Today, kép: sxc.hu
| partnerkapcsolat, szakítás, fiúk
2010-07-08 14:08:05
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop